Večer z Manco Košir bo posvečen Feriju Lainščku

V nedeljo, 14. marca, ob 18. uri se bomo pred našimi zasloni ponovno srečali na Večeru z z Manco Košir, v živo iz MGLC Švicarije.

Večer z Manco Košir bo posvečen Feriju Lainščku (foto: švicarija) švicarija
1. 3. 2021

Tokratni večer bo posvečen letošnjemu Prešernovemu nagrajencu, pisatelju in pesniku Feriju Lainščku ter njegovi dragoceni knjigi Poema o ljubezni – prvotnost. Poleg avtorja bo o knjigi govorila glasbenica in predavateljica, dr. Katarina Habe.

Lainščkova zgodba o pradavni deklici Njo je izšla kar trikrat, prvič leta 1997 v romanu Skarabej in Vestalka, drugič pod naslovom Poema o ljubezni – prvotnost leta 2003 in leta 2018 še enkrat z obrnjenim naslovom  Prvotnost – poema o ljubezni. Kaj je botrovalo tej nenavadnosti,  kaj je pisatelja vleklo v globočine duše, iz katere so priplavali metafore in simboli kolektivnega nezavednega, ki še dandanes določa usodo posameznika kot usodo naroda? Lainšček se je z magično Prvotnostjo poklonil velikemu Carlu Gustavu Jungu in njegovemu preučevanju arhetipov. Tako moški kot ženske lahko prepoznavamo principa, ki nas določata: animo in animusa, bolj znana kot ženski in moški princip. Kako ju povezati, da si ne bosta nasprotovala, temveč delovala uravnoteženo v naših dušah in v duši slovenskega naroda, še danes razcepljenega, kot je bil razcepljen v davnini? Kako preiti iz bojišča, na katerem smo vsi poraženci, v ljubišče, na katerem smo vsi zmagovalci?

Dogodek bo v neposrednem prenosu na voljo na facebook profilu MGLC, kasneje si boste posnetek lahko kadarkoli ogledali tudi na youtube profilu MGLC.