Večer z Manco Košir v Švicariji (11. septembra)

VEČER Z MANCO KOŠIR: ZGODBE O KNJIGAH IN LJUDEH bo na sporedu vsak drugi torek v mesecu ob 18. uri v veliki dvorani Ustvarjalnega centra Švicarija.

3. 9. 2018

ŠVICARIJA, vsak drugi torek v mesecu ob 18. uri

VEČER Z MANCO KOŠIR: ZGODBE O KNJIGAH IN LJUDEH bo na sporedu vsak drugi torek v mesecu ob 18. uri v veliki dvorani Ustvarjalnega centra Švicarija. Nagrajenka MOL za širjenje bralne kulture in ambasadorka akcije GZS Slovenija bere bo Ljubljani, Unescovem mestu literature, približala knjige prek pogovorov z radoživimi, ustvarjalnimi knjigoljubci. Prepletala bo zgodbe o njihovem delu in življenju s pripovedmi o knjigah, ki jih bodo izbrali za ta večer. Manca bo gostila likovne umetnike, med njimi rezidente Švicarije, pesnice/ke in pisateljice/je, prevajalke/ce in bralke/ce, ki jih povezuje kreativnost, radost bivanja in ljubezen do knjig. Z njimi bo premišljevala o sloganu SKUPNOST – UMETNOST – NARAVA, se pogovarjala o knjigah in kukala v  duše, iz katerih rastejo razkošja podob v sliki in besedi. Večere bodo bogatili tudi izbrani glasbeniki. Obiskovalci bodo prinašali in odnašali knjige z mize »prinesi-odnesi«, kupovali posebej izbrane knjige po ugodnejših cenah, in ob besedah okušali še gostinsko ponudbo Švicarije. Vstop na prireditev bo brezplačen, tiste, ki ne bodo zmogli priti peš, pa bo pripeljal in odpeljal zeleni Kavalir.

Torek, 11. septembra, ob 18. uri. Gosta: Dr. Glorjana Veber, vitezinja poezije, in slikar Silvester Plotajs Sicoe. Glasba: harmonikarski duo Miha Debevec in Dejan Kušer.

Dr. Glorjana Veber (1981) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani  doktorirala z delom Poezija - element družbene spremembe. Za pesmi je prejela več domačih in mednarodnih nagrad, leta 2017 naziv Vitezinja poezije. V Švicarijo bo prinesla dve svoji novi knjigi tik pred izidom in šopek zanimivih zgodb o različnih svetovih, skozi katere se giblje v stanjih čuječnosti ali globokega sna.

Silvester Plotajs Sicoe (1965), slikar, ki živi od prodaje svojih slik, poet, ki je objavil knjigo poezije Hiše srca, športnik, mož, poročen že 24 let, oče dveh hčera, navijač vseh Olimpij in kuhar jajc, pripravljenih na tisoče načinov. Knjiga K**c gleda mu je zares všeč. Pa še mnoge druge in zelo različne.

Glasba: harmonikarski duo Miha Debevec in Dejan Kušer.

Miha Debevec na diatonični in Dejan Kušer na klasični harmoniki dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila. Poseben pomen dajeta kakovostnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Njun opus obsega priredbe od klasične in popularne ter vse do etno glasbe z najrazličnejših koncev sveta.
 

Torek, 9. oktobra, ob 18. uri: Grafičarka Zora Stančič, in arhitekt Andrej Mercina.

Torek, 13. novembra, ob 18. uri: Radijka Darja Štravs Tisu in slikar Miha Štrukelj

Torek, 11. decembra, ob 18 uri: Likovna umetnica in pisateljica Eva Petrič in študent francoščine Luka Krek, eden od prevajalcev knjige Michela Sarresa PALČICA, s katero bomo spregovorili o radikalno drugačni prihodnosti, ki jo ustvarja današnja mladina.