Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh

Redne mesečne torkove večere v Ustvarjalnem centru Švicarija ob 18. uri bo Manca v letu 2019 začela 8. januarja s pogovorom dveh osebnosti, ki sta se minulo leto poklonili Ivanu Cankarju.

Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
7. 1. 2019

V torek, 8. januar, ob 18. uri, Ustvarjalni center Švicarija

Gostje: profesorica slovenščine Zora A. Jurič in likovni umetnik Silvan Omerzu
Glasba: violončelistka Sara Čano

 O Cankarju, svojem delu in knjigah, ki jih prebirata, bosta govorila Zora A. Jurič, profesorica slovenščine, in likovni umetnik Silvan Omerzu. Večer bo glasbeno obogatila violončelistka Sara Čano.
 
Zora A. Jurič, legendarna profesorica slovenščine, znana kot prva dama mariborske literarne scene, ustanoviteljica in dolgoletna voditeljica Pesniškega turnirja, ki je za svoje delo prejela Glazerjevo listino.
 
Silvan Omerzu, vsestranski likovni umetnik, oblikovalec lutk, ki so prefinjene asketske figure, ki »vtkane v mrežo usode premišljajo o smislu življenja ter magiji smrti, čisti umetnosti in božanski popolnosti, o skrivnosti stvarjenja« (Wikipedija).
 
Sara Čano, dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je leta 2017 postala lavreatka tekmovanja Čajkovski za mlade glasbenike kot prva predstavnica Slovenije v zgodovini tega prestižnega tekmovanja. Je štipendistka MOL.
 
Večer z Manco Košir: Zgodbe o knjigah in ljudeh bo vsak drugi torek v mesecu ob 18. uri v veliki dvorani Ustvarjalnega centra Švicarija. Nagrajenka Mestne občine Ljubljana za širjenje bralne kulture in ambasadorka akcije GZS Slovenija bere bo Ljubljani – Unescovemu mestu literature približala knjige v pogovorih z radoživimi, ustvarjalnimi knjigoljubci. Prepletala bo zgodbe o njihovem delu in življenju s pripovedmi o knjigah, ki jih bodo izbrali za ta večer. Gostila bo likovne umetnike, med njimi tudi uporabnike ateljejev v Ustvarjalnem centru Švicarija, pesnice in pesnike, pisateljice in pisatelje, prevajalke in prevajalce ter bralke in bralce, ki jih povezujejo kreativnost, radost bivanja in ljubezen do knjig. Z njimi bo premišljevala o sloganu SKUPNOST – UMETNOST – NARAVA, se pogovarjala o knjigah in kukala v duše, iz katerih rastejo razkošja podob v sliki in besedi. Večere bodo bogatili glasbeni nastopi. Obiskovalci bodo lahko prinašali in odnašali knjige z mize »prinesi–odnesi«, kupovali izbrane knjige po ugodnejših cenah in ob besedah okušali še gostinsko ponudbo Švicarije. Vsi dogodki so brezplačni, za tiste, ki ne bodo zmogli priti peš, pa bo izpred Moderne galerije vozil mestni kavalir.