Vrtinec - meditacija derviškega vrtenja

Vrtinec je aktivna meditacija in izvorna tehnika vrtenja dervišev, s katero dosežejo smrt ega in potujejo k Ljubezni.

14. 3. 2016

Vrtenje je naravno gibanje celotnega Vesolja. Vse v vesolju se vrti - od planetov in zvezd do atomov in celic v živih bitjih. Za derviše je vrtenje duhovna tehnika potovanja k Resnici in sočutni Ljubezni. (Preberite članek Skrivnost vrtečih se dervišev))

Vrtenje odpira čutenje, prečiščuje um in telo ter vzpostavlja ravnovesje vseh ravni človekovega bivanja: fizičnega, čustvenega, umskega in duhovnega. S pomočjo vrtenja človek razvija stanje stabilnosti med notranjim in zunanjim življenjem in tako postaja popoln gospodar in kreator svojega življenja.

Čeprav velja vrtenje za visoko duhovno prakso, ima tudi povsem zemeljske koristi, kar potrjuje tudi znanost. Hkratno delovanja centrifugalne in centripetalne sile med vrtenjem namreč v telesu sproži številne fizične in biokemične procese:

  • človekovo telo se sčasoma popolnoma sprosti blokad
  • vrtenje aktivira delovanje celotnih možganov in uravnoveša levo in desno možgansko polovico (kot je znano, je pri večini ljudi razvita predvsem leva (miselna) možganska polovica
  • spremeni se struktura možganov
  • posledično se poveča kreativnost, intuicija, spontanost

Več o koristih vrtenja

Vendar ni dovolj, da se zgolj vrtimo, pomembno je, da se vrtimo pravilno.

Kontinuirane začetne delavnice vrtenja se lahko udeležite že v soboto, 19. marca v Ljubljani. V društvu Bindu imamo potrebna znanja in izkušnje, da vas vrtenja naučimo izvajati pravilno. Tehnika, ki jo izvajamo, je izvorna tehnika vrtenja in sledi poti sufijskega pesnika Mevlane Rumija.

Več informacij: www.bindu.si