Z igro do dediščine v tednu otroka!

V Tednu otroka, ki ga letos obeležujemo med 3. in 9. oktobrom 2011, Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije (SMS) organizira akcijo Z igro do dediščine.

26. 9. 2011

V akciji, ki se letos odvija drugič po vrsti, sodeluje kar 40 muzejev in galerij iz vseh slovenskih regij, ki so v tem tednu (nekateri pa tudi že nekoliko prej) pripravili bogat program, namenjen otrokom in družinam. Zanje bo ta teden vstop v muzeje in galerije, ki sodelujejo pri projektu, brezplačen.

Ob akciji Z igro do dediščine je dr. Staša Tome, koordinatorka Pedagoške sekcije SMS, povedala:

"V Pedagoški sekciji Skupnosti muzejev Slovenije se neprestano trudimo ustvarjati bogat program za najmlajše in družine, ki bo zadovoljil radovednost in ponudil nova spoznanja. Tudi zato že drugo leto zapored organiziramo skupno akcijo Z igro do dediščine, s katero želimo družinam še bolj približati muzejsko in galerijsko izkušnjo. Ob predstavljanju kulturne dediščine širimo prepoznavnost naših programov, s katerimi želimo spodbuditi medgeneracijsko zbliževanje in odkrivanje novih znanj skozi igro ter poskrbeti za aktivno otroško doživljanje in ustvarjalnost."

V okviru akcije bodo slovenski muzeji in galerije v Tednu otroka pripravili različne razstave, družinske programe in druge javne prireditve (ustvarjalnice, igrarije, pripovedovalnice ter druge dogodke, nastope itd.), namenjene otrokom in družinam. Celoten program akcije bo predstavljen v brošurah, ki bodo dostopne po celi Sloveniji, objavljen pa bo tudi na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije (www.sms-muzeji.si) in na Facebook/ Z igro do dediščine.

V znamenju izobraževalne vloge muzejev in galerij pa je Skupnost muzejev Slovenije pred kratkim izdala tudi knjigo Pedagoški programi v slovenskih muzejih in galerijah 2011-2013, doslej že šesto izdajo te vrste. Namenjena je vsem predšolskim in šolskim uporabnikom muzejev ter vsem, ki se učijo z muzeji in ob muzejih.

Knjigo si v e-obliki učitelji in drugi zainteresirani lahko ogledajo na spletni strani Skupnosti muzejev Slovenije, na voljo pa bo tudi v nekaterih muzejih in galerijah po Sloveniji ter na dogodkih, pri katerih bo sodelovala ali se predstavlja Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije.