Zakaj se dobrim ljudem kar naprej dogajajo slabe stvari?

Prodiranje v moč človekovih potencialov se je pri Aniti Kejžar Škulj zadnje leto zgostilo predvsem v raziskovanju visoko občutljivih ljudi. Takšnih, ki jih družba izriva ali pa označi za čudne, se težko vklopijo v splošne vzorce, naletijo nemalokrat na toliko ovir, da se marsikdo med njimi zapre, odneha verjeti v svojo pot – ali pa se celo zlomi.

2. 11. 2015

Rešitev je opolnomočenje, beseda, ki jo Anita preudarno in namenoma rada uporablja in tudi jasno opiše: „To je več kot samozavest, stojiš trdno v sebi, ne da bi izpostavljal ego, to je naravna, sproščena samozavest ..."

Vzpostavila je Vibra spa, svoj lastni učinkoviti prijem za spopadanje s težavami, ki pridejo na pot takim ljudem. In kako jo vidijo drugi? „Daleč od povprečja, z neumorno silo, ki je vlekla njeno truplo, se je prebijala skozi notranje in zunanja ovire, da bi našla sebe." In kot spomni sama: „Že ljubi sošolci v osnovni šoli so mi rekli: parfumi so vedno v majhnih 'flaškah'!"

V Knjižnici Otona Župančiča (KOŽ) Mestne knjižnice Ljubljana se je začel nov, malo drugačen pogovorni cikel z imenom REČENO – STORJENO. Vodi ga Tadeja Zupan Arsov, vabi pa “goste, ki nas s svojim zgledom pripravijo v akcijo: od besed k dejanjem“. Naslednje druženje se obeta v sredo, 4. novembra, ob 18. uri, gostja bo Anita Kejžar Škulj. Tema pogovora – Zakaj se dobrim ljudem kar naprej dogajajo slabe stvari. Zveni znano? :)

Anita Kejžar Škulj je vodnica za osebna iskanja z lastno metodo Vibra spa. 4. 11. bo spregovorila o moči jasnovidnosti in visoko občutljivih ljudeh v ciklu REČENO – STORJENO v KOŽ-u

ANITA KEJŽAR ŠKULJANITA KEJŽAR ŠKULJ, avtorica metode Vibra spa

„Človeka spajam s čistim virom, berem polje, sem kanal, vplivam na elektromagnetno polje. To ni mentalni odgovor, enostavno vem, kaj je čisti vir, od kod je, in kdo sem jaz v njem.“

Po opravljeni formalni izobrazbi za fizioterapevtko si je priskrbela dragocene mentorje, obiskovala delavnice, izobraževanja, pridobila številne certifikate za zdravljenje in couching, doma in po svetu. Od Barbare Ann Brennan, dr. Erica Pearla, dr. Aleksandra Šinigoja in ter nazadnje Heidi Sawyer, če naštejemo samo nekatere. Zdaj pa se je Anita Kejžar Škulj, kot pravi, postavila  v svoje čevlje in suvereno stopa po svoji poti – poimenovala jo je Vibra spa, spajanje s čistim virom. Lahko bi rekli – Namen na polno, kot je tudi poimenovala enega od svojih programov.

Kako prepoznate visoko občutljivo osebo?

Trudi se, da bi pristajala v kalup, da bi bila všečna, sprejeta, a tako sebe še bolj potaca. To so v osnovi čuteči ljudje, želijo dobro drugim, a kot jin in jang se pogosto rodijo v družino, kjer je čustvena hladnost, otopelost, ali pa dobijo izkušnje skozi zlorabe, alkohol, udarce oz. zlorabe tudi preko besed. Dinamika med čustveno otopelostjo in iskanjem topline je potem tisti notranji pogon, s katerim taka oseba išče nekaj več, brezpogojno ljubezen.

Kdo pa je na drugem polu?

Ta, ki zlorablja, ta, ki mu rečemo narcisoidna osebnost. Visoko občutljivi pogosto ne vedo, kje so njihove meje, in oseba, ki se jim znajde na poti, pohodi te meje, prav išče, kje lahko najde koga prikladnega za to igro dveh energij. Take osebe želijo imeti vseskozi pozornost, ustvarjajo konstantne drame, želijo, da jih vidimo, da so nekaj več. „Zavohajo“ visoko občutljive, ker imajo težave s samozavestjo, samopodobo, in pritiskajo točno na te tipke.

Je možno to šibkost vzpostaviti kot kvaliteto?

Svojo občutljivost lahko začneš obračati v plus, ko se zaveš, da imaš posebne kvalitete. Kot visoko občutljiv se lahko usposobiš, da vidiš globlji namen. Saj ne gre za napovedovanje prihodnosti, razvijanje šestega čuta je vstopanje v vedenje, je opuščanje strahu: ni te treba biti strah, ker veš!Enostavno – veš. Visoko občutljivi imamo to posebno možnost, da razvijamo talent jasnočutnosti, jasnovednosti, jasnoslišnosti, in to pretirano občutljivost spremenimo v plus.

Kdo so vaši viri navdiha in raziskovanja?

Klasika, branje Doreen Virtue, Luise Hay, Anite Moorjani ... Letos pa sem spoznala Heidi Sawyer, velika inspiracija zame. Ona vidi še segment visoko intuitivnih senzitivnih – 'highly intuitive sensitive'. V mojem razvijanju jasnovidnih sposobnosti me je napeljala, da sprejmem svojo občutljivost kot dar in nekaj, kar lahko razvijem. Raziskovanje visoko občutljivih ljudi, to me je čisto prevzelo. S spoznanji, ki sem jih zgradila tudi z njeno pomočjo, pomagam tudi drugim, da se začenjajo sprejemati, da se ne vidijo kot zlomljena vaza, torej brez patologije, s katero sem se ukvarjala pri psihoterapiji, pač pa da končno čutimo in verjamemo, da je v redu, če si takšen, kot si, da je tudi to normalno. Dokončno vem, da nisem sama, da ne razmišljam samo jaz tako.

Kaj je največji izziv pri spopadanju s šibkostjo visoko občutljivih?

Imamo težave z visokim kortizolom, – pridemo na svet z bistveno občutljivim živčnim sistemom, že  v osnovi bolj občutljivo čutimo, dogaja se nam 'overload' informacij,  z vseh koncev in v vseh oblikah, na čustvenih, fizičnih, mentalnih nivojih. Pogosto nimamo dobro razvitih sistemov za zaznavo, kje se moja energija konča in kje se začne tvoja, kje so meje, koga spuščamo do sebe … Sistem konstantno dela, neprenehoma presnavljamo.

Kako potekajo vaše terapije, opolnomočenja?

Zavestno ne uporabljam besede terapija, ker nas ta takoj usmeri na bolezen. Jaz pa s svojimi strankami iščem njihovo kvaliteto in celovitost, ter vedenje, da z njimi ni nič narobe. Potrebujejo le vodstvo – coaching, da se notranji potenciali prebudijo. V drugem delu srečanja, po tem, ko sva zjasnila, v kakšno čustveno stanje želi priti, kakšen cilj doseči, se stranka udobno namesti. Sledi dvig frekvenc in branje polja. Glede na predhodni pogovor iz polja dobim informacije, kateri omejujoči vzorci delovanja in razmišljanja se preoblikujejo, kako so določene situacije, ki jih živimo daj, povezane s preteklimi življenji ter katere v vzorce smo ponotranjili in jih prenašamo po rodbinski liniji. Polje čistega vira je tisti medij, ki dejansko deluje. Moje branje pomaga osebnosti, da sliši določene stvari in tako lažje napredujemo.

Delate tudi s skupinami?

Ko se mi 'pripelje' dobra tema, jo dam v eter (obveščanja po mejlih, fb …), in pride k meni skupina ljudi, ki jo je izziv nagovoril. Ko sem enkrat po nerodnosti zapisala več različnih ur za začetek mojega Vibra spa, se je prihajanje ljudi na skupinsko delavnico zavleklo čez tri ure. Gospa, ki je vstopila po koncu, je očarana pripomnila, da se počuti v mojem prostoru, 'kot da bi stopila v  olje'. Tudi tako še bolj vem, da se z mano in pri meni na Vibra spajih dogaja nekaj, kar ni čisto vsakdanje.

In kaj je opolnomočenje?

Ta beseda je premalo jasno uporabljena. Sama jo s hvaležnostjo konstantno uporabljam: priročna beseda je samozavest, a ne pokrije celega spektra. Ko si samozavesten, stojiš v tem, in mi vemo, kdo je napihnjeno samozavesten, in vemo, kdo je tako samozavesten, da za to ne potrebuje ega, pač pa je to naravna, sproščena samozavest.

In to raziskujete kot 'Life coach' in 'Vodnica za osebna iskanja'?

Tako: Coach je trener, ki izhaja iz zavedanja, da ima človek vse odgovore, in s postavljanjem vprašanj pomagaš, da postanejo bolj jasni. Osebi se izjasni, kam hoče iti; ker če ne veš, zakaj si danes tu, po kaj si prišel, kako boš vedel, da si dobil to, kar si iskal? Istočasno pa je umetnost dobrega vodnika, da spustiš osebo, ki se ti zaupa, da vidi, da je pot bistvena. Cilj je to, da  se začnemo zavedati, da smo mi kapitan ladje, in da naša podzavest, mornarji, potrebujejo jasna navodila, da ne bodo vlekli vsak v svojo smer.

Kaj vas vodi na poti do skupnih razmislekov? 

Ena od vrlin, ki jih imamo visoko občutljivi, je, da naravno iščemo globino in jasnost. Torej jaz kot vodnica to nezavedno uporabljam, in ko drugega sprašujem, uporabljam ta svoj dar, da najdeva točno prava vprašanja za ta trenutek. Vprašanja, na katera oseba potrebuje odgovore, in da se razjasni cela slika ter se usmeri proti svojemu cilju, in ta se gotovo približa.

Kako pa poteka delo v vašem programu, imenovanem Namen na polno?

Tu uporabljam za podlago kabalo, to večtisočletno znanje o človeku; drevo življenja v njem je kot neke vrste program, s katerimi notranjimi vprašanji se ukvarjamo. Ljudem pomagam, da se zavedajo sebe, tukaj in zdaj, ter v kozmični energiji, torej da  obstaja še nekaj več, ta moj duhovni del, kjer rastem. Razčiščuje se odnos med osebnostjo in našo dušo, tem delom nas, kjer je naš namen, naše poslanstvo, kjer mi vemo, kdo smo, da bi to svoje vedenje, spoznanje živeli tukaj in zdaj, se pravi, da bi svojo veličino živeli tukaj. S programom Namen na polno ne najdemo nujno takoj svojega najvišjega poslanstva, pač pa sprožimo proces; zadamo si sicer cilj, a pomembni so koraki, ki jih delamo, in pot bo vedno bolj jasna in oprijemljiva. Da bo vedno manj abstraktnega in vedno več tega, kar hočemo, in je kot tako najboljše za nas in za druge.

Kaj pa je vaš najbolj dragocen dosežek?

Odnosi s hčero, s sinom in z možem. Z najstniško hčerjo bi lahko šlo čisto v napačne, zelo destruktivne smeri, a sva dosegli, da imava prostor za komunikacijo. Ve, da lahko izrazi svoje misli, občutke, da bo vse ok, karkoli 'blekne'. Čuti prostor svobodne komunikacije, se odpira in jaz samo omogočim, da jo lahko slišim. Pa čeprav mi potem reče – nič me ne podpiraš! Ve, da ima pravico do tega občutka, in da to ni napad name. V moji mladosti je bil moj najstniški 'izpad' sankcioniran in sprejet kot napad na avtoriteto, da oče eno leto ni govoril z mano. In, kot je v enem trenutku, čeprav pozno, odločno rekla mama – to bi bilo to treba spremeniti. Zdaj vem, časa ni veliko, potruditi se moramo tukaj in zdaj, vsak na svoji strani.

In vaša najljubša sprostitev, razvajanje?

 'Kofetek' z možem ob Ljubljanici (moža včasih ni po cele tedne v Ljubljani, ker dela v svojem podjetju v tujini), sprehod po brezpotjih Rožnika, odkrivam nove poti, z drugega konca hriba, vidim, da jih je veliko, sploh ne veš, kaj imaš v bližini! Včasih pomaga, da vse zaprem in rečem, danes ne bom nič delala, ali pa – danes bomo prespali dan, tudi v redu! Temu ne dajem več take moči. Sprejemam sebe, da sem popolna v  svoji nepopolnosti (smeh).

Kaj delate za vzdrževanje kondicije v smislu odprtosti za težave ljudi in hkrati za svojo trdnost?

Uporabljam vsa orodja, ki sem se jih naučila v  teh letih: stalnica je jutranje osredotočenje, razne meditacije, afirmacije, občutenje ljubezni, zavedanje ljubezni, predihavanje, Qi gong … Po obsmrtni izkušnji, ki sem jo imela v regresiji, vstopam tudi v ta stanja, tako krepim svoj stik s tem, kdo sem. Ljubim tedenske izhode na Rožnik, da se moja energija lepo prerazporedi. Visoko občutljivim je že misel na kakšno bolj intenzivno gibanje lahko boleča; jaz izhajam iz športne družine, in v odraslem obdobju rajši sedim, kot se premikam. Zdaj tudi razumem, zakaj me je športanje ali že sprehod v naravo izčrpal, ne pa napolnil. Mogoče sem dozorela do te točke, da rečem – mene pa šport ubija, če pa grem po zložni potki z eno svojo mentaliteto, potem pa to zmorem.

Kateri izzivi so pred vami? 

Poglabljanje, razvijanje metod Vibra spa, vse vezano na poklic. Želim si posredovati znanja prav o tem, izobraževanje o jasnovidnosti, tu čutim veliko veselje, in to prav na ta novi način, 'don't push it' – brez prisile! Vsakega izziva se je treba lotiti na več koncih in videti, da je pot namen. Prav pridejo afirmacije, naučimo se meditirati, naučiti se objeti sebe, gojiti čustveno inteligenco, za fizični del je treba najti svojo formulo za gibanje, in hrano, ki je zame.

Ste našli 'svojo' hrano?

Ugotovila sem, da skozi prehrano lahko uravnavaš svoj kortizol in na zelo naraven način poskrbiš zase. Raziskovala sem makrobitoko, surovo hrano, … Klasična slovenska kuhinja ni bila zame. Dragoceno odkritje mi je ghee maslo. Najprej v kavi, zdaj z zeliščnim čajem – to je eliksir, prečiščeno maslo. Kava z mlekom namreč zakisa moje telo, ta 'bullet koffee' pa te dvigne, maščoba podaljšuje ta dvig in tudi čisti telo, ga razstruplja. Iz štirih kav na dan sem prišla do ene ali dveh, v nekem trenutku pa je ta potreba povsem izzvenela! Dan nato šele čez uro, dve začnem z beljakovinami rastlinskega ali živalskega izvora –smuti iz jagodičevja, banane, chia semena, kokosovo olje in konopljine beljakovine ali albuminska skuta s sezamom, namočenimi lanenim semenom in konopljinim oljem, odlično prija zraven še jabolko s posutim cimetom … fantastičen zajtrk, ki me drži do kosila. Potem potrebujem še veliko zelenjave, nadzemne, podzemne, kvalitetno beljakovino in psevdo žita – kvinoja, ajda, proso, ki ne vsebujejo glutena, zdaj pečemo domač kruh, brez kvasa, samo vinski kamen. Uporabljamo razne moke, polno, ajdovo, kokosovo, semena, oljčno olje, malo se igramo, uporabimo, kar je pač pri roki! Dan lahko zaključim s kosom kruha ali s proseno kašo, ki pomiri, uspava moje telo. Meni se sadje spreminja v ogljikove hidrate, me obtežuje, in ker ne potrebujem balasta, si ga privoščim v manjših količinah.

Kako ste se kalili za svojo pot?  

Bila sem nešportni tip v športni družini, ta valuta mi enostavno ni pomenila toliko kot drugim. Sledila je jasna odločitev, da počnem stvari, ki niso del sistema. Seveda se je pojavilo vprašanje, kako bom od tega živela. In pogosta vprašanja očeta – si imela danes kaj strank? Prišla je lastna družina, položnice, konstantni preživetveni pritisk, z možem podjetnikom, ki zmore živeti na robu, in ve, da moraš do roba in naprej, če želiš kaj več. Pojavljala se je izgorelost, čustvena, fizična, depresivna stanja, slaba samopodoba, nevrednost … Saj se ta 'zlodej' še pojavi – še potrka, a ne tako intenzivno. Sicer je bila skrb za občutljivost drugih navzoča že v meni od malega – poznate ta občutek, ko si ti prva oseba, ki sprejme novo sošolko s toplino, ko se edini potegneš za tiste, ki se jim zgodi krivica, jih čutiš bolj kot drugi?

Kaj je vaše najbolj presenetljivo doživetje do zdaj?

Zadala sem si, da mi ni treba zboleti, da  bi zdravila, in mi gre dobro. Pred kratkim sem še dodala namen, da bi rada doživela izkušnjo prehajanja, ne da bi mi bilo treba za to umreti! In sem v vodeni regresiji spoznala, kako je, ko se duša dviguje iz telesa: Duša gleda telo, imaš odprte oči, material je mrtev, gledaš, kako te vleče gor, sila, in se znajdeš v 'mleku'. In kaj se tam dogaja? Točno to, kar opisujejo vsi, ki so imeli polno izkušnjo obsmrtnega doživetja. Poteka očiščevanje in 'slačenje oblačil', tvojih identitet, ki si jih živel, začneš se zavedati sebe, samo duha, niti ne duha, zavesti. In se spomniš, kdo si, s čim se polniš. Zase sem ugotovila, da sem 'napihnjena boginja', točno s temi besedami. S čim se polnim? S čisto zavestjo; doživela sem svoje inkarnacije, doživela sem 'očeta', ampak ne fizičnega očeta, temu rečemo Bog ponavadi, in doživela sem, kaj imava skupnega: jasen občutek, da sva eno, da oba prihajava iz istega izvora, iz Absoluta. Jaz kot delček tega Absoluta potujem v vesolju, se zavedam vsega, od Absoluta do sebe v  tem vesolju, na Zemlji, v  tej inkranaciji. Neprecenljivo.

Anita Kejžar Škulj in dr. Eric Pearl

Anita Kejžar Škulj je bila v Sloveniji ena prvih izvajalk ponovne povezave® in pobudnica za prevod knjige dr. Erica Pearla (na sliki) Ponovna povezava. Avtorja je povabila v Slovenijo na premiero dokumentarnega filma o novih spoznanjih v zdravljenju Matrica življenja.

Manca Košir je zgodaj spoznala poslanstvo Anite Kejžar Škulj in podprla njena priazdevanja.

Manca Košir je zgodaj spoznala poslanstvo Anite Kejžar Škulj in podprla njena priazdevanja.

Anita Kejžar Škulj v Kavarni Union z Bernardo Žarn

Anita Kejžar Škulj v Kavarni Union z Bernardo Žarn ob energijski scenografiji Sun of art: Nikoli ne odnehaj! To je eno od treh osnovnih gesel, ki spodbujajo najboljše možno v Aniti. Ve tudi, da se počasi daleč pride in … da diamanti nastajajo pod pritiski.  

Nejc Boljko in Metod Horjak

Po prvem presenetljivem srečanju z Nejcem Boljko in Metodom Horjakom, ki sta dobesedno spravila na noge celo prireditveno dvorano v 3. nadstropju KOŽ-a, se bo v ciklu REČENO – STORJENO tudi v letu 2016 zvrstilo nekaj bolj ali manj znanih imen, pa tudi presenečenj. Vsi prihajajo k Tadeji Zupan Arsov v goste z namenom, da na svež, oprijemljiv način predstavijo svoja odkritja pri pomoči ljudem. Januarja 2016 bo to mag. Andrej Debeljak, ki bo tudi gost v Žarenju novih energij v Cankarjevem domu.

S. T.

Fotografije Osebni arhiv