Ženski krogi

14. 12. 2012
Deli
Avtorica: Kiki Omerzel

Drugi cikel Ženskih krogov bo potekal 5. in 6. januarja 2013. Kako se ponovno povezati z globoko naravo ženske duše?

Avtentična ženska je v modernem Zahodnem svetu že davno izginila, današnje pseudo-ženske so zgolj kreacije moških. Sodobne ženske smo v veliki meri postale igračke, ki so jih ustvarili moški - brez resnične lepote naravne ženskosti, ki obstaja v nas, kadar smo z njo v stiku. Kriza ženske identite, s katero se soočamo, ni nič drugega kot izguba stika s svojo avtentično žensko naravo.

Notranji viri ženske moči nam spet postanejo dostopni, ko smo pripravljene iti do konca v odkrivanju lastne šibkosti. Potem nas ta ista moč, ki nas je vlekla nazaj in ustavljala, lahko povleče naprej. Moč ni nekaj, za kar bi se morale tuditi in naprezati, ampak nekaj, kar je treba osvoboditi v sebi. Spoprijeti se je treba s svojimi verigami, v katerih je ujeta vsa naša moč.

Zato je to popolnoma drugačna delavnica za ženske, ki vam bo razkrila globoko naravo ženske duše in vas ponovno povezala z njo.

Delavnica Ženski krogi je ciklus 4 dvodnevnih srečanj. Prvo srečanje bo novembra 2012 (17. in 18. 11. 2012), v letu 2013 pa januarja, marca in maja. Vsebine, opisane v nadaljevanju, se bodo prepletale na vsakem seminarju, iz meseca v mesec se bodo poglabljale in vam dajale večje razumevanje in izkušanje vaše ženskosti. Podrobnejši opis posemeznih sklopov je opisan v nadaljevanju. Vsako srečanje sestavlja teoretični in izkustveni del.

Uvod v delavnico

Nastanek MOŠKEGA in ŽENSKEGA

Mit o Adamu in Evi in iskanje izgubljene ENOSTI

Spoznali bomo ezoterično razlago mita o Adamu in Evi in simboliko njunega izgona iz Rajskega vrta. Kot je zapisano v skrivnem jedru vseh velikih religij, so bila človeška bitja nekoč androgena, popolna, vsebovala so tako moškega kot žensko, živela so v Rajskem vtu, v naravem stanju sreče in nedolžnosti. Potem se je prvotno Eno ločilo na moško - aktivno in žensko - pasivno. Človeški hermafrodit je bil razdeljen na dva (s)pola - ženskega in moškega - z namenom, da bi lahko drug skozi drugega lažje spoznali sami sebe. Od takrat naprej ženska in moški iščeta svojo izgubljeno enost, kar je vzrok želje/potrebe po seksualnem povezovanju. V mitu o Adamu in Evi je kodirano globoko sporočilo, Resnica o človeškem življenju, ki poteka v dualnosti.

Dualnost, to vzajemno igro nasprotij, kar simbolizira tudi kitajski simbol jin-jang, lahko v naravi vsakodnevno najdemo v nešteto pojavih in oblikah - Sonce in Luna, svetloba in tema, zima in poletje, počitek in dejavnost, vdih in izdih, levo in desno. O tem govorijo simboli, miti in legende z vseh koncev sveta. Če razumemo, kako se igra jina in janga izraža v našem življenju, življenje postane pot za raziskovanje ter doseganje ravnovesja oziroma harmonije znotraj nas in naših odnosov.

I. BIOLOGIJA ŽENSKE: ŽENSKO TELO

Telo igra eno od najpomembnejših vlog v našem nezavednem in tudi zavestnem življenju. Preko telesa doživljamo stike z drugimi. Z njim je povezano vse, kar nam posredujejo čuti: doživljanje zunanjosti, sproščenosti, ugodja, vitalnosti, gibčnosti, moči in šibkosti, uživanja in bolečine. Izguba stika z lastnim telesom tako pomeni nezmožnost občutenja resnične sebe, svojih posebnosti, ki pripadajo skrivnosti in svetosti ženske narave. Zato potrebujemo najprej svobodo telesa, brez misli, ki bi mu ukazovale in ga nadzorovale. Ko to dosežemo, nas telo samo popelje v skrivnost naravne ženskosti.

Program bo sestavljen iz predavanj in iz različnih izkustvenih tehnik, skozi katere bomo raziskovali žensko telo:

Moč medenice

Žensko moč bomo prebujale po programu vaj za gibljivost in čutenje medenice. Svoboda telesa se začne s svobodo medenice. Šele ko se osvobodimo vseh nakopičenih blokad v medenici, ko ta postane popolnoma svobodna v svojem gibanju, lahko začutimo osvobojenost celotnega telesa.

Uravnovešanje ženskosti s plesom brez forme

Ples brez forme je odlična tehnika, ki s predajo glasbi preko nepogojenih telesnih gibov vzbudi čutenje prvinske ženske, ki jo vsaka od nas nosi globoko v sebi. Samo v trenutku, ko popolnoma sprejmemo same sebe, se rodi resnična lepota. Šele ko smo zadovoljne s svojim telesom, lahko zadovoljstvo dajemo drugim. Delavnico bo vodila plesna pedagoginja Kristina De Ventus

Ples brez forme vrne ženski telesno gibkost ter ji odpre čutenje in srce, da se vrne k sebi v svojem čutenju. Z naravno gibkostjo telo rehabilitira oziroma pozdravi samega sebe in ženska zasije v vsej svoji polnosti lepote ženskega bitja. Ples brez forme naravno uravnovesi ženskost. Ženska se vrne k svoji ženstvenosti in veliko večje čutenje in občutljivost ji povrneta lesk v oči in nasmeh na obraz.

Življenje v ciklih: Menstruacijski ciklus – Tri Lunine faze - Tri Evine faze

Mlada luna – deklica – predovulacijsko obdobje. Polna luna – žena (mati) – ovulacija. Padajoča luna – starka – poovulacijsko obdobje. 

Starodavno žensko izročilo pravi, da je ženska moč povezana z menstruacijo, ki nas kot ženske določa biološko, pa tudi časovno. Lunine mene v mitologiji predstavljajo tri obdobja v življenju ženske: deklico – ženo/mater – starko. Ženski menstrualni cikel, ki ustreza Luninemu, pa je nenehno menjavanje teh faz. Vsaka ženska mesečno prehaja skozi vse tri faze. Ženski hormonski ciklus je temelj ženske moči, kolektivne in individualne. Sodobna ženska je nekje na poti izgubila stik s svojo prvinsko žensko naravo in prekinila tok lastne moči. Ujeta v biologiji lastnega telesa je postala destruktivna, ker je pozabila svoj višek ustvarjalne energije, ki nastane v menstruacijskem ciklusu, usmerjati v lastno kreativnost. Kako lahko pozitvno izkoristimo svoj menstrualni cikel? 

Zgodovina ženskega telesa ali kdo nam postavlja merila

Zakaj ženske svojega telesa ne sprejemamo več kot usodo oz. nekaj, kar nam je dano, temveč kot rezultat našega lastnega delovanja? Zakaj telo za nas ni preprosto tukaj, temveč je dobro ali slabo, uspešno ali spodletelo? Kaj je bistvo ženske lepote?

Zunanji videz oz. lepota je postala osrednjega pomena za žensko identiteto. Deklica že zgodaj odkrije, da si jo drugi pozorno ogledujejo. Izve, da je lahko v tem ogledovanju odgovor na vprašanje, ali bo ljubljena. Skrivnost uspeha tako v spalnici kot v pisarni je po mnenju večine žensk žal še vedno videz.

Trenutno zaželena podoba ženske temelji na podobi dekleta, ki še ni postala ženska. V filmih in oglaševanju slavimo torej tisti trenutek ženske, ko ni ne eno ne drugo. Zato si ženske želijo ostati večno mlade in ne morejo sprejeti svojega telesa. Res je, da je to obdobje, ko je ženska najlepša, saj se v njej skrivajo potenciali življenja. Prišla je do točke, ko lahko postane resnična ženska in prične živeti svoje poslanstvo. A če ostane na tej točki, nikoli ne prične živeti, marveč je večno nezadovoljna v objokovanju svoje mladosti.

Umetnica dr. Kiki Omerzel nas bo skozi zgodovino podob ženskega telesa v umetnosti peljala k razumevanju, da lepotni ideali niso nekaj naravno danega in samoumevnega, kot se nam morda zdi na prvi pogled, in so se v času močno spreminjali. Lepota je namreč zgolj prazna forma za nekaj, kar je zaželeno oz. iskano. Njena vsebina se spreminja in je v prvi vrsti odvisna od kulturnih in individualnih predstav. Tako je tudi ideal vitkega telesa dekleta v vzponu šele v zadnjem stoletju, pa še to le v 20 odstotkih sveta. Pred tem je bila za žensko večinoma idealna bujnost, zajetnost, bolj obilna postava, ki je simbolizirala blaginjo, zdravje, plodnost, uspeh in ekonomsko varnost.

II. PSIHOLOGIJA ŽENSKE: NOTRANJI VIRI

Kaj so ženski potenciali in kako jih izkoristiti? Kaj mislim o sebi? Kako se doživljam? Kaj je moj kreativni jaz? 

Skozi dualnost ženskega in moškega (s)pola bomo raziskovali, kakšne so psihološke razlike med žensko in moškim. 'Ženska se globoko razlikuje od moškega. Vsaka celica njenega telesa nosi pečat njenega spola.' (Alexis Carrel, nobelovec za medicino) Ta osnovna biološka razlika se nujno izraža tudi na psihičnem področju.

Ženska v odnosu z moškim

Izhajale bomo iz starodavne legende o ljudeh pred več tisoč leti, ki jim za sporazumevanje ni bilo treba uporabljati besed. Bili so tako energetsko pretočni, da so živeli srečno in zadovoljno. Vsake toliko, ko so začutili, da bi sporazumevanje prenesli na višji nivo, sta se moški in ženska združila v ljubezenskem odnosu. Dajala in sprejemala sta brez zavor, združena sta postala eno in si tako obnavljala energijo. Zakaj danes za sporazumevanje potrebujemo besede in zakaj nismo srečni? Zakaj se toliko parov loči? Zakaj se na prvi pogled idealni partner čez nekaj časa pokaže v povsem novi luči?

Program vsebuje:

  • predavanje o nastanku sveta in časa
  • povzetek zgodbe o prvobitnih ljudeh, ki so znali komunicirati telepatsko in za sporazumevanje niso uporabljali besed
  • razlago o tem, kako so ljudje iz čiste ljubezni prešli v hrepenenje po ljubezni in zakaj danes iščejo to, kar so nekdaj že imeli
  • predavanje in praktične vaje o komunikaciji zapeljevanja
  • predavanje in praktične vaje kako postati bolj sproščen, radosten in zadovoljen v sobivanju s partnerjem
  • komunikacijske vaje za izboljšanje odnosa
  • po želji: psihodramatski prikaz sebe in svoje zveze

 

Ženska in ljubezen

Kaj je ljubezen? Zakaj ljubezen boli? Ljubezen in opuščanje ega. 

Ljubezen je boleča, ker transformira. Staro odhaja, da naredi prostor za novo. Ob zapuščanju starega, udobnega sveta, se pojavi strah, rodi se bolečina. Transformacija je premik od sebe proti ne-sebi. Ekstaza ni mogoča, če ne doživimo agonije. Če želimo, da zlato postane popolnoma čisto, mora v ogenj. Ljubezen je ogenj. Zaradi bolečine ljubezni milijoni ljudi živijo brez ljubezni. Tudi oni trpijo, vendar je njihovo trpljenje zaman. Trpeti v ljubezni ne pomeni trpeti zaman. Trpljenje v ljubezni je kreativno, ker nas ponese v višje nivoje zavesti. Prava ljubezen ni dosežek, ampak stvar poguma, da se popolnoma odpreš in predaš partnerju (Bodin). Ljubezen je lekcija, kako biti v sozvočju s svojo notranjo žensko.

III. DUHOVNOST ŽENSKE: AVTENTIČNA ŽENSKA

Kdo sem jaz ŽENSKA, kdo sem jaz ČLOVEK? Kako spoznati svojo dvojno naravo, kako določiti mesto in pomembnost nasprotujočih si impulzov, ki delujejo v nas? Kje je stičišče naše nižje in božanske narave?

Obudile bomo nekaj elementov pozabljenih učenj in poskušale na nekatere stvari pogledati skozi oči starodavnih kultur in civilizacij. Vse stare civilizacije govorijo o dvojni naravi človeka – zemeljski in nebeški oziroma živalski in božanski. Človek je bitje, ki deluje na zemlji, v pojavnem svetu, njegove korenine pa so na nebu, v večnosti. Zato živi med dvema skrajnostima – med svojo nižjo in višjo naravo. Višja narava označuje impulze, ki našo zavest usmerjajo k spoznavanju svojega namena in mesta v vesolju ter k njegovi lastni transformaciji, da bi lahko živel v skladu s svojim notranjim Bitjem. V naši višji - duhovni naravi je skrita esenca človeka kot bitja.

PODATKI O DELAVNICI

Delavnica Ženski krogi je ciklus 4 dvodnevnih srečanj. Prvo srečanje bo novembra 2012, v letu 2013 pa januarja, marca in maja. Ženske kroge bo vodil 54-letni Bodin, poznavalec starih kultur in odnosov med spoloma, ki jih intenzivno preučuje že več kot tri desetletja. Izobraževal se je v različnih šolah po svetu, med drugim si je pridobil diplome na področju kvantne psihologije, psihodrame, holističnega rebirthinga, vodenja intenzivov razsvetljenja in odnosov med spoloma.

KDAJ: drugi ciklus: 5. - 6. januarja 2013.

Sobota 17.11. od 9:30-20:00, nedelja 18.11. od 9:30-16:30.

Termini ostalih treh ciklusov bodo objavljeni v začetku novembra.

KJE: Ljubljana oz. okolica Ljubljane. Točna lokacija bo objavljena v začetku novembra.

CENA: za fizične osebe 210,00 EUR

za podjetja 290,00 EUR

INFORMACIJE in PRIJAVA: 040 423 719 Tadeja, tadeja@drustvo-bindu.si

Več na: http://www.drustvo-bindu.si/

Avtorica naslovne slike je dr. Kiki Omerzel

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman