Zimski pasji kamp v Bohinju

Od 8. do 10. marca se bo v Bohinju odvil dogodek, ki združuje vse aktivne lastnike in njihove štirinožce. Tri dni prijetnega pasjega druženja in pridobivanja novega praktičnega znanja.

Zimski pasji kamp v Bohinju (foto: Katja Jemec) Katja Jemec
14. 12. 2018

Veliko ljudi si dneva brez pasjega prijatelja ne zna predstavljati. Te navihane oči so ponavadi prva jutranja budilka in najboljši osebni trener, saj smo primorani iti na sprehod ne glede na razpoloženje.

Če smo sami aktivni in radi preživljamo čas v naravi, nas to naredi idealnega lastnika psa. Z aktivnostjo želimo okrepiti znanje in ubogljivost, ter psa istočasno utruditi. Kakor pravijo: “utrujen pes je priden pes.” Ker psi obožujejo naravo, jih zelo radi vzamemo tudi v hribe ali celo visokogorje.

Žan Karničar, veterinar na Kliniki Loka in član GRS pravi, da je za varno gibanje v gorah pomembno, da sta za pohodništvo dobro pripravljena oba - mi in naš štirinožec. Potrebno je znanje, da kritično ocenimo razmere na terenu, priporočljivo pa je tudi, da imamo osnovno znanje prve pomoči, da vemo kako pomagati v primeru, ko se stvari ne odvijajo po našem načrtu.

Kdaj pa nimamo časa za daljše pohode, ampak se raje odločimo za tek ali kolo. Naši štirinožci so veseli tudi teh aktivnosti. Če imamo polarno pasmo, je pasje veselje do vlečnih športov nagonsko, vendar lahko tudi druge pasme naučimo vleke. Potrebujemo le dovolj volje in pravilno opremo, da psa ne poškodujemo. Na tem področju imajo leta izkušenj Društvo Športnih Psov Slovenije (DŠPS), katerih vodja je Matjaž Ovsenek, tudi lastnik polarnih pasem.

Tako pohodništvo kot vleka sta aktivnosti, primerni za vsak letni čas. A največji užitek pozimi. Kateri pes ne uživa v teku po novozapadlem snegu? S tem bi se več kot strinjala Iža, avstralska ovčarka organizatorke festivala in pasje fotografiranje Katje Jemec.

Tako Žan kot Matjaž bosta svoje znanje delila na prihajajočem zimskem kampu, ki bo potekal od 8. do 10. marca v Bohinju. Zelo dobro obiskan dogodek, ki združuje vse aktivne lastnike in njihove štirinožce. Tri dni prijetnega pasjega druženja in pridobivanja novega praktičnega znanja.

Vabljene vse pasme, vseh starosti, z predznanjem ali brez predznanja.

Število mest je omejeno, vendar lahko svojo karto in prenočišče že rezervirate preko spletne strani www.dogcamp.eu.

Če še nimate ideje za Božič, je lahko prav to odlično presenečenje za vaše bližnje!

Se vidimo v Bohinju!

Fotografije: Katja Jemec