Alkimija zvoka: Zakaj ni vseeno, kaj poslušamo?

2. 9. 2017
Deli
Alkimija zvoka: Zakaj ni vseeno, kaj poslušamo?

Kozmično-energijsko in zvočno kirurgijo, ki jo izvaja dr. Mira Omerzel-Mirit skupaj z ansamblom Vedun, so poznale vse stare kulture. Gre za urejanje in zdravljenje, ki deluje na vseh človekovih ravneh in ima čudežne učinke.

"Naša resničnost je zvok, ki je frekvenčno-energijsko valovanje. Zvok ima izjemen pomen za naše telesno, duševno in duhovno zdravje," poudarja dr. Mira Omerzel – Mirit, zato moramo biti izjemno pozorni, kaj poslušamo oziroma kakšnim zvokom se izpostavljamo.

Če smo na primer v trgovini med nakupovanjem ali kje drugje izpostavljeni disharmonični glasbi (kamor sodi skorajda vsa popularna glasba), bomo lahko zvečer ali naslednje dni občutili posledice delovanja tovrstnih zvočnih vibracij na naše telo in um, občutke in počutje: počutili se bomo slabo, na videz brez posebnega razloga. Učinek poslušanja neharmoničnih zvokov namreč prihaja s časovnim zamikom.

Zvok je izjemno in učinkovito orodje. Zvočno valovanje ves čas vrši v svetu nevidno kirurgijo. Glasba nam lahko ponudi mnogo, lahko pa nam tudi zruši ravnovesje. Ne pozabimo, da med zvočne vibracije, neslišne sicer, sodijo tudi naše misli in čustva. Zvok sestavlja in razstavlja. Prav tako tudi ritmi. Zvok je ritem in ritem je zvok. Ritmi bobna neposredno komunicirajo z našo zavestjo.

Ritem lahko spremeni človeško zavest (EEG-možgansko valovanje) in sproži različne biokemične procese v telesu, lahko razgradi boleče občutke in misli ali nas na krilih zavesti ponese daleč izven časa in prostora – v preteklost ali prihodnost, pojasnjuje Mirit, ki že od svojega petnajstega leta raziskuje glasbene jezike in starodavna glasbila različnih kultur sveta. Pravi, da svojo sposobnost zdravljenja z zvokom dojema kot veliko Milost in izbranost.

Civilizacije preteklosti so bile zvočne civilizacije

"Civilizacije preteklosti so bile zvočne civilizacije," pojasnjuje nadalje, "medtem ko današnje civilizacije temeljijo predvsem na čutilih vida in slikovno-vidni informaciji. Za sodobnega človeka obstaja resnično le to, kar je vidno ali otipljivo. Svečeniki, šamani in zdravilci, ki so bili v starodavnih kulturah obvezno tudi glasbeniki, pa so bili veliki poznavalci magije ali alkimije in moči zvoka. Izraz šaman, ki označuje modrega človeka ('ša' pomeni modrost, 'man' pomeni človek), je danes na žalost izgubil svojo vrednost. Preganjanje tega pojma in hkrati tudi modrosti, povezane z njim, se je pričelo v prvih stoletjih našega veka, ko se je začela gonja proti staroverski filozofiji življenja," poudarja Mirit.

Zvok je bil nekoč razumljen kot veliko širši pojem in je zaobjemal tudi tiste zvočne vibracije, ki niso slišne človeškim ušesom. Slišni zvok je le en od petih ravni zvočnih valovanj. Široko znanje o zvoku, ki so ga nekdaj imeli šamani, izvira iz subtilnega občutenja in razumevanja energijskih vibracij in polj. Zvok lahko prodre v vsako našo celico in celo misel. In spreminja ter preoblikuje. Zvočna kirurgija je po Miritinih besedah najstarejši način harmoniziranja življenja in živih bitij. Obstajal je že tisoče let pred moderno dobo. "Skorajda vse stare kulture so poznale različne svetlobno-zvočne tehnologije, o katerih se nam dandanes niti ne sanja. Šele nedavno se je začelo v zahodni znanosti govoriti o učinkovanju posameznih frekvenc ali vibracij. Govorimo o znanju, ki so ga razvili starodavni modreci. Z zvočno kirurgijo pa ni mogel delati kdorkoli, temveč le redki posamezniki, ki so bili na določeni stopnji zavesti. Za to si moral biti izbran. Zvočna kirurgija ni priučljiva. Jo zmoreš ali pa ne," pojasnjuje moja sogovornica.

"Kozmična kirurgija zahteva stanje in zavest t.i. šamanskega transa (theta ali delta zavest) oziroma prebujeno zavest, povezanost na vseh ravneh bivanja – od zemeljskega do kozmičnega. Morda se ta izjemna davna modrost počasi spet prebudi. Je pa tudi že čas, da ljudje zavestno prevzamejo odgovornost za svoje življenje in zdravje. In da, kolikor je mogoče, sami najdejo in vzdržujejo ravnovesje in harmonijo življenja. Velja se bolj poglobiti v znanje, ki težave preprečuje, pa tudi v čim bolj naravne načine zdravljenja – brez grobih in rušilnih posegov," pravi Mirit.

Čudežno zvočno kirurgijo lahko izkusite na tečajih in delavnicah Katedre Veduna 

veduna.si