Ashtanga joga

V dobesednem prevodu iz sanskrta ashtanga yoga pomeni osemdelna joga. Sestavljajo jo stopnje, ki prinašajo pot do uresničitve, izvajanje asan pa je le ena od njih.

Ashtanga joga (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 10. 2011

Za ashtango, med vsemi najzahtevnejši jogijski slog, je značilen celovit pristop, ki poleg telesnih položajev vsebuje tudi:

  • načela samoobvladovanja
  • načela samoopazovanja in discipline
  • nadzorovano in pravilno dihanje
  • kontrolo čutov in usmeritev vase
  • osredotočenost
  • meditacijo
  • samouresničitev


Med vadbo asan, ki si vedno sledijo v določenem zaporedju, kar nam sčasoma omogoči, da izklopimo misli in se popolnoma posvetimo osredotočenju, pogledu vase in meditaciji, osredotočenje uma dosežemo s pravilnim položajem, dihanjem in usmerjenim pogledom.

Ves čas vadbe pa je pomembna tudi napetost spodnjih trebušnih mišic in mišic medeničnega dna.

Zahtevne asane so povezane v tekočo celoto brez ustavljanja ali počitka in so razvrščene v primarno, nadaljevalno in napredne serije, ki se jih učimo počasi in postopoma.

Primarna serija razvija moč in prilagodljivost, čisti telo in uravnava delovanje vitalnih organov.

Nadaljevalna serija krepi in pomaga uravnavati delovanje živčnega sistema, sodeluje pri pretoku energije ter vpliva na našo zavest in čustva.

Napredne serije pa so štiri in vsebujejo zelo zahtevne asane, ki prinašajo globlja zavedanja. Kljub velikemu trudu lahko za učenje ene serije porabite tudi več let, ključ do uspeha pa je kot vedno vztrajnost.

Med izvajanjem asan je ključno tudi dihanje

Pri ashtangi se uporablja tako imenovan ujjai dih (v prevodu zmagoviti dih), ki je ena od osnovnih jogijskih tehnik in prinaša močno osredotočenost, umsko osredotočenost in močno notranjo toploto, ki s potenjem iz telesa izloči strupene ter odvečne snovi in omogoča, da je raztezanje telesa lažje.

K vajam ashtanga joge nekateri prištevajo tudi vsem dobro znani pozdrav soncu – sklop asan, ki tako kot sonce prebujajo in poživljajo našo vitalnost. Pozdrav soncu naj bi izvajali ob spokojnih jutrih ali mirnih večerih in se z njim zahvalili za vse dobro in lepo, kar nam bo (ali je) prinesel novi dan.

Ashtanga jogo so tradicionalno izvajali vsako jutro z izjemo nedelj ter dnevov polne in prazne lune. Tisti, ki se ji resno posvečajo danes, prav tako prisegajo na redno vadbo, ki ji v tednu dodajo en dan premora. Asane tako hitro postanejo manj naporne, pozitivni učinki, kot so samozavedanje, disciplina in boljše osredotočenje, pa postanejo del vsakdana.

Izvirno ashtango lahko vadimo v Ajna joga studiu: www.ajnastudio.org