Dalajlama: To stoletje je stoletje dialoga

V današnjem svetu hitrega tehnološkega razvoja in nasičenosti z informacijami marsikdo zahrepeni po tišini in spokojnosti.

13. 5. 2016

Preplavil nas je hrup mest, zaslepil vpliv medijev, vznemiril uspeh, napuh in podjetnost. In ne da bi se zavedli, smo pozabili, kdo smo. Izgubili smo občutek varnosti, veselje do življenja in zaman iščemo izpolnitve. Nasilje, korupcija in bolezni so zavladali svetu. In mati Zemlja nas vedno znova opozarja: Dovolj, dovolj!

V iskanju vse večjega udobja smo žrtvovali svoj notranji mir. V zelo kratkem času je naša civilizacija razvila najbolj presenetljivo tehnologijo, neverjetno obilje in svobodo. Vendar, ljudje niso srečni. Z razvojem tehnologije naraščata pritisk in ritem življenja in ustvarjata vse več stresa, nezadovoljstva in napetosti.

V družbi je vse več nasilja, ki postaja že sestavni del našega vsakdanjega, marsikje celo družinskega življenja.

Zato je budistični duhovni vodja Dalaj Lama, tista lučka v temi, ki preprostemu človeku vliva upanje za boljši jutri.

»Izobraževanje je mnogo več kot le osvajanje znanja in veščin za doseganje ozkih ciljev. Izobraževanje pomeni tudi odpiranje otrokovih oči za potrebe in pravice drugih. Pri prebujanju zavesti mladih o pomenu temeljnih človeških vrednot je pomembno poudariti, da ne gre zgolj za etiko in religijo, temveč predvsem za preživetje človeške vrste. Le tako bodo mladi doumeli, da je prihodnost v njihovih rokah.  Otroke je potrebno naučiti dialoga. Naše stoletje je bilo stoletje vojn, njihovo je stoletje dialoga. Mir je odgovornost mladih, naša odgovornost pa je, da jim posredujemo vrednote.«

Kot budistični menih Dalaj Lama vedno znova in znova poudarja, kako je za razvoj človeške družbe neizogibno sočutje vsakega posameznika.

»Na istem planetu nekateri umirajo od lakote, medtem ko na drugi strani bogati mečejo kruh med odpadke. Človeštvu manjka zavedanja, da je človek socialno bitje. Ne glede na to, kako je posameznik močan in bogat, je njegov razvoj odvisen od celotne skupnosti. Mir na svetu je odvisen od občutka za druge, da drug za drugega skrbimo, da se zavedamo, da smo vsi eno in med seboj soodvisno povezani. Ko se človek tega zaveda, nima več potrebe po goljufiji, izkoriščanju in laži. Vendar nas pri tem ovirajo negativna čustva, ki v nas povzročajo stres, dvom, frustracije in strah. Zato je zelo pomembno, da vemo, kako deluje naš um in kako na nas vplivajo čustva. Najbogatejši nikoli niso najsrečnejši, saj so polni strahu. Denar ne prinese miru niti moči. Prava človekova moč je zavedanje in poznavanje sebe.«

Največ, kar lahko naredimo dobrega za človeštvo je, da sami postanemo taki, kot bi želeli, da so drugi do nas. Dalaj Lama mladim polaga na srce, da je samo od njihovega sočutja in zavedanja odvisna njihova sreča in prihodnost celega planeta.

»To stoletje mora biti stoletje dialoga. Do zdaj je razvoj temeljil na vojnah, zdaj je skrajni čas, da ustvarimo mir in pogoje za srečno življenje. Vendar mir mora človek najprej najti v sebi, tako da se osvobodi jeze, ljubosumja, pohlepa, sovraštva... Človeštvo ne bodo rešili politiki niti duhovniki z molitvijo, temveč posamezniki, ki si bodo ustvarili ljubeče družine polne zaupanja in sreče. To bo spremenilo celotno družbo.«

Marsikdo bo pomislil, kako lepe besede, a kaj, ko je stvarnost tako zelo, zelo drugačna.

In kaj lahko posameznik spremeni, kako lahko vpliva na politiko, prepreči vojno, ublaži nasilje?

»Fizične bolečine ne moremo ublažiti, vendar lahko vplivamo in omilimo mentalno, ko vidimo in se zavedamo, da bi bilo lahko še slabše. Človekov potencial je na mentalni ravni, da s pravilnim razmišljanjem ustvari srečo. Ko imamo problem, vedno poglejmo še z drugega vidika in z razdalje. S tem se osvobodimo negativnih čustev, s katerimi smo prilepljeni na težavo. Vidimo bolj celovito in z lahkoto najdemo rešitev.«

Ko se vprašamo, kaj lahko danes naredimo za druge, kako lahko koristimo družbi, kaj lahko naredimo za boljši svet, potem ima življenje smisel. Vsaka mati na tem svetu je srečna, če je njen otrok zadovoljen, varen in preskrbljen. In samo srečni otroci zagotavljajo blagostanje človeštva. In samo od nas je odvisno, ali se bomo nemočni in zagrenjeni pritoževali nad pokvarjenimi in brezbrižnimi politiki, trpeli nesreče, lakoto in revščino ali bomo storili nekaj zase in za prihodnost naših potomcev.

Jadranka Oblak, aktivna članica nevladne organizacije Zdrava atmosfera.

Fotografije: Milan Vincec