Duhovna pravila življenja

Da v življenju dobivamo zgolj to, kar dajemo, čemur nekateri pravijo karma, drugi pa 'kar seješ, to žanješ', je gotovo eno od duhovnih pravil in težko bi rekli, da zanj tako ali drugače še niste slišali.

28. 6. 2016

Po mnenju Florence Scovel Shinn bi se igra življenja lahko imenovala tudi igra bumeranga. Naše misli, dejanja in besede se nam slej ko prej vrnejo, in to z neverjetno natančnostjo.

Pogoje za materializacijo idealnega ustvarijo stanja neustrašne vere, da je to mogoče, odsotnost odporov in ljubezen. Ljubezen in dobrodušnost ustvarjata okoli nas veliko zaščitno avro, zato praktično ni sile, ki bi lahko škodila tak­šnemu človeku, ugodno stanje za manifestacijo pa je mogoče ustvariti le skozi odsotnost odporov in neučakanosti. S sprejemanjem vsega, kar nam pride naproti (saj zaupamo in verjamemo, da bo vesolje za vse naše potrebe in želje poskrbelo), idealnemu omogočimo vstopiti in postati naše življenje.

Kar mislimo, to privlačimo

Tako velja, da bomo v svoje življenje npr. le težko pritegnili denar, če ga globoko v sebi preziramo. Z neprestanim razmišljanjem in predstavami o svojem slabem finančnem stanju, neprestani potrebi po varčevanju, skopuštvu in strahom pred pomanjkanjem svojemu nezavednemu narekujemo vse drugo kot to, kar bi si na tem področju v resnici želeli.

Prav strah je en od tistih močnih magnetov, ki odpira vrata za vse tisto, česar si v življenju v resnici ne želimo. Zato se po naukih Florence Scovel Shinn ne izogibajmo ljudem, ki se jih bojimo, temveč jih pričakajmo vedro. Izkazalo se bo bodisi, da ima strah le velike oči in da v naše življenje niso vstopili brez razloga, ali pa se bodo preprosto umaknili z naše poti. Podobno velja za vse tiste, ki se bojijo bolezni, virusov in bakterij. Več zdravja bi v svoje življenje privabili z notranjo neustrašnostjo in s prepričanjem, da je njihov imunski sistem kos prav vsem izzivom iz okolja.

Ključna prelomnica s starim vzorcem razmišljanja strahu najavlja spoznanje, da 'slabo nima nad nami nikakršne moči' in v trenutku tega spoznanja že stopimo v 'svet čudežev'.

Čudežni svet

Življenje, polno čudežev, danes že živi tudi Heidemarie Schwermer, avtorica knjig Čudežni svet brez denarja.

"Sama sem odkrila 'vsakdanje čudeže', ki so se kopičili in povzročili veliko veselja. To, kar sama označujem kot čudež, je za mnoge golo naključje. Sama pa trdim, da nam ta naključja pošilja nebo, da se lahko razvijamo. Prepoznavanje in vključevanje teh znamenj, ki jih dobivamo vsi, v vsakdan, je prava dogodivščina in skrbi za živahnost. Življenje teče, nas oskrbuje s presenečenji in nas potiska naprej, če smo le dovolj budni."

Njena zgodba je toliko bolj zanimiva zato, ker je del gibanja, ki z nalezljivim novim kolektivnim prepričanjem o življenju lahko napoveduje tudi skorajšnji prihod novega sveta: "Svet, ki prihaja? Ljudje se bodo osredotočili na stvari, ki bodo pripomogle k njihovi duhovni rasti. Materialni svet jih bo zanimal le še toliko, kolikor bo nujno za vsakdanjo preskrbo. Priznanje in potrditev ne bosta povezana z lastnino. Ja, lastnine tako rekoč sploh ne bo več. Vsi ljudje se bodo lahko založili z vsem, kar bodo potrebovali. Za to se jim ne bo treba truditi. Vse bo na voljo vsem. Avtomobili, kolesa in druga prevozna sredstva bodo povsod pripravljeni za uporabo in nato prepuščena drugim, negovalo se jih bo in skrbelo zanje, da bodo uporabni tudi za naslednje uporabnike."

Si predstavljate takšen svet? Morda pa je čas že pravi, da tudi sami postanete del te nove kolektivne slike življenjske realnosti, ki pravkar nastaja.

Nataša Zupanc