Duhovni mojster o tem, kaj naš svet ta trenutek najbolj potrebuje

Sri Swami Vishwananda, razsvetljeni duhovni mojster z otoka Mauritius, govori o ljubezni in trenutno največji potrebi na planetu. 

Duhovni mojster o tem, kaj naš svet ta trenutek najbolj potrebuje (foto: profimedia) profimedia
19. 2. 2022

Prvi korak je, da začneš iskati resnico in ljubezen, ker si jo želiš. Ljudje, ki občutijo ljubezen, so skrbni in želijo vedeti več o njej. Pripravljeni so ljubiti, vendar jo vsak skuša najti in ohraniti po svoje. Pomembna je želja po odkrivanju ljubezni in strast do iskanja, da si pripravljen slišati, videti, čutiti.

Če si odprt in pripravljen odkrivati ljubezen, lahko dosežeš popolnost in začneš čistiti vso svojo negativnost. Šele ko je um očiščen vse negativnosti, se lahko rodi ljubezen. Težko je govoriti o tem, kaj je ljubezen. Ljubezen je božanska. Ljubezen je vse. Je posledica potovanja. Prava ljubezen nima omejitev, nima kratkega roka trajanja. Ljubezen, ki ima dolgi rok trajanja, ni v razumu, temveč v vsakem od nas. Nosimo jo v srcu.

Kaj naš svet ta trenutek najbolj potrebuje?

Da vsak človek začuti potrebo po spreminjanju sebe!

Sveta ne moreš spremeniti, brez da bi spremenil sebe. Če spremeniš sebe, lahko spremeniš svet. Večkrat povem zgodbo o človeku, ki je bil zelo zagnan pri spreminjanju sveta. Skušal je narediti vse, da bi izboljšal svet. Na smrtni postelji je razočaran priznal, da si je vse življenje prizadeval spreminjati svet, vendar mu to ni uspelo. Spoznal je, da bi lahko naredil bistveno več dobrega, če bi spremenil sebe.

Če bi spremenil sebe, bi to vplivalo na njegovo družino. Če bi se njegova družina spremenila, bi njena sprememba lahko vplivala na okolico. Če bi se okolica spremenila, bi to lahko imelo vpliv na mesto. Spremembe v mestu bi lahko vplivale na spremembe v državi. Majhna sprememba lahko torej sproži večje spremembe.

Večina ljudi želi spremeniti druge, le sebe ne. Vendar moraš najprej videti in spremeniti sebe. To je tisto, kar moraš narediti. Nihče drug ne more tega narediti namesto tebe. Nikogar drugega ne moreš spremeniti razen sebe. Drugim lahko le pokažeš pot sprememb, vendar se mora vsak sam odločiti zanjo.

Svet potrebuje ljubezen. Brez ljubezni je težko živeti. Če te religija ne pripelje do ljubezni, je nekoristna. Če znanje v človeku ne prebudi ljubezni, je nekoristno. Ljudje lahko veliko berejo, toda branje jih ne bo pripeljalo do ljubezni. Skozi izkušnje lahko prebudiš ljubezen v srcu in se je zavedaš.

Ljubezni se lahko zavedamo šele, ko je naš um miren.

(iz intervjuja s Sri Swami Vishwanando)