Energije poletnega solsticija so naklonjene manifestaciji

21. 6. 2021
Deli
Energije poletnega solsticija so naklonjene manifestaciji (foto: profimedia)
profimedia

Poletni solsticij ali sončev obrat je najdaljši dan v letu, ki hkrati zaznamuje začetek daljšanja noči. Poletni solsticij je eden od starodavnih dnevov moči, ko so meje med svetovi najtanjše in so energije narave najbolj naklonjene manifestaciji vseh vrst. 

Predstavlja vrhunec kreativne energije, ki se počasi začenja umikati vase, v notranjost, v introspekcijo in refleksijo, ki sta pripravi na smrt.

Krog leta

Leto ni linearna enota, leto je krog življenja, ki se znova in znova ponavlja. Leto ustvarja spiralo navidez enakih, ponavljajočih se faz, ki pa v resnici nadgrajujejo druga drugo. Leto predstavlja v svojih fazah tudi faze človeškega življenja. Če meditiramo o poteku in naravi leta, se nam razodene mnogo spoznanj o svojem življenju. Tudi naše življenje poteka v ciklih in življenje samo je cikel. V sodobnem svetu smo odrezani od ciklov in to nam pogosto onemogoča, da bi v polnosti užili svoje življenje. Predvsem prehodi so še posebej težavni, ker ne poznamo več obredov prehoda, ki bi normalizirali naš prehod in le-te pogosto doživljamo le kot stresna in težavna obdobja. 

Energije poletnega solsticija

Poletni solsticij, ki se praznuje tudi pod imenom Litha (starogermanska beseda za poletje), je trenutek vrhunca kreativne energije. Sonce je na vrhuncu svoje moči, dan je najdaljši, svetloba je skorajda vseprisotna (na nekaterih delih sveta dejansko je). Narava je v polnem razcvetu, vsi procesu rasti in razvoja doživljajo svoj vrhunec. Po poletnem solsticiju nastopi obdobje žetve in narava se počasi umirja in ustavlja - začenja se proces umiranja.

Stare poti modrosti so zaznavale polarnost pojavnega sveta - žensko in moško energijo, ki se manifestira na vseh nivojih. Ženska energija, Boginja, v tem času predstavlja arhetip Matere - plodnost in sposobnost kreacije. Boginja je noseča, nosi Otroka Obljube, obljube novega življenja, ki se nikoli ne konča, cikli si sledijo, drug za drugim, v neskončnost...

Moška energija, Bog, doživi v tem času vrhunec svoje moči, njegova luč, ki sveti v naši zavesti, je sedaj najmočnejša. 

Poletni solsticij je čas, ko se leto prevesi v svojo temno polovico, obdobje staranja, umiranja, umika. Predstavlja čas Luninega cikla od polne do prazne Lune. Zato nas poletni solsticij kljub svojemu vrhuncu kreativne energije opozarja na prihajajočo smrt, umik in preporod, hkrati pa uči, da je življenje večno in da se iz cikla v cikel preraja - naj bo to narava, človeška duša ali naša osebna kreativna energija. Otrok Obljube je nauk o bližajoči se dobi preobrazbe, hkrati pa opozarja na svetlobo, ki sledi smrti.

Tradicionalno se je zato na dan poletnega sončevega obrata častilo vez z Naravo in elementalnimi in duhovnimi bitji, opravljali so se obredi za zdravljenje planeta, vidstva, ljubezni, spolnosti, ustvarjalnosti, sreče, zdravja, želja in zaščite. Poletni sončev obrat je čas praznovanja plodnosti, sposobnosti materinskega aspekta Boginje, da ustvarja. 

Poletni solsticij zaznamuje prehod od gojenja k letini. Ne le v agrarnem smislu, temveč tudi v smislu ciklov naše kreativne energije. Ob prvi svetlobi, ki prodre zimsko temo, posejemo semena svojih želja in namer in ob razcvetanju pomladi jih gojimo, hranimo, one pa se razvijajo. V času poletnega solsticija praznujemo ta proces in hkrati spuščamo sadove - sedaj so samostojni in imajo svoje življenje. Ne navezujemo se nanje, temveč se prepustimo poletni ležernosti, ki je uvod v prihajajoče poglabljanje vase, globoko refleksijo, ki vodi v preobrazbo

Litha je zato praznovanje pristnega veselja in užitka. Ob tem času praznujemo preprostost življenja. Praznujemo iz srca, hvaležni smo plodnosti življenja. 

Vilinski svet

"Litha je tudi praznik vil, v tem času se vrata med svetovi odprejo in lahko pokukamo skoznje ter za trenutek prebivamo v Onostranstvu vilincev - kraju, kjer je mladost večna, kjer vladajo očarljivost, lepota, ljubezen in radost. Le za trenutek nam Litha podari uvid v življenje v vsej svoji popolnosti. Vzpodbudi nas, da uživamo živjlenje in se povsem prepustimo magičnosti slehernega trenutka."

Lucy Cavendish v knjigi "White Magic" (Bela Magija)

Najboljši čas za nabiranje zelišč

Zelišča so na vhruncu svojih moči v času poletnega solsticija. Njihove zdravilne moči so največje, zato je Litha tudi čas nabiranja zdravilnih zelišč. Korenine nabiramo v času upadajoče Lune, liste in cvetove pa v času rastoče Lune. Vsaki rastlini se zahvalimo za njeno daritev in vzamemo le toliko, da lahko raste naprej oziroma, da je rastlin še vedno dovolj. Spoštujmo Mati Zemljo in vse njene otroke

Poglejte si še: