Esenca življenja

Biti v stiku z esenco pomeni biti v stiku z resničnim življenjem. Esenca je bit vsakega živega bitja, vsake kreacije v vesolju. Je neulovljivo in neopredeljivo nekaj, kar sevajo mali otroci, pozitivni in življenja polni ljudje, živali v naravnem okolju, rastline, kristali.

27. 4. 2013

Je tista občutljiva, mehka, sijoča in nedolžna lepota. Ko smo v stiku s svojo esenco, se lahko povežemo z esenco vsega, kar je.

Takrat življenje dobi globlji smisel in novo kakovost doživljanja, novo dimenzijo bivanja. Bolj se zavedamo sebe in sveta, ki nas obdaja. In ko enkrat doživimo ta globok notranji stik s svojim resničnim bitjem, bomo vedno znova iskali načine za resnično združitev s samim sabo in svetom.

Stik s prvinskim ponavadi izgubimo že v zgodnjih letih življenja. Vzgoja in socializacija pač terjata svojo ceno. Poslej večino življenja preživimo v zelo površinskem delu sebe – umu. Izgubili smo stik s svojo pravo duhovno naravo, s tistim neotipljivim nekaj, nato se istovetimo samo z našim fizičnim telesom, mislimi v naši glavi in čustvi, ki jih doživljamo. A hitrost, rutina in prenasičenost, ki jo živi danes povprečen Zahodnjak, kljub materialni blaginji ne more prinesti resnične potešitve. Človek je zavedajoče se bitje in prej ali slej se v vsakem od nas začnejo postavljati vprašanja o smislu in minljivosti.

Vse več ljudi se v iskanju odgovorov obrača k novodobni religiji, gibanju New age. Marsikdo roma v svete kraje, k mojstrom, gurujem, odloča se za druge religije, iščoč notranji mir in razsvetljenje … Vse to so dobrodošla znanja in pomoč na naši poti, a na neki točki našega razvoja pride trenutek, ko vsakršna zunanja pomoč odpade. Soočeni smo sami s sabo in s svojo globoko notranjo resnico. S prvinsko močjo in prisotnostjo našega resničnega bitja. S svojo davno pozabljeno esenco.

Pride trenutek, ko v resnici, globoko in neovrgljivo spoznamo, da je vse, kar smo iskali zunaj, pravzaprav znotraj. Vedno tukaj, na voljo, vedno čaka, da ujamemo trenutek, se ustavimo in prisluhnemo resničnemu sebi. In ko bomo enkrat spoznali to stanje polnega in direktnega izkušanja sebe, se bomo vedno znova želeli vrniti v ta prostor znotraj nas.

Poti za stik z esenco, prvinskim sabo, je več. Lahko izvajamo različne tehnike meditacije, plesa, joge, posta ... Uporabno je vse, kar nam pomaga, da umirimo um, se ozemljimo v telo in smo prisotni v sebi. Nekateri načini niso tako mistični, so preprosto domači in vsakdanji. Do stanja globoke povezanosti s sabo lahko pride, ko smo globoko zatopljeni v delo, ki ga opravljamo. Običajno se to zgodi pri delu, v katerem uživamo, vrtnarjenju, športu, celo pomivanje posode lahko postane globoka meditacija …

Pred kratkim sem videla fotografijo prijatelja, ki zelo rad riše. Na fotografiji je bilo jasno vidno, kako zelo zatopljen je v svoje delo in kako zelo je pri stvari. Zdel se je tako resničen in popoln. Pozneje mi je povedal, da je slika nastala na delavnici v prisotnosti risarskega mojstra, ki ga zelo občuduje. Do trenutka, ko je fotografija nastala, je ustvarjal že 12 ur …

Esenca je življenjska sila, moč

Ultramaratonci in ekstremni športniki poročajo o stanjih brez napora, ekstatičnih občutkih po več urah notranje agonije in napora. To se zgodi, ker um ne more zdržati pritiska napora in se vda … Takrat padejo vse omejitve, ki so le prepričanja znotraj uma, človek se poveže s svojo esenco, s svojim neusahljivim virom življenjske energije in moči. Ljudje, ki poznajo stanja povezanosti s sabo, so kreativni in inovativni. Presegajo meje in omejitve, v katere verjame večina. So samosvoji, individualni, originalni in posebni.

Hkrati je to prostor tišine in senzitivnosti. Ko smo v stiku s sabo, se naši čuti izostrijo, barve postanejo bolj jasne, naš sluh se izostri, nekako realnost postaja bolj živa in resnična. Naše čutenje se intenzivira, lažje in bolj občutimo sočloveka, energetska dogajanja med ljudmi. Občutek imamo, da so nam stvari jasne … Misli so čiste, koncentrirane, um izčiščen in jasen. Občutimo nežno radost, ki je kot nekakšen blag notranji srčni smehljaj …

Združevanje z esenco vsega, kar je

Ko najdemo prvinsko središče svojega bitja, začnemo opažati isto neoprijemljivo kakovost povsod okrog nas. Ne povezujemo se več z zunanjo pojavnostjo ljudi, situacij, stvari, s katerimi prihajamo v stik. Zdi se, da se vse   dogaja intenzivneje, a hkrati počasneje. Znotraj svojega doživljanja imamo čas, da v resnici doživimo in izkušamo življenje.

Kadar smo v stanju povezanosti s sabo, naša okolica to začuti. Ljudje, pa tudi živali, začutijo nekakšno neotipljivo povezanost in obojestransko spoštovanje.

Ko stanja povezanosti s sabo in ozemljenosti v svoje bitje postajajo vse pogostejša, postajamo močan ustvarjalec in oblikovalec svojega življenja. Naša osebna moč in moč naših misli se zelo povečata. Opazili bomo, da v življenje hitro pritegnemo tisto, o čemer razmišljajmo. V gibanju new age temu stanju radi rečejo, da 'se nam stvari dogajajo'.

Ker se naša osebna energija zelo okrepi, fokus naših misli pa zbistri in osredotoči, se nam začnejo dogajati zanimiva naključja, ki nas, če smo voljni slediti, seveda, lahko peljejo k našim ciljem ali pa k novim, zanimivim poznanstvom, situacijam, razpletom, manifestaciji … Začne se nam dogajati sinhroniciteta. Ob pravem času se znajdemo na pravem mestu. Lahko bi preprosto dejali, da imamo srečo …

Na esencialni ravni bivanja obstaja močen privlak, vse teži k enosti, združevanju in ustvarjanju novih oblik življenja. Ko se esenca sreča z esenco, pride do fuzije, zlitja. Aktivira in sprosti se velika količina kreativne energije, ki jo s fokusiranjem (vizualizacijo, afirmacijami ...) lahko zelo koristno uporabimo in si ustvarjamo življenje po lastni meri in okusu …

Še posebej močno zlitje esenc lahko doživita ljubimca, ki izvajata tantrično prakso.

Dijana Tara Sever