Fenomen kanaliziranja in najbolj znani kanalizatorji

Najrazličnejše poskuse komunikacije s svetom duhov, bogov, polbogov, vodnikov, angelov in drugih spiritualnih bitij so poznale praktično vse družbe sveta: od starodavnih vračev in šamanov, zdravilcev in vudu plesalcev do novodobnih sledilcev spiritualnih praks.

11. 4. 2014

Zahodni svet je medije in kanaliziranje na novo odkril šele v 19. stoletju, ko je v ZDA vzniknila prava evforija spiritualizma, a je zaradi obilja šarlatanstva in prevar kanaliziranje prišlo na slab glas in zamrlo do sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko ga je za svojega ponovno vzelo prebujajoče se gibanje 'new age'.

O skepsi in skeptikih

Znanstveniki in kritiki so do kanaliziranja praviloma seveda nadvse skeptični. Medtem ko so nekateri med njimi prepričani, da gre pri kanaliziranih sporočilih zgolj za banalne navedbe, kanalizirane entitete pa naj bi si kanalizatorji bodisi izmislili (za lastno finančno korist) ali bili 'zavedeni' (z namigi na potencialne možnosti duševnih motenj), so drugi s svojimi mnenji vendarle previdnejši. Nekatera novejša dognanja s področja psihologije, pa tudi nevrologije kažejo, da tovrstna prenagljenost v sklepih v resnici ni vedno na mestu.

Vsak ki je v roke že vzel knjigo o halucinacijah nevrologa Oliverja Sacksa, bo poslej v prividih in prisluhih le težko samodejno pomislil na uživalce drog ali duševne bolnike. Sacks namreč ugotavlja, da halucinacije obstajajo dlje kot človeški možgani, saj naj bi jih doživljale celo živali, predvsem pa so halucinacije bolj razširjene med človeštvom, kot so pred tem verjeli in mislili. A če so stare kulture halucinacije še obravnavale kot posebno privilegirana stanja zavesti, v moderni kulturi pa jih radi prehitro dojemamo kot norost, je revizija naših prepričanj morda vendarle na mestu. Še več.

Nevrologa Oliverja Sacksa na tem mestu (nehote) podpre tudi psihologija, ki počasi prepoznava koristi t. i. magičnega razmišljanja – t. j. razmišljanja o svetu, življenju ali ljudeh kot o nečem skrivnostnem, skoraj pravljičnem. Bojda je takšne vrste razmišljanje med ljudmi na splošno celo precej razširjeno. Še dobro, saj naj bi bila po prepričanju Petra Bruggerja, vodje nevropsihologije na univerzitetni bolnišnici v Zurichu: "... popolna odsotnost magičnega razmišljanja nezdrava." Po doslej zbranih podatkih naj bi pomanjkanje magičnega razmišljanja nakazovalo motnjo izkušanja vsakršnega užitka in pogosto zamorjenost.

Najbolj znani kanalizatorji

Steve Rother

Nekdanji podjetnik Steve Rother iz Las Vegasa, danes pa avtor petih knjig, ki so prevedene v enajst jezikov, in eden najbolj znanih sodobnih ameriških kanalizatorjev, je na silvestrovo leta 1996 doživel svojevrsten spiritualni preboj. Naenkrat so skozenj spregovorile entitete oz. bolje rečeno skupina devetih entitet z imenom The group. Steve Rother danes z ženo Barbaro potuje po svetu, kanalizira sporočila skupine in vodi neprofitno organizacijo Lightworker Corporation.

Jane Roberts

V New Yorku rojena Jane Roberts, pisateljica, pesnica in kanalizatorka, je ob koncu leta 1963 doživela izkušnjo, ki ji je za vedno spremenila življenje. Po tem, ko sta z možem Robertom F. Buttsom izvajala poskuse s takrat zelo priljubljeno ouija tablico, naj bi se jima oglasil angleški učitelj, ki se je sprva predstavil kot Frank Withers, nato pa je želel, da ga ogovarjata le z imenom Seth. Robertsova za svoje nadaljnje pogovore s Sethom kmalu tudi ni več potrebovala ouije tablice, saj je namesto tega zapadla v trans, v njeno telo pa se je naselil Seth, ki je začel s skrivnostnimi napovedmi. Mož Robertsove je vse to skrbno spremljal, zapisoval, sčasoma pa tudi snemal. V toku naslednjih nekaj let je iz seans s Sethom nastala serija desetih Sethovih knjig, ki jih prevedene v slovenščino lahko najdemo tudi v nekaterih naših bolje založenih knjižnicah, vse rokopise, zapiske in posnetke Sethovega gradiva pa hrani univerza Yale.

J. Z. Knight  Gospo Knight

J. Z. Knight  Gospo Knight, ki se je marca 1946 rodila kot Judith Darlene Hampton v mestecu Roswell v Novi Mehiki, naj bi leta 1977 obiskala entiteta po imenu Ramtha – duh 35.000 let starega vojščaka iz izgubljene dežele Lemurija. Ramtha je nato naslednji dve leti kot vodnik in zasebni učitelj v stiku z gospo Knight, njena neverjetna pričevanja pa so kmalu pritegnila trume privržencev; med njimi sta bili tudi igralka Shirley MacLain in zvezda Dinastije Linda Evans. Do danes šestkrat poročena Knightova, ki je na račun dragih seans kanaliziranja in seminarjev obogatela, je danes direktorica JZK Inc in vodi Ramthine tečaje razsvetljenja.

Povzeto po Paranormalno – odkrijte skrivnosti jasnovidcev, medijev in še mnogo zanimivosti, Brian Haughton

Nataša Zupanc

Celoten članek lahko preberete v pomladi številki revije Sensa