Globlji pomen božiča: Spomin na kozmični dogodek

Ali nam je, ko se pogovarjamo o Jezusovem rojstvu, že prišlo na misel, da ta praznik prinaša kaj več kot le informacijo, da se je pred dva tisoč leti rodil božji sin, ki ga imenujejo tudi odrešenik? In ko je govora o odrešitvi, kakšen je pravzaprav pravi pomen tega izraza?

8. 12. 2014

Božič ima globok, bolj skrit pomen, ki je težko razumljiv sleherniku brez določenih notranjih, duhovnih spoznanj. Zgodbo o rojstvu božjega deteta lahko razumemo večplastno, tako kot tudi številne druge zgodbe iz Svetega pisma. Kako tehtna oziroma kako globoka sporočila razberemo iz njega, je odvisno od našega duhovnega znanja.

Simbolika Jezusovega rojstva

Na plitvi ravni iz božične zgodbe razberemo, da se je v Betlehemu rodil otrok, ki ga verni obravnavajo kot božjega sina. Marsikateri ateistično vzgojen sodobni človek meni, da ta z nami in z današnjim časom nima nobene zveze. Zanj je vse skupaj le pravljica za verne. A ta pravljica ima za verujoče globok pomen. V rojenem detetu prepoznavajo človeka, v katerem se je utelesil božji duh in prinesel človeštvu neprecenljive informacije o nas samih.

Božič oživlja spomin na kozmični dogodek, ki se je zgodil pred več kot dva tisoč leti, ko se je v človeku znova utelesil kozmični Kristus. Znova zato, ker se je to zgodilo že večkrat prej – utelesil se je v Krišni, Budi, Quetzalcoatlu in še nekaterih učiteljih človeštva. Ko se je entiteta najvišjega kozmičnega bitja povezala z materijo v telesu Jezusa iz Nazareta, je človeštvu prenesla tako pomembna sporočila, da so na njih vzniknile nove religije.

Jezus je doživel osebnostno dramo in prešel vse duhovne preizkušnje (iniciacije), presegel je svoj lažni jaz – ego in dosegel razsvetlitev. Njegova zgodba je neprecenljiv nauk in zgled vsemu človeštvu. Nauk, da človek preživi fizično smrt in živi tudi onkraj nje, ko se v ljubezni do Očeta zave svoje neločljive povezanosti z njim. Ta informacija je kajpak razumljiva le tistim, ki so sposobni preseči svoj ozki, na materialnost omejeni pogled na stvarnost.

Najglobljega pomena božiča se zavemo šele takrat, ko ob globokem zavedanju svoje duhovne narave, dobro poučeni o ustroju stvarstva in človeka spoznamo, da Jezusova zgodba govori o procesu, ki naj bi se zgodil v vsakem od nas. Kako poteka proces razvoja človeka pri vzpenjanju k Očetu, smo v besedilu o pomenu Božička (preberite v zimski številki revije Sensa!) že nekoliko opisali. Potrebno pa je razjasniti še nekaj podrobnosti.

Ko se nekega dne zavemo, da je dejanska moč človeka odraz moči njegovega duha in da ima ta fantastičen potencial, slednji vse bolj postaja predmet našega zanimanja in raziskovanj. Takrat se prebudimo kot duhovno bitje, z zelo medlo predstavo o našem resničnem bistvu. Spoznamo, da je urejenost našega sveta in vse kreacije posledica duhovnih zakonov, ki jih je lahko postavila le nepojmljivo močna in modra, abstraktna entiteta, ki je hkrati izvor vsega bivajočega in ustvarjenega. Nekoliko manj abstrakten izraz te entitete je kozmično bitje, imenovano Kristus (v kabali Hokmah, v hinduizmu bog Višnu), sila stvarstva, ki daje življenje vsemu, kar biva. Zavemo se, da izhajamo iz te entitete in smo neločljivo povezani z njo. Rodi se želja, da bi se ji povsem približali in spoznali, saj to prinaša največji mir, užitek in blaženost, ki si jih lahko predstavljamo.

Krščanska doktrina razlaga, da je k Bogu moč priti le preko Kristusa, božjega sina. A ta Kristus ni neka zunanja oseba temveč notranja sila, ki jo naposled prepoznamo in se ji predamo, ko stremo okove nevednosti, sebičnosti in strahov.

Obuditi Kristusa v sebi pomeni prepoznati se kot otrok Očeta, ki je tvorec celotnega stvarstva. Takrat postanemo vredni »božjega kraljestva«, področja najvišje blaženosti, sreče in blagostanja.

Predati se stvarniški sili v nas seveda ni tako preprosto kot predati se človeku, ki ga imenujejo odrešitelj človeštva. S tem, ko se je v Jezusu stvarniška kozmična sila utelesila, je naša predaja močno olajšana, saj se zdaj lahko predamo konkretnemu človeku - Jezusu Kristusu kot utelešenju božanskih potencialov, ljubezni in modrosti.

Zoran Železnikar, www.prisluhni.si

Globlji pomen božiča: Prebuditev duše