Hatha joga

Preizkušanje mej lastnega telesa in svoje zmogljivosti... Za vsem tem pa se skriva filozofija o enotnosti uma, duše in telesa. Hatha joga pomeni predvsem fizično vadbo asan in je priporočljiva kot osnova za druge vrste joge.

12. 3. 2012

Beseda ‘hatha’

je sestavljena iz dveh delov:

  • Ha pomeni sonce
  • Tha pa luna.


Kot že ime pove, ta vrsta joge združuje dva pola: pozitivnega in negativnega, moškega in ženskega, vročo in hladno energijo ...

Ko se nasprotujoča si pola uravnovesita, je rezultat popolnost in zdravje človeka. Hatha joga je vadba asan v kombinaciji s pranajamo in drugimi jogijskimi tehnikami, s katerimi uravnovesimo delovanje telesa, uma in duha.

Da to dosežemo, je pomembno, da se naučimo pravilnih položajev in dihanja, ključne povezanosti med gibom in dihom, globoke koncentracije, obvladovanja čustev, ustreznih sprostitvenih in meditativnih tehnik, očiščevalnih postopkov ter uporabe vsega jogijskega znanja v vsakdanjem življenju.

Cilj vadbe

Povečanje gibčnosti, krepitev mišic in notranje moči, hkrati pa tudi zmanjševanje telesne in duševne napetosti ter globoka sprostitev, zato je primerna za vse, ki živijo stresno.

Vadbi se lahko pridružite v Devi joga centru ali na tečajih joge za poslovneže.

 

Iva Jerković, Manca Kraševec, foto: Shutterstock, strokovna pomoč: Urška Božič, učiteljica Iyengar joge