Kdo so indigo otroci?

Ob študiju razrednega pouka in valdorfske pedagogike je Pia Klančar naletela na teorijo o indigo otrocih. Zaradi radovednosti in tudi lastne drugačnosti jo je tema pritegnila, poglobljen študij literature o novodobnih otrocih pa jo je pripeljal do spoznanj, ki jih je delila tudi z nami.

12. 4. 2015

Kdo so indigo otroci

Nancy Ann Tappe veliko skupino indigov razdeli na štiri podskupine:

  • Humanistični tip: So zelo radi v družbi in delajo z ljudmi, veliko govorijo, trdno zastopajo svoja stališča, težko se osredotočajo samo na eno stvar, večinoma niso dobri športniki.
  • Konceptualistični tip: Zanimajo jih naravoslovne teme, so dobri športniki, ki imajo pod nadzorom svoje telo in svojo okolico. Ta tip je nagnjen k mladostniškim zasvojenostim.
  • Umetniški tip: So zelo ustvarjalni na vseh področjih, v življenju preizkusijo več različnih zvrsti umetnosti in se na koncu odločijo za eno ali pa iz vseh 'iznajdejo' povsem novo – svojo umetnost.
  • Večdimenzionalni tip: Predstavniki tega tipa so velikokrat veliki filozofi ali duhovni/religijski voditelji. Imajo vedno svoj prav in zaradi svoje velikosti in močne energije vedno uveljavljajo svojo voljo – na neki način so rušitelji starih sistemov, ki se vanje zaletijo z močjo.

Indigi težko čakajo, da pridejo na vrsto

Zakaj ste se lotili raziskovanja indigo otrok?

Pia: Po poklicu sem učiteljica in otroci so v mojem življenju prisotni že od 14. leta, ko sem se pridružila mladinski skupini iz Novega mesta in tam postala prostovoljka na poletnih Oratorijih.

Naslednjih deset let sem intenzivno delala z otroki in mladino doma in v tujini, se vpisala v študij razrednega pouka in temu dodala še študij valdorfske pedagogike, kjer sem se zaljubila v naravne igrače in ustvarjanje.

V tem času sem se spoznala z idejo indigo otrok in prvič v življenju dojela, da obstajajo še drugi ljudje, ki se počutijo tako, kot sem se počutila jaz, in vidijo ter razumejo svet drugače, kot večina odraslih.

V čem se novejše generacije otrok razlikujejo od generacij, ki so se rojevale pred 30, 40, 50 leti?

Pia: Enoznačnega hitrega odgovora ni. Otroci so drugačni zaradi drugačnih metod vzgoje, šolanja, zaradi okolja, vrstnikov, razvoja kolektivne zavesti ...

Kdo torej so indigo otroci ali, bolje rečeno, indigi, saj so nekateri danes že odrasli ljudje?

Pia: Indigi na neki način predstavljajo naslednji logični korak v razvoju človeštva, ki pa se mu številni upirajo. Sprememb ni vedno lahko sprejeti, zlasti ko gre za spremembe v samih temeljih družbe.

Da preidem k bistvu ... Indigi so osebe z visoko razvito intuicijo, s katero prepoznajo neiskrenost, laž, koristoljubje, in imajo močno zavedanje, da so vredni spoštovanja drugih. Navadno čutijo močan notranji klic, da bi naredili nekaj velikega, čeprav mnogokrat sploh ne vedo, kaj to je.

Indigi se upirajo brezpogojni avtoriteti v smislu “zato, ker sem jaz tako rekel” in prek življenjskih preizkušenj pridejo do tega, da lahko spreminjajo svet tako, da spremenijo sebe.

Zanimivo je, da k reševanju problemov pristopajo zelo ustvarjalno in se hkrati težko znajdejo v ustaljenih sistemih, posebno takih, ki ne funkcionirajo.

Indigi težko čakajo, da pridejo na vrsto, in hitro izgubijo zanimanje za kakšno stvar ali temo, cenijo pa svoje delo in zanj zahtevajo primerno plačilo. V otroštvu potrebujejo veliko ljubezni in meja, tako kot vsi drugi otroci. Če nimajo obojega, imajo več možnosti, da lahko postanejo zločinci, zasvojenci ... kot 'običajni' otroci.

Ampak naj poudarim, da so indigi izjemno tople osebe, pripravljene pomagati prav vsem.

Poimenovanj o novodobnih otrocih je veliko: indigo, kristalni, mavrični, otroci generacije X, Y ... Ali gre res za toliko različnih skupin otrok ali so to samo različna poimenovanja teoretikov?

Pia: Vsa poimenovanja označujejo eno skupino ljudi. Nancy Ann Tappe, ki je indige tudi poimenovala, pravi, da vidi le eno novo življenjsko barvo – indigo, a ob tem poudarja, da lahko to veliko skupino indigov razdelimo na več podskupin. Omenja štiri glavne tipe: humanistični, konceptualistični, umetniški in večdimenzionalni tip.

Sama v svoji praksi močnih ločnic med temi tipi nisem videla skoraj nikoli. Lastnosti vseh tipov so se povečini prepletale med seboj. Verjetno je razlog tudi v tem, da sem delala z mlajšimi otroki in mladino, ki se še oblikujejo, ne pa z odraslimi indigi.

Od kod prepričanje, da indige prepoznamo po barvi njihove avre?

Pia: To prepričanje je zmotno. Na splošno so se te ‘dezinformacije’ pojavile zato, ker je v letih po izidu prve knjige Indigo otroci ta tema prejela veliko medijske pozornosti, predvsem takšne, ki je to temo postavljala v ‘new age’ okolje, in iz tega so se razširile tudi druge teorije o takšnih in drugačnih otrocih.

Kmalu za tem sta izšla tudi dva filma na to temo, ki so ju ljudje dobesedno pograbili, čeprav s tematiko v resnici nista imela veliko skupnega. Knjiga Jan Tober in Leeja Carrola: Indigo otroci – 10 let kasneje govori prav o tem, da tema indigo otrok ne bi smela biti neka ‘new age’ tema, ampak zelo zemeljska tema, ki izhaja iz ‘nevrološke motnje’.

Od kod torej poimenovanje indigo?

Pia: Nancy Ann Tappe je indigo otroke poimenovala tako, ker jih s takšno barvo vidi. Gospa Tappe je namreč sinestezistka, to pomeni, da hkratno doživlja oziroma združuje čutne zaznave. Po domače bi rekli, da sinestezisti lahko slišijo barve, vidijo zvoke, okusijo tisto, kar otipajo, vidijo številke ali besede v barvah …

Sinestezija je relativno redka, saj naj bi jo imel le vsak 20., med njimi so najpogostejši umetniki, pisci, skladatelji …

Nancy Ann Tappe je uspelo svoj ‘dar’ umestiti v strukturo, ki jo je poimenovala barvologija (colorology) – študij osebnosti prek znanosti o barvah. Osebnosti ljudi povezuje z barvami, ki so pravzaprav univerzalni jezik.

Ker ji je uspelo, da je iz tega naredila strukturo, bi lahko rekli, da ji je uspelo priti do arhetipov, ki so predstavljeni z barvami. Iz tega lahko sklepamo, da je indigo barva ime za ljudi, ki imajo določene lastnosti, delujejo na določen način, in to ona zaznava kot barvo indigo.

Po čem oziroma kako lahko prepoznamo indigo otroka?

Pia: Nikomur na čelu ne piše: Jaz sem indigo! Na prvi pogled lahko indige prepozna samo avtorica poimenovanja indigo otroci Nancy Ann Tappe. Običajni smrtniki pa jih najlažje prepoznamo z zavestnim opazovanjem.

Kako vzgajati indigo otroke, da bodo razvili svoje potenciale?

Pia: Nasvetov je toliko, kolikor je otrok in kolikor je staršev. Vsak je zgodba zase. Največ vsekakor lahko naredimo s tem, da otroke sprejmemo take, kot so, da smo odprti za njihova sporočila, hkrati pa jih vodimo v to življenje. Tako kot mi učimo njih, tudi oni učijo nas.

Kakšne so najpogostejše napake, ki jih delajo starši pri vzgoji?

Pia: Največja napaka, ki jo vidim sama, je, da si starši ne zaupajo več. Razumljivo, saj se mladi starši soočajo s poplavo nasvetov in nemalokrat se ti nasveti povsem izključujejo.

Namesto da bi poslušali sebe, poslušajo druge in konstantno preizkušajo nove metode, s tem pa naredijo več škode kot koristi. Literatura vedno odgovarja širši populaciji, v resnici pa daje malo odgovorov staršem s specifičnimi težavami in vprašanji. Ključ je v zavestnem opazovanju in razumevanju otroka v povezavi s teorijo.

Je potem prav, da so starši otrokovi prijatelji?

Pia: Ne, treba je pozabiti na permisivno vzgojo, kjer so starši otrokom prijatelji. Starši so starši z razlogom in naj tako ostane. Ljubite jih, opazujte, odzivajte se na njih, postavljajte jim meje, naj ne dobijo čisto vsega čisto takoj, v življenje uvedite ritem, poskrbite, da ne bodo zasuti s stvarmi, raje naj imajo manj igrač, a naj bodo te res visokokakovostne, poskrbite tudi, da bodo dobro jedli.

Če nimate vrta, bodite čim več v naravi, opazujte spreminjanje narave ... Ne pozabite tudi na tesno sodelovanje z vrtcem in šolo, saj tam vaši otroci preživijo velik del dneva. S sodelovanjem z vzgojiteljicami in učiteljicami lahko otroka lepo podprete pri vzgoji in izobraževanju.

Predvsem pa se zavedajte, da so indigo otroci še vedno samo otroci.

Napisala: Metka Pravst, foto: Tine Klančar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri