Izziv današnjega časa: Resnično živeti tisto, kar vemo v teoriji

Pravijo, da imajo v duhovnosti besede samo nekaj odstotkov pomembnosti, vse ostalo je v izkustvu in dejanjih. 

Izziv današnjega časa: Resnično živeti tisto, kar vemo v teoriji (foto: profimedia) profimedia
12. 5. 2022

Kako torej od informacij priti do znanja, ga izkusiti in predvsem, kako ga živeti? To je izziv resnične duhovnosti, še posebej danes v času poplave informacij in ti. "new age" duhovnosti. 

"Duhovno praksa" je ključ za doživljanje in uresničevanje znanja. Ta praksa je lahko trn v peti tudi pri zelo "inteligentnih" ljudeh, ki veliko berejo, poslušajo, se izobražujejo... Skratka imajo veliko teoretičnega znanja. So prava zakladnica modrosti, preberejo večino knjig, se udeležujejo predavanj in delavnic. Vendar znanje ostaja zgolj na zavestni ravni. 

Na koncu pa je pomembno le to, kako v resnici živimo; kaj počnemo, kako komuniciramo, kako čustvujemo, kako mislimo... Kakšne spremembe vpeljemo v svoje življenje. In predvsem; kakšni so naši odnosi.

V odnosih lahko zares vidimo, kako "duhovni" smo v resnici.

Velikokrat tudi v duhovnih krogih naletimo na ljudi, ki vedo veliko, poznajo učenja mnogih duhovnih učiteljev, a ne zmorejo urediti svojih odnosov.  

To težavo lepo prikaže zgodba o učencu in čolnarju.

Reven čolnar je v svojem čolnu peljal zelo učenega gospoda. Večji del vožnje sta se pogovarjala in učenjak je naštel nekaj svetih tekstov in vprašal čolnarja, ali jih je prebral. Ko mu je odgovoril, da ni, je učenjak dejal: "Zapravili ste pol svojega življenja." 

Čoln je začel puščati in voda ga je začela potapljati. Ko je čolnar videl, kaj se dogaja, je vprašal učenjaka: "Gospod, ali znate plavati?"

Učenjak mu je odgovoril: "Prebral sem nekaj knjig o plavanju in imam ogromno informacij o tem, ampak plavati pa ne znam."

Čolnar mu je odgovoril: "Potem ste zapravili vaše življenje. Čoln bo potonil."

Učenjaku teoretsko znanje ni prineslo nobene koristi. Podobno je v življenju, če želimo uspešno plavati v oceanu življenja, doseči srečo, je potrebna praksa in akcija, ne le nabiranje informacij.

Resnično živeti tisto, kar vemo v teoriji ali govorimo v besedah.

Vir: atma.hr