Kaj je tantra?

7. 10. 2010
Deli
Tantrični seks je svet obred. (foto: Profimedia)
Profimedia

"Tantrični seks nima nič skupnega s samim seksualnim aktom. To je potovanje, ritual, v katerem skupaj s partnerjem uživata, ko se samo gledata, dotikata, kopata ali masirata. Gre za globljo obliko povezovanja, v katerem je seks zgolj površina.

Ko se enkrat povežete s partnerjem, ko se začneta resnično pogovarjati in sta zares iskrena, dosežete tantro, ki je tako zelo kompleksna, da jo je nemogoče definirati. A vendarle lahko rečem, da je tantra duhovno povezovanje s partnerjem preko vsakodnevnih stvari, to, kar sem jaz našel v ženski, s katero živim. Ona je moja vez z globljimi, svetimi stvarmi." Sting

Beseda tantra izhaja iz besede tan, ki pomeni ekspanzijo, širjenje, in tra, ki pomeni osvobajanje. Uči nas, kako razširiti zaznavanje sebe in sveta po poti izražanja, raztezanja, prepletanja z vsem, kar nas obkroža. Tudi spolnosti.

Predstavljajte si to kot ples brez konca in začetka. Brez cilja, brez anksioznosti, ki nas spremlja pri opravljanju vsakodnevnih stvari, pa tudi brez spolnosti, zreducirane na goli seksualni akt, v katerem si partnerja, pogosto v krču, prizadevata doseči vrhunec kot edini cilj.

Ko pozabite na cilj, na orgazem, in uživate v trenutku popolne povezanosti s partnerjem, seks doživljate kot širjenje zavesti, kot združitev moškega (simbolično prikazanega v obliki boga Šive) in ženske (kot boginje Šakti) v harmonični krog.

Tantrični ritual je meditacija, širjenje, intimnost, ki nam omogoča, da poglabljamo in podaljšujemo vrhunec seksualne ekstaze. Bistvo je v tem, da odvržemo vse zunanje pritiske in si nehamo krčevito prizadevati za orgazem kot obvezni končni cilj.

Ko pozabite nanj, bo ta zagotovo prišel – eksplozivnejši, intenzivnejši in daljši, kot si sploh lahko predstavljate. Se vam zdi to nemogoče?

Sanja Lučić
Fotografije: Getty Images