Kakšna je povezava med planeti in znamenji ter deli človeškega telesa?

Astrologi že tisočletja priznavajo povezavo med planeti in znamenji ter deli teles. To je pogosto prikazano v obliki 'zodiakalnega človeka', v katerem simboli znamenj kažejo na dele telesa, ki jim vladajo.

Kakšna je povezava med planeti in znamenji ter deli človeškega telesa? (foto: shutterstock) shutterstock
23. 8. 2015

Najbolj znana slika 'zodiakalnega človeka' je slika iz Ptolomejeve knjige Tetrabiblos, ki je bila napisana pred skoraj 2000 leti, sodobni astrologi pa ugotavljajo, da povezava obstaja, vendar jo, tako kot na drugih področjih znanosti, danes uporabljajo manj fatalistično. Spodnjo shemo zato tudi vi jemljite zgolj kot zanimivo informacijo in ne kot ultimativno diagnostično sredstvo.

Naj ponazorimo z nekaj primeri:

  • Ste po sončnem znamenju Oven ali pa imate v to znamenje položenih več natalnih planetov? Astrološke tradicije pravijo, da je vaša 'šibka točka' očitno glava, zato gre sklepati, da na strese vsakdana najverjetneje odreagirate z glavobolom. Morda pa imate stelij v Biku in ste kot otrok pogosto zbolevali za zoprnimi anginami? Kaj pa, če ste po horoskopu Riba? V tem primeru bi vam astrolog gotovo svetoval, da vendarle popazite na svoja stopala, pa tudi gležnje. Da ni dolgo nazaj, ko ste si ga (nerodni kot ste), spet zvili? No, saj pravimo ;)

Zdaj se malo bolj razumemo, mar ne!

Zodiakalni človek

Pri ocenjevanju zdravstvenega stanja ter nagnjenosti k določenim boleznim pa se astrolog ne bo osredotočal zgolj na osnovno horoskopsko znamenje (torej položaj natalnega Sonca), temveč bo proučil tudi naslednje astro dejavnike:

  1. Ascendent in prva hiša ter planete, ki so morda v njej.
  2. Sonce, Luna in vladajoči planet, če je ta v aspektu s Soncem ali z Luno.
  3. Šesta hiša natalne karte ter planete, ki so v njej.
  4. Včasih ima zdravstvene implikacije tudi določen aspekt, npr. Sonce v kvadratu z Marsom ali s Saturnom. Takšne konfiguracije moramo oceniti v odnosu do splošnih kazalcev zdravja v rojstni karti.

Kot vidite, stvari niso tako zelo enostavne, zato gre jemati zgornjo shemo 'zodiakalnega človeka' z nekaj zdrave distance.

Iz revije Sensa avgust/september 2015