Kdo je bil Rudolf Steiner?

Ker je celotni opus Steinerjevega dela vse bolj aktualen in vse več ljudi kaže zanimanje za Steinerjeve duhovno znanstvene raziskave, vam bomo predstavili del njegovih idej in sporočil človeštvu.

31. 10. 2014

»Rudolf Steiner je bil kot stalno delujoč vulkan, ki je svoje poslušalce vznemirjal s podzemnimi potresi... Vsa njegova okolica je bila potresno območje in bežnim osebam, ki niso poznale okoliščin, se je zdelo, da imajo vsi ljudje okrog njega oči, razširjene, bolščeče in polne presenečenja in da imajo od zmedenosti razpotegnjene obraze. In razlogov za zmedenost je bilo veliko! Njihove bolščeče oči sploh niso izgledale smešno. Verjetno postanejo oči take, ko pride do potresa in on je pretresal temelje spokojnemu učenju prav vsak dan svojega življenja.« (Iz biografije o Steinerju ruskega pesnika Borisa N. Bugajeva, 1928)

Rudolf Steiner je bil rojen avstrijskim staršem 25. februarja 1861 v Donjem Kraljevcu blizu Čakovca v tedanji avstroogrski monarhiji, danes na Hrvaškem. Zaradi slabo prevezane popkovnice je skoraj popolnoma izkrvavel. Pričakovali so njegovo rano smrt, zato je bil že dva dni po rojstvu krščen in 27.2. tudi vpisan v rojstno knjigo.

Čudežno je preživel in vstopil v to življenje kot bodoči najmogočnejši evropski jasnovidni raziskovalec duhovnih svetov, mislec, znanstvenik, filozof, raziskovalec in urednik Goethejeve zapuščine, utemeljitelj waldorfske pedagogike, teozof, ustanovitelj antropozofije, neumorni ponovni utemeljevalec ezoterike – moderne duhovne znanosti, utemeljitelj biodinamičnega kmetijstva, naravnega načina bio-dinamičnega prehranjevanja in zdravljenja, sociolog, arhitekt, umetnik, modrec, človekoljub.

Več o njegovem življenju

Utemeljitelj antropozofske medicine

Steiner se je na mnoga vprašanja s področja zdravstva odzval s plodnim sodelovanjem z dr. Ito Wegman in utemeljil antropozofsko medicino. S serijo poglobljenih predavanj zdravnikom in študentom medicine je dal spodbude za opazovanje in zdravljenje človeka glede na njegovo duševno-duhovno organizacijo.

Človeka obravnava v njegovi celoti kot fizično, življenjsko, duševno in duhovno bitje. Trdi, da klasična medicina ne zajema človeka v vsej njegovi polnosti. Antropozofska medicina išče podobnosti v naravi in pri človeku, s tem pa sklepa tudi o zdravilnih učinkih podobnih snovi. Pravila antropozofske medicine zahtevajo, da imajo vsi njihovi terapevti končano konvencionalno medicinsko fakulteto. Danes so Steinerjeve ideje prerasle v komplementarno gibanje, ki združuje množice široko razgledanih medicinskih strokovnjakov v mnogih klinikah, bolnicah, medicinskih šolah in centrih holističnega prehranjevanja.

Več ...

Steinerjeva duhovno znanstvena dela so hrana intelektu in srcu vedno več ljudem, ki slutijo ali že vedo, da je življenje v človeškem telesu veličasten dar in priložnost za veliko mogočnejše in plemenitejše dosežke od tistih, ki prevladujejo v današnjem modernem času.

V okviru Sensinega programa na 45. sejmu Narava-zdravje bo potekalo predavanje o Steinerjevem videnju izvora nervoze v človeku, predstavljeni pa bodo tudi prevodi njegovih predavanj. Predaval bo Jani Urbanc (ljubezenmodrost.info), ki je prevedel številna Steinerjeva dela v slovenščino. (Prevode lahko naročite na spletni strani: ljubezenmodrost.info/knjige

PREDAVANJE NA SEJMU NARAVA ZDRAVJE Z NASLOVOM: Rudolf Steiner: Kako lahko presežemo nervozo + predstavitev prevodov Steinerjevih predavanj

Nedelja, 16.11. 2014, od 10.00 do 11.00, Gospodarsko razstavišče, avla levo

O predavanju:

Po učenju Rudolfa Steinerja bodo predstavljene pobude in sugestije, ki so lahko za nas izjemno uporabne v vskadanjem življenju, hkrati pa bomo ob tem dobili tudi bolj jasno idejo o sami človeški naravi in njeni povezanosti s svetom. Antropozofija namreč razčleni celotno človekovo organizacijo v štiri člene: v fizično telo, eterično ali življenjsko telo, astralno telo in Jaz oz. mentalno telo. Kljub dvomom glede takšne obravnave, lahko rečemo, da samo človeško življenje, če smo le dovolj pozorni in dovzetni, potrjuje vse tisto, kar duhovno spoznanje o tem sporoča. Celo več - ko sprejemamo in uporabljamo duhovne nauke tudi praktično, pridemo do spoznanja, da je njihova uporaba v življenju izjemno koristna, in to v tistem najlepšem pomenu. Postopno nas namreč lahko uvede v določena nova prepričanja, tudi če obstajajo v nas odpori do tovrstnih jasnovidnih spoznanj.

Predavatelj Jani Urbanc bo predstavil preproste in zelo učinkovite miselne vaje, s katerimi krepimo finejša telesa našega organizma, kar se potem odrazi na nižjih nivojih. Spoznali bomo, kako je majhno in navidezno nepomembno v svojem delovanju lahko veliko, kako moramo življenje poprijeti na čisto drugih koncih, če ga želimo oblikovati zdravega in močnega in pogosto drugače, kot je to v navadi.

Ni torej vedno pravilno, da rečemo: Če je nekdo bolan, ga je treba poslati v lekarno, kjer bo našel, kar potrebuje. Celotno življenje bi bilo pravilneje uravnavati tako, da bi ljudje manj obolevali ali da bi bila obolenja morda kvečjemu lažja in manj obremenilna. To lahko dosežemo s pomočjo majhnih stvari, ki krepijo vpliv Jaza na astralno telo, vpliv astralnega telesa na eterično telo in eteričnega telesa na fizično telo. Iz spoznavanja temeljnih antropozofskih resnic, s pozornim opazovanjem in delovanjem, z vse močnejšim prepričanjem naravno izhaja vzgoja samega sebe in posledično vpliv na vzgojo drugih.

Predavatelj bo predstavil tudi natisnjene publikacije slovenskih prevodov izjemnih in dragocenih Steinerjevih predavanj, ki jih lahko naročite na ljubezenmodrost.info/knjige

 • Janezov evangelij, 1924, 2013
 • Peti Evangelij, 1911, 2013
 • Kri je poseben sok/Človeško srce/Napotki za meditacijo/Prihodnost človeštva, 1906/1922, 2013
 • Prave in napačne poti v duhovni svet, 1924, 2012
 • Preseganje nervoze, 1911, Izvor zla, tegob in bolečine, 1914, O vplivu alkohola na človeka, 1906, 2012
 • Osem meditacij, 1923, 2012
 • Osnove spoznavne teorije Goethejevega pogleda na svet s posebnim ozirom na Schillerja, 1886, 2012
 • Misterij na Golgoti, 1922; Ljubezen in njen pomen v svetu, 1912, 2012
 • Kri je čisto poseben sok, 1906, 2011
 • Koledar duše, 1912, 2011
 • Umetnost recitiranja in deklamiranja, 1920, R.&M.Steiner, 2011
 • Poezija in govorna umetnost, 1923, 2011
 • Kdo duhovno vodi človeka in človeštvo?, 1911, 2011
 • Evolucija zavesti, 1923, 2011
 • Pravljica o zeleni kači in lepi Lilijani, J. W. Goethe, 1795, spremno predavanje R. Steiner, 1900; 2011