Meditacija z gongom

V svetih spisih je zapisano, da vse, tudi človek, izvira iz zvoka in je zvok. V vsakem izmed nas je zapisan naš izvorni zvočni energetski kod z informacijami o našem polnem potencialu, ki ga lahko razvijemo v življenju. Vsaka glasba je lahko terapevtska, vendar je gong instrument z najmočnejšo energijo.

4. 11. 2009

Zvok se že tisočletja uporablja kot orodje za prebujanje globokih stanj zavesti, za širjenje zavesti in odpravljanje energetskega neravnovesja. Starodavna kitajska terapija s pomočjo vibrirajočih zvokov gonga je v zadnjem času dostopna tudi pri nas, zato vam predstavljamo njeno poreklo in učinke.

Izvor

Obstoj gonga datira daleč nazaj v bronasto dobo. Obstajajo dokazi, po katerih so gong poznali 3500 p.n.š na področju Mezopotaije. Legende pravijo, da so takratni sveti gongi vsebovali delce padlih meteoritov. Prvotno so jih uporabljali kot orodje za doseganje razsvetlitve, za eterične projekcije in odganjanje zlih duhov in negativnih energij. Stoletja pomaga tibetanskim in kitajskim menihom pri meditaciji.

Čeprav ima gong svoje mesto v simfoničnih orkestrih, ga imajo številni za več kot zgolj za instrument. Gong je izvor in gibalo moči. Skozi njega se osvobaja energija, ki ne ustvarja samo osnovnega tona, temveč val zvokov.

Zvočna kopel

Terapija z gongom je duhovno doživetje in notranje rasvetljenje duše brez religijskih konceptov. Izvaja se lahko individualno ali skupinsko. Njeno bistvo je popolno zlitje človeka s toni. Z drugimi besedami, udarec na gong deluje na vse zvoke okoli nas in ustvarijo se številni sloji neskončnih tonov. Vibracije zvokov prodirajo v telo, delujejo na človeka na mentalni ravni, odstranjujejo skrbi in prepreke na poti k jasnemu umu in kreativnosti.       

Delovanje gonga se ne da usmeriti na določeno telesno področje, saj njegove vibracije delujejo na celotno telo. Kateri koli zdravstveni problem imate, ga bo zvok gonga dosegel in telo ga bo vsrkalo. Celice bodo znova pridobile potencial resonance in počutili se boste popolno.

Ne glede na to, ali zgornjo razlago sprejemate ali ne, dejstvo je, da ni osebe, ki bi poskusila zvočno kopel, in se po njej ne bi dobro počutila. Zakaj torej ne bi poskusili tudi vi?

Kako poteka?

Zvočna kopel je meditacija v ležečem položaju. Preden začnete uživati v neskončnosti tonov, se je dobro sprostiti s kakšno sprostilno vajo dihanja, saj s tem odprete energetske centre (čakre). Po nekaj minutah normalizirajte dihanje in se prepustite blagodejnosti gonga.

Najprej boste zaslišali blag zvok, s pozornim poslušanjem se boste kmalu zavedali velikega števila tonov zotraj enega samega tona. Zvoki bodo s časoma postajali vse bolj glasni in kmalu se vam bo zdelo, kot bili izza mogočnega slapa.

Zdravilni zvoki

Polje nihajev, ki nastane ob udarcu na gong, obrne tok zavesti od zunaj navznoter, proti našemu viru in praznini. Ker je gong inštrument, ki zmore nadvladati človekov um in mu ukazovati, se med zvočno kopeljo pojavijo občutki dematerializacije (ko ne čutimo več materialnega), lebdenja (ko ne čutimo gravitacije), sproži se proces pomlajevanja (občutek ekstatične polnosti in življenjske energije), notranjega miru (kot bi se ustavil čas), občutek nesmrtnosti oz. izventelesne zavesti. Zvoki gonga transformirajo telesne in psihične blokade in vzpostavljajo stanje harmonije, da se telo spet zmore zdraviti samo.

S svojo izvorno frekvenco gong vsakemu igra svojo pesem in nas spomni na to, kdo smo in zakaj smo tu. Zvoki gonga namreč:

  • prebijajo telesne in duševne blokade
  • obnavljajo celice
  • pomirjajo, prečiščujejo in harmonizirajo občutke
  • pomagajo pri soočanju z življenjskimi izzivi
  • osvobajajo nas stresa in strahov
  • blaži in izboljšuje različna bolezenska stanja
  • prečiščujejo prostore, odstranjujejo negativne energije.
  • Zvok gonga vibrira z energetskimi linijami telesa in jih uravnoteža. Sprošča se kundalini energija (speča energija v korenski čakri), in se vzpenja po osrednjem energetskem kanalu vzdolž hrbtenice, kar lahko občutimo kot lahno ščemenje v mišicah ali kot rahlo neugodje, če vzdolž energetskih linij obstajajo blokade.
  • Terapija z gongom ugodno deluje tudi pri gluhih osebah in osebah s poškodavanim sluhom. Četudi ne slišijo zvokov, občutijo njihove vibracije. Nekatere oblike poškodovanega sluha se lahko celo zdravijo na takšen način, najverjetneje zato, ker vibracije neopazno masirajo na tisoče celic notranjega ušesa.
  • Obstajao tudi raziskave, ki potrjujejo, da zvočne kopeli z gongom vplivajo na izboljšanje agresivnega in antisocialnega vedenja pri otrocih in mladih in na splošno nevtralizirajo stanje stresa pri vseh ljudeh.

Ko igram gong, postaneva eno

Pogovor z gongterapevtko Marijo Plej, učenko newyorškega mojstra gonga Don Conreauxa.

Kdaj ste se prvič srečali s tem veličastnim instrumentom, ki med drugim velja za najbolj resonančen instrument? Očitno je na vas naredil velik vtis?

V življenju se srečujemo z vzponi in padci. Jaz sem se z gongom srečala v času zelo težke osebne krize, ki me je pripeljala na seminar duhovnega učitelja Tonyja Samare, s katerim sodelujem še danes. Na njegovi meditaciji sem prvič videla in slišala gong. Težko opišem z besedami te občutke. Vem samo, da se je takrat v meni nekaj zelo spremenilo, prav na vseh nivojih. Zvoki gonga so kar ostali v mojem srcu in telesu. Dva meseca zatem je prišel v Slovenijo Don Conreaux, mojster gonga.

Pri njem ste potem opravili izobraževanje?

Sledila sem svojim občutkom in obiskala njegovo delavnico, kjer sem prvič igrala gong, v resnici pa sem imela občutek, da to znam in da to počnem že celo življenje.

Potem ste si verjetno želeli igrati na svoj gong?

Takrat sem preprosto vedela, da si ta instrument želim zase, za delo na sebi. Izbrala sem si gong Platonik Year, ki je bil takrat, ko sem ga dobila, in je še vedno moj najlepši ton. In ko ga igram, postaneva eno in takrat se resnično sliši pesem univerzuma in zemlje hkrati.

Kako potekajo zvočne kopeli?

Kadar izvajam zvočne kopeli, želim ljudem na preprost način približati, kako pomembno je v življenju biti povezan z naravo in s seboj. In prav to nam pesem gonga omogoča. Podari nam trenutke notranje tišine, ko naš racionalni um utihne in samo smo. v tej notranji tišini se preprosto zavemo modrosti, ki jo nosimo v srcu in nima prav nič skupnega z našim umom, ki nam velikokrat zagreni življenje, nas ločuje od občutkov našega srca, nam povzroča strah, jezo, depresijo, nas ločuje od tistih, ki jih resnično ljubimo in na koncu nam povzroča vedno več bolezni.

Kakšne so izkušnje ljudi po zvočni kopeli?

Izkušnje, ki jih ljudje po zvočni kopeli podelijo z menoj, so zelo različne. Sama sem prepričana, da vsak posameznik dobi prav tisto, kar tisti trenutek potrebuje in ne tisto, kar pričakuje. Zvok gonga je zvok narave, zvoki narave pa so vedno bili in bodo najboljše zdravilo. Samo za trenutek si predstavljate naravo brez petja ptic, čričkov, šumenja potoka, vetra …. Meni ob tej misli zastane dih, kaj pa vam ?

Za pokušino pa vam ponujamo nekaj minut Marijinega igranja na gong. Poskusite, ne bo vam žal!

Meditacija z gongom - Meditacija z gongom