Pot od individualne do univerzalne zavesti

Uvrstite to božansko orodje v svoj vsakdan - ker to nežno premikanje telesa spreminja razpoloženje ter poglablja zavedanje.

Pot od individualne do univerzalne zavesti (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 8. 2014

Mudre - kot simbolna govorica

Vse kulture sveta so razvile specifične govorice telesa in imajo različne geste za pozdravljanje, opozarjanje na nevarnost, odobravanje in podobno. Najdemo jih v hindujski, budistični in krščanski ikonografiji.

Ne da bi se tega posebej zavedali, nekatere mudre izvajamo vsi – ko potrebujemo pogum, na primer stisnemo pesti, in ko se obračamo k višji sili, razklenjene dlani obračamo navzgor. Mudre so kot simbolna govorica sestavni del indijskih klasičnih plesov, ki so se, posvečeni bogovom, nekdaj izvajali izključno v templjih.

Ne ve se, kdaj natančno so te gibe začeli uporabljati v terapevtske namene, a jogiji verjamejo, da mudre osebno energijo povezujejo s kozmično. So pot od individualne do univerzalne zavesti. To nežno premikanje telesa spreminja razpoloženje ter poglablja zavedanje.

Mudre izvajamo v kombinaciji z asanami (jogijski položaji telesa) ali pranajamami (jogijske tehnike dihanja), ob meditaciji ali kar tako. Pogosta vadba ne vodi le do dobrega zdravja, temveč do višjih stanj zavesti.

Življenjska energija ali prana neprestano kroži po energijskih kanalih in čakrah. Del te energije iz telesa odteka skozi oči, dlani, spolne organe in anus. Z mudrami ustvarimo zapore, ki zaustavljajo odliv energije in jo preusmerjajo nazaj v telo. Povečana energija telesa krepi naš um, ki za svoje optimalno delovanje potrebuje dober pretok.

Vzpostavljanje ravnovesja

Po indijski filozofiji je vesolje sestavljeno iz petih elementov, človeško telo pa je vesolje v malem, saj ga sestavljajo isti elementi. Ko so v ravnovesju, sta telo in um zdrava, in obratno: ko nastopi neravnovesje, se v telesu razvijejo blokade in bolezni. Presežek elementa ognja na primer lahko povzroči povečano izločanje želodčne kisline in agresivno obnašanje, medtem ko oslabljen ogenj v telesu upočasni prebavo in vodi v depresijo.

S pravilnim izborom in rednim izvajanjem muder lahko spet vzpostavimo ravnovesje elementov v telesu in si povrnemo zdravje.

  • Dlan s petimi prsti je svet v malem in predstavlja teh pet elementov: palec ogenj, kazalec zrak, sredinec prostor ali eter, prstanec zemljo in mezinec vodo.
  • Palec je najpomembnejši med prsti in nadzoruje vse druge, tako kot je v naravi ogenj element, ki nadzira vse druge elemente.

Osnovni princip izvajanja muder je naslednji:

Ko se konica prsta spoji s konico palca, se v telesu okrepi element tega prsta, in ko se konica prsta spoji s korenom palca, se vpliv elementa, ki ga predstavlja prst v telesu, zmanjša. Ta sprememba na nivoju elementov se lahko zgodi takoj z izvajanjem mudre ali z zamikom – odziv posameznika je odvisen od stanja njegovega telesa in energijskega pretoka.

Da bi ljudje, ki jih mučijo kronične bolezni, začutili dobrodelen vpliv muder, jih morajo ob globokem dihanju izvajati vsak dan po 45 minut ali trikrat dnevno po četrt ure in to neprekinjeno dva tedna.

Željka Ciganović, foto: Dalibor Zorić

Priporočamo: