Šamanski pogled na duševno bolezen: Tisti, ki razvijejo psihične motnje, so ponavadi tisti, ki so bolj občutljivi

19. 7. 2021
Deli
Šamanski pogled na duševno bolezen: Tisti, ki razvijejo psihične motnje, so ponavadi tisti, ki so bolj občutljivi (foto: profimedia)
profimedia

Malidoma Patrice Somé je afriški šaman, ki jo je ob prihodu na zahod pretresel odnos Zahodnjakov do "duševno obolelih". 

Zahod vidi duševno motnjo kot patologijo, nekaj, kar je treba čimprej končati. Ko je obiskal psihiatrično kliniko v ZDA in zagledal nekatere paciente v jopičih, nekatere popolnoma odsotne zaradi močnih zdravil, druge, kako vreščijo, je sam pri sebi pomislil: "Tako torej v tej kulturi ravnajo z zdravilci, ki si prizadevajo, da bi se rodili. Kakšna izguba! Kakšna izguba, da je oseba, ki se končno povezuje z močjo drugih svetov, preprosto zavržena." 

Duševno bolezen šamani razumejo kot "rojstvo zdravilca". Duševne motnje so duhovna nujnost, duhovne krize in tako morajo tudi biti razumljene, če naj se skoznje rodi zdravilec, pravi Malidoma Patrice Somé, s katerim se je pogovarjala Stephanie Marohn v svoji knjigi The Natural Medicine Guide to Schizophrenia (Vodnik naravne medicine o shizofreniji). 

Kar Zahodnjaki razumemo kot duševno bolezen, vidijo mnoga druga ljudstva kot "dobre novice z drugega sveta". Oseba, ki je v krizi, je bila izbrana kot medij za sporočilo, ki je namenjeno skupnosti, ki mora biti preneseno z duhovne ravni. "Duševne motnje, vedenjske motnje vseh vrst, oznanjajo dejstvo, da sta se dve nekompatibilni energiji znašli v enem polju," pravi Somé. Te motnje se zgodijo, ko oseba ne prejme podpore v soočanju s prisotnostjo teh energij iz duhovne ravni

To pomanjkanje podpore je ključna težava v zahodnem svetu. Zahodni um ni naučen, kako se soočiti z obstojem psihičnih fenomenov, duhovnega sveta. Pravzaprav so psihične sposobnosti celo podcenjevane, očrnjene. Ko se energije iz duhovnega sveta pojavijo v posameznikovi psihi, je le-ta popolnoma neopremljen za njihovo integracijo, ali da bi vsaj razumel, kaj se dogaja. Rezultati so lahko strašljivi. Brez pravega konteksta in pomoči pri soočanju s prodorom iz drugih ravni realnosti, se posamezniku povsem razumljivo "zmeša". Težke doze anti-psihotičnih zdravil le povečujejo težave in preprečujejo integracijo, ki bi v posamezniku, ki je prejel te energije, dušo lahko vodila k razvoju in rasti.  

Duhove privlačijo ljudje, katerih čuti niso bili desenzitizirani (narejeni brezčutne). Občutljivost posameznika je za duhove dobesedno vabilo k vstopu. 

Tisti, ki razvijejo tako imenovane psihične motnje, so ponavadi tisti, ki so bolj občutljivi, kar na Zahodu imenujemo preobčutljivost. Domorodne kulture tega ne vidijo tako in takšni ljudje se ne izkušajo kot preveč občutljive. Na Zahodu takšne ljudi lomi preobremenjenost s kulturo. Hektičen ritem življenja, bombardiranje čutov in nasilna energija, ki so značilni za zahodno družbo, lahko premagajo občutljive ljudi.  

povzeto iz knjige The Natural Medicine Guide to Schizophrenia (Vodnik naravne medicine o shizofreniji) avtorice Stephanie Marohn