Simbolni pomen Skrinje zaveze

Skrinja zaveze je najsvetejši predmet čaščenja starih Hebrejcev, a tudi krščanstvo, ki se v številnih podrobnosti naslanja na hebrejsko Biblijo (Tanakh), je ta predmet postavilo med najpomembnejše verske relikvije.

5. 5. 2016

Kakšen je, če nekoliko poenostavimo, pravi simbolni pomen Skrinje zaveze?

Da bi to dognali, je treba razvozlati pomen predmetov v njej. Kot navaja Sveto pismo, so bili v njej: Mojzesove plošče Zaveze z vklesanimi desetimi božjimi zapovedmi, zlata kupa z mano (Sveti gral) in Aronova palica. Po opisih iz babilonskega Talmuda sta bila na pokrovu skrinje dva kerubina z razprostrtimi krili. Kako si vse to razlagati?

Mojster Samael pokaže, da so vse to spolni simboli. Aronova palica je simbol falusa, zlata kupa je simbol vagine (kupa je znan gnostični simbol zanjo), plošče Zaveze z desetimi božjimi zapovedmi pa so navodila za izvedbo 'čarovnije ljubezni', spolne magije, ki prebudi Mojzesovo bronasto kačo – kundalini.

Kot vemo, sta kerubina angela, ki ju je Bog postavil na vhod v Raj, ko sta ga Adam in Eva zapustila. Pri izvirni skrinji sta kerubina na pokrovu v položaju, ki spominja na položaj ljubimcev v tantričnem odnosu (a pozor – pri poznejših upodobitvah so kerubina ločili); moški kerubin je v položaju lotosa, ženska pa mu sedi v naročju. Njuno simbolno sporočilo: v Raj lahko prideš le preko svete spolnosti. Spolni akt je svet; preko njega prideš do zaklada, ki je znotraj.

Zoran Železnikar, www.prisluni.si

Preberite tudi: Spolnost v evangelijih