Spolnost je najboljše sredstvo za duševno-telesni in duhovni napredek

Slišati je nenavadno, a spolnost je najboljše sredstvo za duševno-telesni in duhovni napredek. Na prvi pogled se zdi, da spolnost in duhovnost nimata nič skupnega, a resnica je nasprotna. Spolnost je rojevanje življenja, je pojav, ki omogoči rojstvo novega bitja, utelešenje duše. Torej sta spolnost in duhovnost tesno povezani.

24. 6. 2015

Pomembno je razumeti, kaj nam spolnost nudi. A spolnost lahko resnično razumemo le, ko se poglobimo v širše razsežnosti življenja. Ta razsežnost je seveda najtesneje povezana z notranjimi dogajanji, ki pa jih razumemo šele, ko presežemo ozko zunanjo obravnavo človeka ter se poglobimo v njegov notranji svet, v duhovnost, v področje svetosti življenja.

Duhovnost je poglabljanje v skrivnosti življenja. Razumeti življenje pomeni vse kaj drugega kot spoznati njegovo fiziološko plat. O življenju vemo silno malo, saj se s tem vprašanjem skoraj nihče ne ukvarja. A pozor – govorimo o bistveni stvari, zaradi katere sploh obstajamo! Ne znamo pojasniti, kaj je tisto, kar majceno vodno strukturo z nekaj minerali spremeni v živo celico, niti kaj živo celico zapusti, ko ta umre, kaj šele, da bi znali modro živeti!

Življenja ni brez inteligentne, zavedajoče se življenjske sile. To silo najmočneje občutimo v spolnosti. Smisel življenja pa je občutiti njegov polni potencial, ali ne? To pomeni prisluhniti, občutiti dogajanje v notranjosti, ga opazovati in zavestno plemenititi. Napredek je posledica odpiranja duhovnemu znanju. Kje iskati pravo znanje, je vprašanje, ki se zastavi vsakemu iskalcu resnice.

Zoran Železnikar, www.prisluhni.si

Celotno kolumno o spregledanem poslanstvu spolnosti lahko preberete v tiskani reviji Sensa junij/julij