Sveti kraji: Gora Kailash (Tibet)

Najbolj sveto mesto na svetu je verjetno tudi najmanj dostopno. Gora Kailash je najbolj sveti kraj štirih religij, ki izhajajo iz tega dela Azije, vendar ga letno obišče le nekaj tisoč romarjev.

24. 4. 2013

Ta skoraj 7.000 metrov visoka gora leži v oddaljenem zahodnem delu Tibeta, planinski verigi za Himalajo. Do nje ni organiziranega prometa in vsako potovanje tja je že tisoče let pravi podvig.

Stara indijska epa Ramajana in Mahabharata govorita o njeni svetosti, hinduisti menijo, da na njenem vrhu prebiva Šiva ter da je na tem kraju nastal svet.

Romanja na ta kraj so se dogajala že pred vsemi znanimi religijami. Ta gora je sveta za hinduiste, budiste, jainiste ter pripadnike religije bön, učenja, ki so ga na Tibetu prakticirali pred tibetanskim budizmom.

Vsak romar, potem ko prehodi pustolovsko potovanje do vrha svete gore Kailash, jo mora enkrat obhoditi pod vrhom, kar je približno 52 kilometrov. V povprečju to potovanje traja tri dni, toda po romanju naj bi romar pridobil številne zasluge v tem in naslednjih življenjih.

Sam vrh gore je nedostopen, nanj ni možno splezati, čeprav so v preteklem stoletju nekateri premišljevali o tem. Od vseh poskusov so dvignili roke; v vseh verovanjih, ki imajo goro za sveto, njen vrh predstavlja tabu, kraj, na katerega se ne gre, oziroma, kot to razlagajo oni – pravico za vzpon do vrha imajo le tisti, ki so osvobojeni greha. Toda oni nimajo potrebe po plezanju, ker se lahko prelevijo v ptico in poletijo do vrha.

Ivan Palijan