Sveti kraji: Uluru in Kata Tjuta (Avstralija)

Najstarejša kontinuirana tradicija na planetu je tradicija avstralskih staroselcev oziroma Aboridžinov, ki že 40.000 let govorijo o tem, kako je svet nastal v 'času sanj', ko so prišli predniki človeštva v obliki totemskih živali iz drobovja zemlje in začeli ustvarjati znamenja v pokrajini, ki jih danes poznamo kot sveto geografijo.

9. 3. 2013

Ko se je to obdobje končalo, so se predniki prelevili v velike kose kamnov, stene, gore, jezera in druga znamenja, opazna v avstralski divjini. Poti, po katerih so se premikali, so za Aboridžine danes poti romanja, na katera se odpravljajo enkrat letno.

Spotoma pojejo pesmi, namenjene prednikom, in na krajih, za katere verjamejo, da na njih prebivajo duhovi, izvajajo obrede, s katerimi obnavljajo te duhove in vzdržujejo življenje na Zemlji. Uluru (Ayers Rock) in Kata Tjuta (Mount Olga) sta cilja takih potovanj, njun pomen pa je, kot je razumljivo, znan le staroselcem.

Prišlekom tega znanja ne razkrijejo v celoti, zato večinoma vemo le to, da med vsemi svetimi kraji Aboridžinov ti dve 50 km oddaljeni gori predstavljata najbolj sveta kraja, z njima pa je povezanih največ zgodb in mitov, ki se že tisoče let prenašajo iz roda v rod.