Sveti kraji: Varanasi (Indija)

8. 3. 2013
Deli

Najbolj svet med svetimi mesti v Indiji je Varanasi na obali svete reke Ganges. Izročilo pravi, da ga je zgradil sam bog Šiva, ki je poleg Višnua in Brahme glavno hinduistično božanstvo.

Arheološke najdbe pričajo o tem, da je na tem kraju obstajalo mesto več kot tri tisoč let, vendar Vede pravijo, da so na tem kraju še pred tem živela plemena staroselcev.

Za sveti kraj imajo Varanasi tako hinduisti in budisti kot jainisti; to je kraj odrešitve, kraj, ki prinaša odpuščanje vseh grehov, ki smo jih nabrali skozi življenje, in kraj, na katerem boste skoraj zagotovo odrešeni, če na njem umrete. Zato ga hinduisti najraje izbirajo za kraj, kjer bodo njihovi posmrtni ostanki zažgani in razsuti v Ganges.

Toda v Varanasi se ne hodi le umret; to je prav tako kraj znanja. Številna umetniška, religijska in filozofska dela so nastala tukaj in v mestu  je tudi največja univerza v Aziji. Imajo ga za indijsko središče kulture in znanja – celo Buda je imel svoje prvo predavanje v bližini; na določen način je v njem nastal tudi budizem.

V mestu so tudi velika muslimanska skupnost, katoliška škofija ter židovska skupnost ter številni predstavniki plemenskih staroselskih verovanj – torej festival vere, ki se nikoli ne konča. V mestu je med milijonom in pol prebivalcev dejavnih okoli 50.000 svečenikov in duhovnih učiteljev, ki se jim ves čas pridružujejo tisti, ki obiskujejo mesto iz drugih krajev Indije, zato se po vsem mestu neprestano poučuje in izvaja obrede.

Ivan Palijan

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk