Tantra: Globoka telesna, čustvena in duhovna povezanost s partnerjem

Tantra je življenjska filozofija, ki se jo je potrebno učiti, vaditi, usvajati, jo sprejemati. To pa je proces, torej delo na dolgi rok. Tantra je v popolnem nasprotju s sodobnim življenjem.

Tantra: Globoka telesna, čustvena in duhovna povezanost s partnerjem (foto: profimedia) profimedia
19. 6. 2018

Je vse, kar sodobni človek in njegov hiter način življenja ni: počasnost, ležernost, čas zase in za druge, spoznavanje svojega telesa in notranjega bitja, počasno in nežno zapeljevanje, strast, ki si jo ljubimca izkazujeta ure dolgo, ne deset ali petnajst minut, kolikor traja klasičen spolni odnos.

Je počasno poglabljanje seksualnega akta, ko si partnerja v udobnem objemu poklanjata dolge poglede, komaj čutne dotike, se nežno ljubkujeta v počasni igri zapeljevanja in zavestno čutita vsak, tudi komaj opazen premik ali gib telesa.

Tantra, imenovana tudi ‘znanost o ekstazi’, se osredotoča na zavest o sebi, partnerju in njunem medsebojnem odnosu ter vsem, kar se dogaja med njima med ljubljenjem. Seksualna energija je najmočnejša univerzalna ustvarjalna energija, orgazem pa kozmična, božanska izkušnja, ki jo je mogoče izkusiti preko psihične, erotične in kozmične energije.

Povedano preprosto, tantra nas uči, kako osvoboditi svojo seksualno energijo in sproščeno ter naravno transformirati spolnost v edinstveno izkušnjo, pri kateri sodeluje vsaka celica telesa.

To je pot, ki jo skupaj s partnerjem prehodita počasi, nežno, brez hitenja in predvsem brez prizadevanja po izpolnjevanju priljubljenih ‘tehničnih nasvetov’ za dober seks. Da bi to dosegli, moramo najprej spoznati sebe, sprejeti svoje telo, značaj in svoje bitje takšno, kakršno je. Najprej je torej treba vzljubiti sebe.

Živimo v dobi Seksa v mestu, za katero je značilen hiter in strasten seks, pogosto zreduciran na nekajminutno ‘uporabo’ partnerja. Govoriti o tantri zato pomeni govoriti o popolni spremembi življenja na vseh področjih. To pa lahko pri sodobnem človeku, navajenem površinskih instant užitkov, izzove negodovanje in zavračanje.

Počasno pač danes velja za dolgočasno, zato je marsikomu nepredstavljivo preživljati ure ali popoldneve prisluškujoč lastnemu telesu in telesu partnerja, vzajemno čutiti dihanje in bitje dveh src, uživati v dolgih pogledih in tišini, biti popolnoma osredotočen na dotike, vonje, združevanje, ki v tantri ne pomeni nujno srečanja penisa in vagine.

Telo je za tantrike absolutni protagonist, svetišče, namenjeno uživanju življenjske radosti. Pomembno vlogo ima zato tudi prijeten prostor s svečami, z dišečimi palčkami, nežno glasbo in barvami.

Zagotovo je težko spremeniti navade, ki smo jih pridobivali leta in preko katerih smo navajeni spolnost doživljati kot rekreacijo s ciljem zadovoljiti predvsem sebe, in ne kot transformacijo, doživeto skozi globoko telesno, čustveno in duhovno povezanost s partnerjem.

A če si boste dali čas, da poskusite tantro, da se osvobodite predsodkov in strahov, občutkov nelagodja in sramu, se boste naučili, kako odpreti svoje srce, čustva in kako doživljati spolnost drugače.

Sanja Lučić

Poglejte si še: 

Skrivnost tantre je sproščanje

Trije nasveti Tantre