Prehrana in zemeljska znamenja (bik, devica, kozorog)

Hrana za zemeljska znamenja ni le vir življenja, temveč tudi vir užitka in tolažbe. Načeloma zelo rada kuhajo, iščejo in preizkušajo različne recepte in si kakšnega tudi sama izmislijo, zelo rada pa si tudi naredijo obilno ozimnico. Poglejmo, kakšne so njihove prehranske navade, kaj bi morala jesti in kaj radi pojedo.

Prehrana in zemeljska znamenja (bik, devica, kozorog) (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2015

Zemeljska znamenja zelo rada jedo; in bolj ko so napeta in pod stresom, prej se bodo zatekla k hrani ali pa h kuhanju hrane. Kot rečeno, so znani po obilnih ozimnicah; v njihovih kleteh boste vedno našli kozarčke, polne domačih marmelad, kompotov in vloženih solat, zato je hrana vedno pri roki, da si z njo postrežejo, kadarkoli se jim zahoče. Zemlja simbolizira poljske pridelke, še posebej pa gomoljnice, zato ni nič čudnega, da imajo doma vedno obilno zalogo krompirja vseh vrst, korena ter raznih redkev in kolerabic.

Bik

Bik je lahko pravi gurman, ki uživa v dobri in izbrani hrani in pijači, ali pa pravi prehranski neotesanec, čigar vsakdanji jedilnik sestoji iz hitro pripravljene in poceni hrane, kot so pica, klobase, hrenovke in občasni ocvrt krompirček. V vsakem primeru rad kuha, če ima le čas, zna pa se tudi povabiti na kosilo ali večerjo k nekomu, za katerega ve, da dobro kuha. Bik ima zelo rad sladkarije in drugo visoko kalorično hrano, polno ogljikovih hidratov, zato mora še posebej paziti na svojo telesno težo.

Priporočljiva hrana: Tudi če meni, da je njegov vsakdanjik aktiven, je za bika bolje, če skozi ves dan uživa lažjo hrano. Ni nujno, da mu teknejo, vsekakor pa mu priporočamo več uživanja belušev, cvetače, kumar, špinače, čebule, redkev, brusnic, buč, oreškov in fižola. Če bo našteta živila jedel v kombinaciji z njemu slastnimi jedmi, kot je na primer svinjska pečenka, bo zadovoljil svojo užitkarsko naravo in se držal bolj zdravih življenjskih napotkov.

Izogiba naj se predvsem veliki količini bogate in težko prebavljive hrane večkrat na dan.

Najljubše jedi: Poleg slovenske klasike, nedeljskega kosila, večina bikov rada poje tudi kaj bolj prefinjenega in dražjega. Tartufi, na primer, so tipična specialiteta, po kateri biki zelo radi sežejo. So tudi izredni ljubitelji sira, zato so na njegovem jedilniku, če na večerjo povabi izbrano družbo, vedno tudi različne vrste kravjega, kozjega in ovčjega sira. Sicer pa mu ustrezajo hitro in preprosto pripravljene jedi, zato se zelo rad odloča za morske specialitete, ki jih pripravlja s srcem.

Devica

Device so načeloma zelo pozorne na to, kaj pojedo; pa ne zato, ker bi bile ne vem kakšni prehranjevalni snobi (no, nekatere že), temveč zato, ker njihov občutljivi želodec res ne prenaša vsako hrano, zlasti ne procesirane. Prav zato so velike ljubiteljice lahke in sveže hrane, ki jo lahko hitro pripravijo in z njo ne obremenijo svojih prebavil. Znane so tudi po tem, da se trudijo čim bolj redno uživati dnevne obroke hrane, zato jo boste v službi pogosto videli jesti iz plastične sklede, polne zdravih živil, ki jo je prinesla od doma.

Priporočljiva hrana: Devica dobro ve, kaj je dobro in zdravo zanjo, zato se že sama po sebi drži prehranjevalnih nasvetov, kar drugim znamenjem pogosto ne gre najbolje od rok. Vsekakor ji priporočamo uživanje kosmičev, polnovrednih žit, sadnih solat, sveže iztisnjenih sadnih sokov, banan, pomaranč, raznih juh, kuhane zelenjave, zelene solate, rukole, špinače in mandljev.

Izogiba naj se bogate in težke hrane, še posebej pa večjih količin čokolade in čokoladnih sladic.

Najljubše jedi: Ker ne more pokukati v vsako kuhinjo v restavracijah in preveriti, ali sta higiena in kakovost hrane na zadovoljivi ravni, se po navadi raje drži svojega štedilnika, na katerem pripravlja večinoma dolgočasne jedi. Na njenem jedilniku se pogosto znajdejo solate vseh vrst, ki jih bo vedno izboljšala s kakšnim 'zanimivim' dodatkom, kot so bučno seme, kalčki, jajce in koruzo; ali pa testenine s kakšno preprosto, po možnosti vegetarijansko omako, kot so na primer špageti z zdrobljenimi mandlji in česnom.

Kozorog

Kozorog je discipliniran jedec, ki jé samo takrat, kadar je lačen, pa še to ne preveč, saj je vedno obremenjen s telesno težo, tudi če genetsko ni nagnjen k debelosti. Med ljudmi, ki so rojeni v znamenju Kozoroga ali pa imajo Luno v Kozorogu in v težavnih aspektih, je zelo veliko takšnih, ki trpijo za anoreksijo. Kakorkoli že, kozorog bo vedno kupil najboljše in je pripravljen veliko plačati za to, da dobi res svežo in kakovostno ribo ali pa sadje in zelenjavo.

Priporočljiva hrana: Ne glede na to, ali so obilni jedci ali pa se hrane v velikem logu izogibajo, kozorogom toplo priporočamo uživanje riža, sadnih solat, agrumov, zelja, koruze, krompirja, raznih juh in enolončnic, kikirikija, sadnih sokov, fig in lanenega semena; slednjega naj uživajo predvsem v svojih najljubših solatah.

Izogibajo naj se pretirano začinjene in pekoče hrane in mlečne čokolade.

Najljubše jedi: Glede na to, da mu ni škoda dati denarja za kakovostno hrano, ga boste večkrat videli v dragih restavracijah, kjer sicer ne bo pojedel veliko, bo pa zelo zadovoljen s postreženim. Če vas bo povabil na večerjo, od njega ne pričakujte posebnih specialitet. Sočen zrezek z žara, kakšen pire krompir in zelenjavna priloga je zanj vrhunec domače večerje. Če želite sladico, ga morate na to prej posebej opozoriti. Lahko pa ga seveda razveselite in jo prinesete kar s seboj.