Neptun - planet idealov, iluzij in brezpogojne ljubezni

Se radi zatekate v svoj svet, sanjarite in idealizirate okolje okrog sebe? Ste umetniško ali duhovno navdahnjeni in se žrtvujete za druge? Potem vse kaže, da je Neptun eden izmed izpostavljenih planetov v vašem horoskopu.

Neptun - planet idealov, iluzij in brezpogojne ljubezni (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 5. 2015

V rimski mitologiji je bil Neptun bog morij, ki je s trizobom budno varoval svoje morsko kraljestvo. In tako kot je Neptun kot bog z vodo hitro preplavil vsakogar, ki mu je pomenil grožnjo, lahko tudi planet Neptun povzroči, da nas preplavijo silna občutja ljubezni, ekstaze in poduhovljene energije, ali pa razočaranja, obupa in odvisnosti.

Neptun vlada znamenju rib in je prav tako izmuzljiv, odvisniški ter nagnjen k žrtvovanju in idealiziranju kot to znamenje. Ni naključje, da so planet odkrili v času, ko so izumili tudi anestetik in hipnozo, še dve izmed tipičnih neptunskih področij, ki omogočajo popoln odmik od realnosti ter stapljanje z višjimi sferami našega bivanja.

V tem smislu je Neptun tudi planet odvisnosti, mamil ter vsega, kar nas oddaljuje od realnega sveta in bivanja na trdnih tleh.

Neptun v naših življenjih pomeni nekakšen most med resničnostjo in iluzijo oziroma med tem, kar je resnično, in tistim, kar bi lahko bilo. Neptun je generacijski planet, ki potrebuje približno 14 let, da prepotuje eno samo zodiakalno znamenje. To pomeni, da vpliva predvsem na generacije, ki jih počasi vodi skozi njihovo usodo. Poglejmo, kako Neptun v posameznem ozvezdju zaznamuje generacije in kakšen je njegov vpliv na posameznika.

Neptun v Ovnu

Ni živečega človeka, ki bi imel Neptuna v tem znamenju, zato se osredotočimo na njegov generacijski pomen. Glede na to, da oven simbolizira spontanost, vročekrvnost, agresijo, revolucionarnost in uporništvo, je razumljivo, da je Neptun v šestdesetih letih 19. stoletja, ko je bil nazadnje v Ovnu, navdihoval predvsem uporniške in revolucionarne ideje.

V Evropi in v ZDA so se takrat dogajale številne kulturne, družbene in politične spremembe z ameriško državljansko vojno na čelu, ki simbolizira tipičen boj za človekove družbene ideale. Neptun v Ovnu je vplival tudi na nastanek novega orožja, prvih strojnic.

Neptun v Biku

Neptun je bil nazadnje v tem znamenju od sredine leta 1875 pa do začetka leta 1889. Bik je materialno znamenje, zato je Neptun takrat navdihoval predvsem drugo industrijsko revolucijo in ekonomski razcvet v zahodnem svetu ter posledično pospešil napredek in razvoj, ki sta močno vplivala na spremembo človeškega vsakdanjika, omogočila kopičenje materialnih dobrin in dejansko uživanje v tem, kar človek ima.

Neptun v Dvojčkih

Dvojčka vladata vsem vrstam komunikacij, tudi prometu in s tem povezani tehnologiji, zato je Neptun v obdobju med letoma 1890 in 1901 navdahnil produkcijo prvih avtomobilov, obsežno izpopolnjevanje tehnologije letal in izum kinetoskopa, prve naprave za predvajanje posnetkov.

Neptun v Raku

V skladu z znamenjem raka je Neptun v obdobju med letoma 1900 in 1915 narekoval številne družbene spremembe ter poudaril pomen družine kot temeljne celice družbe. S tem položajem se je leta 1910 na primer rodila mati Tereza, albanska redovnica in svetnica, ki je simbolizirala energijo požrtvovalnega in skrbnega znamenja raka.

Tudi Walt Disney, rojen 1901, je bil tipičen primer z Neptunom v Raku, ki je družinam prek svoje ljubezni do risank in filma predstavil povsem nov primer množične zabave.

Neptun v Levu

Neptun v Levu obožuje zabavo in ustvarjalnost, zato ni nič čudnega, da je v dvajsetih letih 20. stoletja, ko je bil v tem znamenju, poskrbel za popoln kulturni razcvet v ZDA in v Evropi ter navdihoval napredek v modi, literaturi, filmu in gledališču.

V tem času so se pojavile tudi prve prave zvezde iz sveta zabave. V negativnem smislu je Neptun v Levu kot znamenju egoizma in želje po politični prevladi navdahnil tudi 1. svetovno vojno.

Neptun v Devici

V tridesetih letih 20. stoletja se je zgodilo veliko gospodarskih in političnih čistk, ki jih je navdahnil Neptun v perfekcionistični, pretirano kritični in nervozni Devici, od gospodarske depresije v ZDA pa do Hitlerjevega in Stalinovega vzpona na oblast. Sicer pa je Neptun v Devici obremenjen z zdravjem, prehrano in okoljem ter strogo sledi svojim moralnim in etičnim prepričanjem.

Neptun v Tehtnici

Ta položaj je zaznamoval predvsem obdobje po 2. svetovni vojni. Neptun v tem diplomatskem znamenju je prek pogajanj navdahnil vzpostavitev novega svetovnega reda, vzpon socializma in komunizma kot alternativi kapitalizmu. Generaciji z Neptunom v Tehtnici sta pomembna usklajevanje ter zmeren napredek, največja težava pa je njihova neodločnost, ki lahko zavira osebno napredovanje in napredovanje njihovih idej.

Neptun v Škorpijonu

Obdobje šestdesetih let 20. stoletja, ko je bil aktualen Neptun v Škorpijonu, je minilo v raziskovanju in pojavljanju novih duhovnih in okultnih gibanj ter poudarjanju pomena spolnosti. Neptun v tem znamenju se zaveda potencialov, ki jih ima človeštvo, da se preobrazi in se umakne od materialnih pasti življenja ter se poglobi v svojo dušo in nagone.

Ljudje s tem položajem se močno zanimajo za skrivne plati naših osebnosti in življenj, zato jih zanimajo okultno, parapsihologija, psihologija in filozofija.

Neptun v Strelcu

V skladu z vplivom Strelca je Neptun v sedemdesetih letih navdihoval širjenje novih idej in prepričanj, zato se je v tem času zgodilo veliko državnih udarov in terorističnih napadov v imenu idealov in praznih obljub po boljšem življenju. V skladu s strelčevim liberalizmom so napredovali tudi feminizem, protivojna gibanja, okoljevarstvo in boj za človekove pravice.

Ljudje s tem položajem so v tem smislu idealistični in ljubijo poduhovljene ideje o enakopravnosti, zelo pa jih vznemirjajo podobe izkoriščanja, mučenja ali človeške neodgovornosti.

Neptun v Kozorogu

Od sredine osemdesetih let je Neptun v Kozorogu navdihoval predvsem ohranjanje takratnega gospodarskega in političnega položaja za vsako ceno. Struktura, moč in veljava je kozorogu zelo pomembna, s tipičnimi neptunskimi taktikami prevar, zahrbtnosti, tajenja in skrivanja pa so se socialistični režimi trudili še naprej obstajati.

Ljudje s tem položajem so nagnjeni k idealiziranju nadzora, moči, vpliva, slave, uspeha in bogastva ter se trudijo, da bi te stvari v svojem življenju sprva pridobili, potem pa tudi zadržali. Zavedati se morajo, da se vse spreminja in da tudi njihov vpliv in nadzor sčasoma pridobi drugačen, največkrat negativnejši pomen.

Neptun v Vodnarju

Neptun v Vodnarju sanja o neodvisnosti in svobodi za vse državljane našega planeta. Nič čudnega torej, da se je od konca devetdesetih let začelo pojavljati čedalje več humanitarnih akcij, znanstvenih projektov v dobro človeštva in napredkov na področju tehnologije komuniciranja, ki nam je močno olajšala vsakdanje bivanje in delovanje.

V splošnem so ljudje s tem položajem nekonvencionalni in idealistični, predani prijateljem in svojim prepričanjem.

Neptun v Ribah

Po vodnarjevi dobi tehnološke modernizacije smo se po letu 2012 zatekli v dobo vnovičnega čislanja duhovne perspektive človeštva, od religij pa do čedalje bolj priljubljenih duhovnih prepričanj. Pod pretvezo popolne nesebičnosti in žrtvovanja pa se rojevajo nova gibanja, ki temeljijo na tradicionalnih razlikah in nasilju ter delujejo zgolj v korist ega in pridobivanja vpliva.

Upati je, da bo na pozitiven preporod našega sveta pomembno vplivala generacija ljudi, ki se pravkar rojeva. Njihova prepričanja bodo temeljila na sočutju, razumevanju in nesebičnosti, večji poudarek bo spet na umetnosti in duhovnih spoznanjih, veliko manjši pa na gospodarskem in političnem prerivanju v ospredje.

Marta Pirnar Tittle