Prehrana in ognjena znamenja (oven, lev, strelec)

Njihov vsakdanjik je po navadi tako dinamičen, da ognjena znamenja načeloma nimajo veliko časa za kuhanje in prebiranje receptov. Vseeno pa tudi predstavniki ovna, leva in strelca kdaj pa kdaj radi skuhajo in pojedo kaj dobrega. Poglejmo, kakšne so njihove prehranske navade, kaj bi morali jesti in kaj radi pojedo.

Prehrana in ognjena znamenja (oven, lev, strelec) (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2015

Ogenj v smislu prehranjevanja simbolizira pekočo hrano in hrano, polno okusa. Česen, čili, poper, ingver in pekoča paprika so najbrž vedno pri roki za popestritev različnih jedi, saj ognjena znamenja sovražijo hrano, ki je brez barve, vonja in okusa. Poskrbijo naj, da bodo jedli čim bolj hranljivo hrano, kot sta sveže sadje in zelenjava, saj bodo na ta način dobili kar največ energije iz manjše količine hrane. Ustrezajo jim tudi živila, ki so bogate z železom, kot je rdeče meso, in zelenjava temno zelene barve (radič, brokoli, špinača).

Oven

Ko vročekrvni in strastni oven kaj počne, to počne z vsem srcem in porabi veliko energije, zato ni nič čudnega, da je po končanem delu sestradan kot volk. Ker je tako zelo lačen, jé hitro in hlastno, zato nima občutka, da je že sit, in še kar je in je ... Dokler ne bo končno ugotovil, da je njegov želodec že tako poln, da ne more vase spraviti niti grižljaja več. Njegova specialiteta so razni smoothieji, ki jih lahko sam hitro pripravi, spije in odide v službo, telovadnico, k prijateljem ali kamorkoli se mu tisti trenutek že mudi.

Priporočljiva hrana: Ker je dinamičen in športen tip, mora poskrbeti, da bo jedel veliko beljakovin in manj kompleksne ogljikove hidrate. Priporočamo predvsem rjav riž, banane, sadne sokove, olive, paradižnike, čebulo, česen, gorčico, solato, cvetačo, kumare, špinačo, brokoli, radič, lečo, vse vrste buč, orehe, fige in posušene marelice.

Izogiba naj se pretirano pekoče in slane hrane, pa tudi alkohola.

Najljubše jedi: Ovni radi eksperimentirajo z okusi, pomembna pa je tudi barva hrane. Azijska hrana, kot je rdeča svinjina ali rdeči tajski kari, bosta zagotovo zadovoljila njihovim brbončicam, med evropskimi gurmanskimi jedmi pa mu priporočamo piščanca po provansalsko in testenine s pestom. Od sladic prisega na čokolado, zato bo fondi s temno čokolado in živo rdečimi jagodami kot nalašč zanj.

Lev

Lev se rad pokaže tudi v kuhinji, zato bo prijatelje vabil na velike zabave z večerjami, ki jih bo marsikdaj pripravil tudi sam. Njegova posebnost so predvsem izredno kalorične sladice, kot je prekmurska gibanica, skutna torta ali kaj čokoladnega, pripravljenega iz zelo drage temne čokolade. Levi so navadno ali izredno previdni, kaj dajo v usta in nakupujejo v trgovinah z biološko pridelanimi živili, ali pa jim je malo mar in si za večerjo privoščijo pico ali hamburger.

Priporočljiva hrana: Velikodušnemu in uživaškemu levu ni težko zapraviti nekaj več denarja za zares dobro hrano, zato je njegov jedilnik zelo raznovrsten, kljub temu pa mu priporočamo več uživanja polnovrednih žit in polnozrnatega kruha, riža, agrumov, jabolk, breskev, gomoljnic (krompir, korenje, koleraba), špinače, brokolija, ohrovta, zelja, cvetače oreškov, sončničnih semen in fig.

Izogiba naj se predvsem preveč začin­jenim jedem in mlečnim izdelkom.

Najljubše jedi: Ni pretirano izbirčen, vseeno pa obožuje močne okuse. Tudi njemu ustrezajo azijski kariji vseh vrst, še posebej tisti rumene ali rdeče barve (tikka masala s piščancem, na primer), rad pa ima tudi tipično špansko rižoto (paella). Zadovoljen bo tudi z makaroni in sirom, a mora pri tem sir biti izred­no aromatičen in zrel, kot rečeno pa je nor na sladkarije, zato ga bo premamil kakršenkoli (velik) kos torte ali pite, pa če je še tako zaprisežen zagovornik biološko pridelane hrane.

Strelec

Ker je pod okriljem Jupitra, ima zelo velik apetit, zato je vse in kadarkoli. Ker je po naravi avanturist, je takšen tudi pri prehrani, zato rad preizkuša razne tuje restavracije in recepte. Po vsej verjetnosti se ne more odločiti, ali je boljša indijska ali tajska hrana, v vsakem primeru pa obožuje mehiške pojedine, pri katerih na krožnik dobi več različnih jedi. Iz vsega povedanega sledi, da strelec ni znan po najbolj zdravem prehranjevanju, zagotovo pa zna v hrani zelo uživati.

Priporočljiva hrana: Tudi njemu ustreza polnovredna hrana, ki ga hitro nasiti in obogati s potrebno energijo, da lahko njegove intelektualne celice brezhibno delujejo naprej. Priporočamo mu torej polnovredna žita in kosmiče, hruške, jabolka, pomaranče, jagode, gomoljnice (korenje, pastinak, krompir, redkev), čebule, olive, česen in fige.

Izogiba naj se pretirano pekoče hrane, rafiniranega sladkorja in alkohola.

Najljubše jedi: Kot rečeno, je strelec pravi kulinarični svetovljan, ki je priprav­ljen poskusiti vse, seveda pod pogojem, da je dobro pripravljeno. Lenoba v kuhinji ga precej jezi, saj tudi sam kuha z ljubeznijo in žarom, zato to pričakuje tudi kot gost v restavraciji; v nasprotnem primeru ste lahko prepričani, da bo glavni kuhar restavracije to izvedel iz prve roke. Ker je zelo družaben in ima rad ljudi, obožuje jedi, ki na mizo pridejo v enem loncu, kot je na primer tipični maroški tagine ali razne vrste indijskih obar in karijev.