Prehrana in vodna znamenja (rak, škorpijon, ribi)

Prehranjevanje vodnih znamenj je močno odvisno od njihovega čustvenega stanja. Če so srečni in zadovoljni sami s seboj, bodo tudi jedli zdravo in redno, v nasprotnem primeru pa lahko hitro začnejo stradati ali se prenajedati. Poglejmo, kakšne so njihove prehranske navade, kaj bi morali jesti in kaj radi pojedo.

Prehrana in vodna znamenja (rak, škorpijon, ribi) (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2015

Če so predstavniki vode veseli in srečni, bodo z največ­jim veseljem na večerje, kosila in vse preostalo vabili svoje prijatelje in svojce; če so žalostni, pa bodo s hrano poskušali utopiti predvsem svoja negativna čustva in bolečino. Za vodna znamenja je zato pomembno, da svoj vsakdanjik popestrijo z raznimi navadami, ki dobro vplivajo na njihovega duha, kot so meditacija, masaža, refleksoterapija, telovadba in ples. Na ta način se bodo namreč manj zatekali k hrani in bolj k drugim, bolj zdravim oblikam utehe.

Rak

Raki ljubijo hrano in jo zelo radi tudi pripravljajo. Raje kot v restavracijo svoje prijatelje vabijo k sebi domov na razne pojedine, kjer dajo duška svoji skrbni in ljubeči naravi. Krožnik, na katerem vam bo predstavnik raka postregel s hrano, se bo vedno šibil od skrbno pripravljenih dobrot, ko boste vse skupaj pomazali s kruhom, pa vam bo rade volje dal še več, za popotnico pa vam bo v roko stisnil še kuhano domačo marmelado. Njegova specialiteta so razne pite, ki jih seveda pripravlja po receptu svoje babice.

Priporočljiva hrana: Zelo rad ima obilno, kalorično hrano, a bi bilo včasih veliko bolje, če bi posegal po preprostejših živilih, kot so riž, rž, oves, banane in razne vrste drugega sadja, brokoli, zelje, cvetača, paradiž­nik, rdeča pesa, buče vseh vrst, kumare, sojin jogurt in razne vrste stročnic. Priporočamo mu tudi uživanje rjavega sladkorja.

Izogiba naj se predvsem pretirano mastne hrane, še posebej mastnega mesa, sladkarij in rafiniranega sladkorja nasploh.

Najljubše jedi: Kot rečeno, so mu všeč doma pripravljeni obroki, pri čemer pa nima rad pretirano začinjenih in pekočih jedi. Tipična slovenska kuhinja je ravno pravšnja zanj, zato rad zahaja tudi v dobre slovenske gostilne. Svoj obilni obrok, ki je obvezen del njegovega dneva, rad začne z juho (na primer s čebulno ali gobovo), nadaljuje pa s testeninami ali z mesno pojedino. Rak obožuje makarone v sirovi omaki in testenine vseh vrst, med mesnimi jedmi pa mu lahko vedno postrežete s sočno nadevano telečjo pečenko.

Škorpijon

Škorpijoni so bodisi obsedeni s tem, kar dajo v usta, ali pa sploh ne. Med njimi je veliko vegetarijancev in veganov, ki hodijo v specializirane trgovine z biološko pridelanimi živili in si vsak dan posebej pripravijo zdrav obrok, po drugi strani pa je tipičen škorpijon tudi tisti, ki bo vsak drug dan za svoj glavni (in pogostokrat edini obrok) pojedel ali burek ali hamburger. Je pa res, da so škorpijoni čez noč sposobni spremeniti svoje nezdrave prehranjevalne navade in postati preveč okupirani z zdravim življenjskim slogom.

Priporočljiva hrana: Škorpijonom priporočamo čim več uživanja lahkih in okusnih solat, pri katerih lahko po mili volji eksperimentira s polivkami. Sicer pa naj se na njegovem vsakdanjem jedilniku čim večkrat znajdejo sadje, še posebej banane in češnje, kokos, zelenjava, kuhana na pari, razne vrste zelenih solat, por, cvetača, čebula, paradižnik, beluši, kumare, rdeča pesa, stročnice.

Izogiba naj se težki, pretirano mastni in slani hrani, pa tudi rafiniranemu sladkorju in industrijsko pridelanim sladkarijam.

Najljubše jedi: Škorpijon se rad povabi kam na večerjo, saj ni pretiran ljubitelj kuhanja. Sicer zna spraviti skupaj nekaj izjemnih jedi, a ga prebiranje in preizkušanje receptov ne veseli preveč, zato je njegovo kuharsko znanje precej omejeno. Sicer pa ima rad jedi intenzivnih barv, kot so na primer divjačina z brus­nično omako, črna rižota ali piščanec v vinski omaki. Med sladicami vedno izstopajo obilne sladice z močnim okusom, od črnega gozdička in skutinih tort pa do njegove najljubše sacher torte.

Ribi

Riba ima rada raznovrstno hrano in ji je po navadi čisto vseeno, ali je zdrava ali ne. Ker je izredno čustvena in muhasta, se zna prenajedati. V trenutku slabosti je sposobna iti v pekarno in kupiti nekaj vrst peciva, s katerimi se bo potem sladkala vse popoldne. Pecivo je namreč njena najljubša hrana, ki se mu preprosto ne more upreti, večkrat pa ga tudi speče v domači pečici. Če vas riba povabi na večerjo, pričakujte pravo dekadenco, tako v smislu hrane kot pijače, zato je najbolje, da na dan obiska pri njej jeste čim manj, da bo ostalo veliko prostora za njene dobrote.

Priporočljiva hrana: Ribam vsekakor priporočamo uživanje morske hrane, ki jo bo obogatila s potrebnimi beljakovinami in drugimi hranilnimi snovmi. Poleg tega ji priporočamo uživanje vseh vrst sadja, od pomaranč, grozdja in jabolk pa do breskev, sliv in limon, pa tudi zelenjavo, kuhano na pari, špinačo, stročnice, mandlje, riž in polnovredno žito. Vse to naj uživa v mejah normale, saj ji prenajedanje škodi.

Izogiba naj se prekomernega pitja kave, belušev, soli, sladkarij in rafiniranega sladkorja.

Najljubše jedi: Dobro obložen morski krožnik je zagotovo njena najljubša pojedina, zato jo lahko vedno povabite na ribe, kalamare ali rižoto z morskimi sadeži. Kljub temu se ne bo branila kakršnihkoli vrst mesa ali vegetarijanskih specialitet, je pa res, da ne mara ne pretirano mastne ne pretirano puste in suhe hrane. Sladico si sladkosnede ribice privoščijo skoraj vsak dan, še posebej pa jim tekne skutina torta in pecivo vseh vrst.