Prehrana in zračna znamenja (dvojčka, tehtnica, vodnar)

Glede na to, da je zrak kot element najmanj vezan na fizični svet in s tem na telo, se zelo hitro zgodi, da predstavniki zračnih znamenj pozabijo na hrano. Njihove prehranske navade so zato lahko zelo neredne in nezdrave. Poglejmo, kakšne so njihove prehranske navade, kaj bi morali jesti in kaj radi pojedo.

Prehrana in zračna znamenja (dvojčka, tehtnica, vodnar) (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2015

Zračna znamenja svoje telo precej zanemarjajo, saj jim materialna plat življenja ne pomeni toliko kot drugim. Zato se tudi ne zavedajo, kaj potrebuje njihovo telo za optimalno počutje. V tem smislu jim tudi hrana ne pomeni veliko, kuhanje pa je za njih pogostokrat povsem tuje opravilo, ki ga raje prepuščajo drugim. Predstavniki zraka bi se sicer morali osredotočiti predvsem na manjše obroke, ki bi jih morali jesti večkrat na dan, saj težje obroke težko prenašajo in slabo vplivajo na njihove mentalne funkcije.

Dvojčka

Ker so zelo nemirni in se jim vedno nekaj mudi, jih je zelo težko prepričati, da bodo med delovnim tednom sedli za mizo in v miru pojedli večji obrok, kaj šele, da bi sami kaj skuhali. Zato dvojčki raje malicajo in pojedo po pet ali šest manjših obrokov na dan. Tipičen dvojček si bo namesto kosila raje privoščil vrečko čipsa ali pa bo s seboj v službo prinesel skledo kislega zelja. V vsakem primeru bo njegov obrok že vnaprej pripravljen, saj dvojček ne zgublja svojega dragocenega časa s pripravo hrane, pa četudi to pomeni, da jo mora le pogreti.

Priporočljiva hrana: Glede na to, da je vajen imeti več manjših obrokov na dan, mu priporočamo predvsem veliko sadja in zelenjave, kot na primer slive, pomaranče, grenivke, rozine, jabolka, solato, cvetačo, špinačo, korenje, zeleno, stročji fižol, paradižnik in mandlje; pije naj predvsem grozdni sok, med začimbami pa poleg česna priporočamo še kajenski poper in ingver. Seveda naj ne pozabi tudi na meso. Če ga ne utegne uživati med tednom, naj si ga privošči vsaj za konec tedna. Pusto mesto, ki ga lahko zelo hitro pripravi, mu bo najbrž tudi najbolj teknilo.

Izogiba naj se predvsem krompirja, hrane, ki vsebuje veliko kvasa, in rafiniranega sladkorja.

Najljubše jedi: Kar se tiče kuhane hrane, dvojčki prisegajo na vse, kar je pripravljeno na žaru, od rib pa do piščanca in svinjine. Ker rad potuje, rad preizkuša tudi različne začimbe in eksotične okuse, zato bo svoj kos mesa rad začinil z raznimi orientalskimi mešanicami začimb. Obenem bo na žaru spekel tudi zelenjavo, ki je tudi sicer zelo veliko zaužije. Zelo všeč so mu tudi sladice, ki temeljijo na sadju, od sadnih kup in solat pa do lahkih sadnih sorbetov.

Tehtnica

Tehtnica ljubi ravnovesje, zato rada poskrbi tudi za kolikor toliko uravnoteženo prehrano. To pomeni, da se ne bo prenajedala ali stradala, temveč si bo privoščila ravno pravšnji odmerek, pa četudi gre za njeno najljubšo hrano, ki bi je lahko pojedla veliko več, kot si dovoli. Če vas bo povabila na večerjo, od nje pričakujte lično obložen krožnik, na katerem sicer ne bo veliko hrane, bo pa zagotovo pripravljena z ljubeznijo in veliko pozornosti. Zanimivo je, da imajo tehtnice zelo rade sladkarije, predvsem čokolado in drage vrste piškotov.

Priporočljiva hrana: Lahko je zelo izbir­čna, toda če ji nekdo pove, da določena hrana dobro vpliva na njeno telo (predvsem v smislu pomlajevanja in lepote na splošno), bo vsekakor poskrbela, da se bo začela redno pojavljati na njenem jedilniku. Tehtnicam torej priporočamo polnovredno žito, ovsene kosmiče, jabolka, jagode, rozine, zelenjavo, kuhano na pari, paradižnik, grah, koruzo, korenje, špinačo, mandlje in sojine jogurte.

Izogiba naj se pretiranega uživanja mlečnih izdelkov, alkohola in sladkorja.

Najljubše jedi: Tehtnica ima rada predvsem zdravo hrano, ki ni ocvrta ali pečena v pretirani količini olja. Žar ji zelo ustreza, zato jo lahko vedno povabite na piknik, na katerem boste postregli predvsem s pustim mesom in pečeno zelenjavo, rada pa ima tudi razne juhe in enolončnice ter dušeno meso. Vedno ji ustrezajo tudi ribe, predvsem losos. Kot rečeno so tehtnice izredni sladkosnedi, zato se ji boste zelo prikupili s kakršnokoli pito, sadno solato ali sladoledom.

Vodnar

Vodnarji imajo po navadi zelo neobičajne prehranjevalne navade in prav malo jim je mar, kaj si drugi mislijo o njih. Za zajtrk bo na primer pojedel pico, kosilo bo izpustil, zvečer pa bo pojedel skledo kosmičev. Včasih se ves dan ne bo ničesar pritaknil, ob dveh ponoči pa si bo spekel zrezek in pečen krompirček. Kljub temu so vodnarji navadno zdravi jedci, ki se neradi prenajedajo. Edino, kar ga res lahko premami, je dober suši, ki ga bo jedel, dokler mu ne bo postalo slabo.

Priporočljiva hrana: Bolj ko se vodnarja prepričuje, kaj naj uživa, slabše je; če bo že poskusil vaš nasvet, mu po vsej verjetnosti tako ali tako ne bo dovolj všeč, da bi poskusil še enkrat, zato se raje drži svojih navad in potreb. Kljub temu vodnarjem priporočamo, da uživajo več jabolk, pomaranč, hrušk, zelja, koruze, korenja, paradižnika, brokolija, sojinega jogurta, datljev, fig in ingverja. Če zaradi takšnih ali drugačnih vsakdanjih okoliščin ne more zaužiti obroka, pa naj si kupi kakšno energetsko tablico, ki ga bo opremila s potrebno energijo.

Izogiba naj se kave, rafiniranega sladkorja in živil, ki vsebujejo veliko kvasa, tudi kruha in raznih peciv.

Najljubše jedi: Med samosvojimi vodnarji je veliko vegetarijancev in veganov, ki prisegajo na lahko, a še vedno slastno in hranljivo hrano. Tofu je zato sestavni del njihovega jedilnika, v katerem daje prednost predvsem različnim vrstam zelenjave in začimbam. Če vas bo povabil na večerjo, bo poskrbel, da bo vaš krožnik kar se da pisan in privlačen, pa čeprav hrana (največkrat bodo to razne solate) ne bo zelo kalorična, da bi vas nasitila. Če ni vegetarijanec, vodnar rad pojé zrezek, pečen na žaru, kot prilogo pa bo vedno izbral sezonsko zelenjavo.