Olja, ogromno vrst jih je, so lahko zelo koristna za naše zdravje, če jih le znamo pravilno uporabljati. Vsakemu znamenju pa najbolj ustreza določena vrsta olja, zato izberite pravo zase.
Oven
BUČNO OLJE
ZAKAJ? Preprečuje povečanje prostate, zavira staranje, deluje protivnetno, pomaga pri izločanju seča, pri uravnovešanju visokega krvnega tlaka, preprečuje bolezni srca in ožilja, varuje vid, iz njega naredimo obkladke za otekle noge, pekoče krčne žile, za masažo, krepi zobe, lase, kosti, varuje pred različnimi vrstami rakavih obolenj.
KAKO GA UPORABIM? V solatah, za zelenjavo, uporablja se tudi kot dietna hrana pri shujševalnih kurah, pri želodčnih in sladkornih bolnikih. Morda boste presenečeni, vendar se odlično poda tudi k vaniljevemu sladoledu. Zanemarljiva ni niti uporaba bučnega olja v kozmetične namene, še zlasti za glajenje kože, ki jo mimogrede nahrani tudi z minerali.
Bik
MAKADEMIJEVO OLJE
ZAKAJ? Ne vsebuje holesterola, je bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki znižujejo vsebnost maščobe v krvi, varuje srce in ožilje.
KAKO GA UPORABIM? Pri pripravi hladnih jedi, zelenih solat, perutnine, rib, teletine, uporablja se kot začimba pri juhah in sladkih jedeh. Vaši lasje vam bodo ob uporabi tega olja zelo hvaležni.
Dvojčka
KOKOSOVO OLJE
ZAKAJ? Zmanjšuje maščobe v telesu, krepi imunski sistem, je ugoden za srce. Ta vrsta olja ima zelo razveseljivo lastnost, saj vpliva na zmanjševanje maščob v telesu in posledično pospešuje hujšanje. Vsebuje namreč veliko kratko- in srednjeverižnih maščobnih molekul, ki na telo delujejo precej čudežno, saj ne redijo, ampak jih organizem zelo hitro pokuri, poleg tega se s tem pospeši delovanje metabolizma.
KAKO GA UPORABIM?
Čeprav ima kokosovo olje sladko aromo, ni primerno le za pripravo sladic, npr. palačink, kolača ..., temveč se poda tudi k azijskim jedem ter solatam. Uporabno je tudi v kozmetiki.
Rak
MANDLJEVO OLJE
ZAKAJ? Ne vsebuje holesterola, uravnava prebavo, uporaben pa je tudi kot dodatek pri kozmetičnih izdelkih, kot odstranjevalec ličil, krema za obraz, mehča kožo, zmanjšuje nastanek strij med nosečnostjo, uporablja se za nego lasišča in v aromaterapiji.
KAKO GA UPORABIM? Dobro je za hranjenje otrok, lahko je dodatek kašicam, juham in prikuham, priporočeno zaužitje mandljevega olja je trikrat dnevno čajna žlička, dobro je tudi v prehrani diabetikov.
Lev
MAKOVO OLJE
ZAKAJ? Ureja prebavo, vpliva na sproščanje toplote, lahko ga žvrkljamo in tako sprostimo napetost v trebuhu ter prekrvavimo roke, noge, glavo, lahko izboljša vid, vlaži kožo.
KAKO GA UPORABIM? V prekmurskih jedeh (prekmurska gibanica, rezanci z makovim prelivom), izboljša okus testenin, krompirja, ne smemo ga segrevati, zato ga dodamo jedem na koncu priprave.
Devica
SEZAMOVO OLJE
ZAKAJ? Ne vsebuje holesterola, izboljšuje pretok krvi, preprečuje sivenje in izpadanje las, je naravni zaščitni faktor proti UV-žarkom, preprečuje opekline, ozebline in nastajanje mozoljev, pomaga pri vnetju dlesni, zmanjšuje brazgotine.
KAKO GA UPORABIM? Za hladne jedi, jedi iz testenin, solatne prelive, v kitajski kuhinji, primerno pa je tudi kot masažno olje.
Tehtnica
ARAŠIDOVO OLJE
ZAKAJ? Daje energijo, saj vsebuje 50 % maščob, vsebuje vitamin E in B, kalij, železo, fosfor in magnezij.
KAKO GA UPORABIM? V južnoindijskih in kitajskih jedeh, primerno je za kuhanje pri visokih temperaturah in cvrtje (ne prevzame arome hrane, zato lahko v njem cvrete več različnih živil drugo za drugim). Primerno je za praženje, saj je obstojno tudi pri zelo visokih temperaturah.
Škorpijon
LANENO OLJE
ZAKAJ? Preprečuje lepljivost krvnih celic, uravnava krvni obtok, zavira shranjevanje maščobe v telesu, znižuje krvni tlak, zmanjša hitrost rasti rakavih celic, je preventiva pri depresiji, preprečuje srčne bolezni, pozitivno učinkuje na hormone, ugodno vpliva na ženski menstrualni ciklus, zdravi težave z neplodnostjo.
KAKO GA UPORABIM? Uživajte ga s hrano, saj se tako bolje absorbira v telo, lahko ga pomešate s sokom, jogurtom, nemastno skuto, kadar ga uživate, ga kombinirajte z antioksidanti, lahko pa ga uživate le krajši čas, saj lahko sicer poruši razmerje med kislinami omega 3 in omega 6.
Strelec
LEŠNIKOVO OLJE
ZAKAJ? Pomirja, obnavlja kožo in jo vlaži (lahko ga uporabite kot masažno olje), pozitivno vpliva na prebavo. Vsebuje 83 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki ščitijo srce.
KAKO GA UPORABIM? Priporočeno je, da ga zaužijete trikrat dnevno eno čajno žličko, primeren v prehrani starejših ljudi, nosečnic in diabetikov. Zaradi močnega okusa po oreških lahko z njim popestrite sladice.
Kozorog
KONOPLJINO OLJE
ZAKAJ? Povečuje imunsko odpornost, pospešuje zdravljenje različnih vnetij, lajša bolečine, ugodno učinkuje pri boleznih srca in ožilja, kroničnem vnetju mehurja, sklepov, pri luskavici, artritisu, predmenstrualnem sindromu, alergijah, vzdrževanju pozornosti, podpira delovanje živcev, preprečuje poškodbe jeter.
KAKO GA UPORABIM? Kot dodatek h kuhanim in pečenim jedem.
Vodnar
MARELIČNO OLJE
ZAKAJ? Ugodno vpliva na kožo, jo ščiti, mehča, odpravlja gubice, z njim se lahko masirate po obrazu in vratu, nanj pa so alergični le redki.
KAKO GA UPORABIM? Je odličen dodatek italijanskim jedem.
Ribi
OLIVNO OLJE
ZAKAJ? Znižuje holesterol v krvi, krepi srce, preprečuje rakava obolenja, uporaben je tudi v kozmetiki (maske za telo, lase, krema za kožo).
KAKO GA UPORABIM? Dobro je v solati, s kruhom, lahko nadomesti maslo pri pripravi krompirja in zelenjave, uporabno je pri večini jedi. Najboljše je za pripravo rib in solat, velja pa, da ga ne smemo preveč segrevati, saj oksidira. Vročina, zrak in svetloba skrajšujejo njegov rok trajanja, zato ga je treba hraniti v temni steklenici in na hladnem mestu.
horoskop.si
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj