Veliki letni horoskop 2020: Obširne napovedi za vsako znamenje

Prihajajoče leto je leto kovinske podgane. V kitajskem horoskopu podgana simbolizira svobodo, samostojnost in avtoriteto, element kovine pa jesensko žetev. V novem letu bodo zato najuspešnejši tisti, ki so prejšnja leta tako ali drugače vlagali v svoj dolgoročni uspeh, saj se jim bo zdaj njihov trud naposled obrestoval. Vsem drugim leto kovinske podgane prinaša priložnost, da se bolj kot na potrebe drugih osredotočijo na svoje želje in cilje.

Veliki letni horoskop 2020: Obširne napovedi za vsako znamenje (foto: profimedia) profimedia
21. 12. 2019

Pomladna znamenja

Značilnosti znamenj ovna, bika in dvojčkov se simbolično prepletajo s sezonskimi lastnostmi pomladi, ki jih zaznamujejo nova rojstva, novi začetki, lahkotnost in preprostost življenja.

Konec aprila, ko nastopi obdobje bika, smo že priča različnim sadovom ovnovskih pobudniških dejanj, za katera pa je zdaj treba skrbeti, jih negovati. Znamenje bika se zato osredotoča na materialne dobrine, na njihovo uživanje in udobje, ki nam ga te dobrine ponujajo. Konec maja, ko se pomlad počasi preveša v poletje, je narava pripravljena na spremembo, to prehodno obdobje pa najlepše ponazarja prav znamenje dvojčka, ki se je pod okriljem svoje spremenljive, radovedne in komunikativne narave pripravljen prilagajati in v sebi združiti vse tisto, kar je prinesla pomlad, in tisto, kar obljublja poletje.

Oven

Kot prvo pomladno znamenje, ki simbolizira pobudnika novega življenja, je oven kardinalno ognjeno znamenje, ki ga odlikujejo pogum, optimizem, fizična moč ter želja po neodvisnosti in dokazovanju. Rad prevzame nadzor nad kakršnokoli situacijo, saj je večni optimist, ki verjame v pozitivne rešitve, a kaj, ko hitro izgubi interes ali potrpežljivost ter svoje namere redko spelje do konca. Ker je preprost in pred seboj vidi le cilj, ki ga želi doseči, se izogiba zapletenim situacijam in oviram, za katere ve, da bi zanje potrošil preveč dragocenega časa. Navsezadnje je pustolovec in lovec, vajen razkazovati svojo moč, in ne taktični strateg, ki bije boj v ozadju.

Njegovo obdobje: od 21. mar. do 20. apr.
Vladajoči planet: Mars
Značilnosti: drzen, pustolovski, spontan, živahen, bister
Kamen: heliotrop
Barva: rdeča
Dan: torek
Srečni števili: 1, 10
Element: ogenj
Kvaliteta: kardinalna

Bik

Znamenje, ki sledi kardinalnemu, je znano kot stalno znamenje. V obdobju bika se je pomlad že popolnoma ustoličila v naravi, postala je stalnica našega vsakdana, s seboj pa v nasprotju z živahnim ovnovskim obdobjem prinaša več stabilnosti in miru. Pripadniki tega znamenja so zato stabilni, odgovorni, zanesljivi in zaščitniški do tega, kar imajo. Ne marajo sprememb, zato se trmasto oklepajo tistega, kar poznajo, saj bi najraje videli, da vse ostane tako, kot je. Prav zato je bik znan po čislanju tradicionalnih vrednot. Obenem iz tega izhaja tudi njegova nagnjenost k lenobi, saj je zanj bolje nič storiti, kot pa s svojimi dejanji v svoje okolje privabiti spremembo.

Njegovo obdobje: od 21. apr. do 21. maja
Vladajoči planet: Venera
Značilnosti: vztrajen, potrpežljiv, odločen, zanesljiv, deloven
Kamen: smaragd
Barva: modra, rožnata, zelena
Dan: petek
Srečna števila: 2,4,6,11,20,29,37,47,56
Element: zemlja
Kvaliteta: 
stalna

Dvojčka

Znamenje dvojčkov vlada prehodnemu obdobju v naravi, ko se pomlad preveša v poletje in s seboj prinaša vrsto živahnih sprememb. Prav zato je dvojček energičen, radoveden in nemiren, saj nikoli ne ve, kaj prinaša nov dan, in se veseli neznanega. Pripadniki tega znamenja se običajno najbolje znajdejo v poplavi različnih dogajanj in interesov, saj lahko letajo s cveta na cvet in okušajo različne življenjske izkušnje. Od tu izhaja njihova kreativnost, iznajdljivost in komunikativnost, po drugi strani pa tudi nepredvidljivost, dvoličnost in muhavost, saj se na različne dogodke zelo različno odzivajo in s tem v svoje odnose vnašajo nepotreben stres in nemir.

Njegovo obdobje: od 22. maja do 21. jun.
Vladajoči planet: Merkur
Značilnosti: vsestransko nadarjen, prilagodljiv, kreativen, inteligenten, duhovit
Kamen: akvamarin
Barva: rumena, zelena
Dan: sreda
Srečna števila: 3.8,12,21,30
Element:
zrak
Kvaliteta: spremenljiva


Poletna znamenja

Značilnosti raka, leva in device se simbolično prepletajo s sezonskimi lastnostmi poletja, ki jih zaznamuje skrb za lačne in nebogljene potomce, razkošje in obilje plodov ter potreba po žetju in shranitvi tistega, kar smo posejali in posadili.

Začetek poletja zaznamuje toplejše vreme, ta pa se v znamenju raka izraža v njegovi topli naravi in skrbnem značaju. V živalskem svetu je skrb za mladiče, ki so bili spočeti v začetni fazi pomladi, v tem času bistvenega pomena, zato so pripadniki tega znamenja običajno tako zelo navezani na svojo družino, za katero so pripravljeni skrbeti, jo ščititi in zanjo tudi veliko žrtvovati.

Konec julija, ko nastopi obdobje leva, je narava v popolnem razcvetu. Živali in ljudje uživamo v njenem razkošju plodov in se predajamo dolgim brezskrbnim poletnim dnem. V tem času so živali ponosne na svoje potomce, ljudje pa na svoje dosežke na domačem vrtu. Naravo in živa bitja prevevajo samozavest, vnema, želja po napredovanju in ljubezen do življenja. S prihodom obdobja device se konec avgusta s čedalje krajšimi dnevi narava začne počasi zapirati vase. Še pred prihodom hladnega vremena je čas, da hitro pospravimo sadove, ki nam jih je v bujnem poletnem času dala narava, in se pripravimo na dolgo in temačno jesen. Zaradi obilo dela in pomanjkanja časa je devica tako pridna, pedantna, disciplinirana in vedno v skrbeh glede prihodnosti.

Rak

Kot prvo poletno znamenje, ki simbolizira zaščito novega življenja, je rak kardinalno znamenje, ki ga odlikujejo skrb za druge, toplina in čutnost. Pripadniki tega znamenja se lahko zanesejo na svoj nagon in intuicijo, saj svet okrog sebe doživljajo predvsem s svojimi čustvi. Prav zato znajo biti včasih tako nerazumni, muhasti in nepredvidljivi. Tako kot oni radi poskrbijo za druge, tudi sami radi vidijo, da drugi poskrbijo zanje, jih malo pocrkljajo in potolažijo. Raki so romantična bitja, ki bodo redko naredila prvi korak v romantičnem odnosu, ko bo led prebit, pa bodo hitro prevzeli pobudo in ljubljeno osebo zasuli s pozornostjo in skrbnostjo.

Njegovo obdobje: od 22. jun. do 22. jul.
Vladajoči planet: Luna
Značilnosti: zvest, skrben, nežen, varčen, preračunljiv
Kamen: mesečev kamen
Barva: oranžna, bela
Dan: ponedeljek
Srečna števila: 2,4,7,11,16,20,25
Element: voda
Kvaliteta: kardinalna

Lev

Lev je idealen simbol za tako odločno, ponosno in avtoritativno znamenje. Pripadniki leva so ambiciozni, vztrajni in vedo, kaj morajo narediti za to, da dosežejo svoj cilj. Znajo se obdati s pravimi pomočniki in viri, ki jim pomagajo priti do želenega rezultata, podobno kot je v levjem obdobju življenje obdano s toplim vremenom ter z razkošjem in obiljem plodov narave. Nič čudnega, da lev ljubi razkošje, obilje in uspeh, ki ga z vsem, kar ga obdaja, navsezadnje ni tako težko doseči. Lev je igriv in samozavesten ter se ne zmeni za konkurenco. Navsezadnje je blagoslovljen z najboljšimi lastnostmi, zato je njegovo izhodišče vedno boljše od izhodišča njegovih rivalov.

Njegovo obdobje: od 23. jun. do 23. avg.
Vladajoči planet: Sonce
Značilnosti: samozadovoljen, pogumen, vpliven, strasten, prijazen
Kamen: rubin
Barva: zlata, rdeča, oranžna, bela 
Dan: nedelja
Srečna števila: 1,5,10,14,23,32
Element: ogenj
Kvaliteta: stalna

Devica

V nasprotju z levom znamenja device ne zaznamuje razkošje, temveč njegovo pomanjkanje. Obilje, ki smo ga bili vajeni, je v času device treba čim prej pospraviti, da ne zgnije, in ga shraniti na varno. Devica je zato nenehno obremenjena s skrbmi, živčna in pesimistična glede tega, kar prihaja. Ljudje, rojeni v tem znamenju, se zavedajo, da jim bo le trdo delo prineslo uspeh, zato so znani po svoji disciplinirani naravi. Poleg tega so vedno obsedeni s pomanjkanjem časa, zaradi česar se radi zatečejo k svoji analitični naravi, ki vnaprej pripravi načrt za tisto, česar se bodo lotili in to dokončali hitro in učinkovito.

Njegovo obdobje: od 24. avg. do 22. sep.
Vladajoči planet: Merkur
Značilnosti: perfekcionistka, varčna, skrbna, tradicionalna, zanesljiva
Kamen: safir
Barva: bela, bež, rumena, temno zelena
Dan: sreda
Srečna števila: 6,15,24,33,42,60
Element: zemlja
Kvaliteta: spremenljiva


Jesenska znamenja

Značilnosti znamenj tehtnice, škorpijona in strelca se simbolično prepletajo s sezonskimi lastnostmi jeseni, ki jih zaznamujejo daljše noči, zaton obilja in s tem počasno umirjanje in umiranje narave.

Začetek jeseni konec septembra v naravi zaznamujejo hladnejše vreme, daljše noči in skrb za iskanje primernega ravnovesja med tem, kar je trenutno na voljo v naravi, in tem, kar bo na voljo v naših kleteh v zimskem času. To obdobje uravnovešanja v zodiaku simbolizira znamenje tehtnice, ki neodločno zre v prihodnost, saj ni prepričana, kaj ta prinaša.

Tudi živalski svet se pripravlja na krajše dni in na prihodnje pomanjkanje hrane, rastlinski svet pa počasi umira in se pripravlja na zaključni življenjski cikel, ki ga v zodiaku simbolizira znamenje škorpijona. V novembrskem času se vsi povlečemo vase, poglobljeni v svoje misli in čustva, ki se v tem času teme in stagnacije ne morejo izživeti. Pripadniki znamenja škorpijona znajo potisniti svoja čustva globoko vase in potrpežljivo čakati na spremembo, ki jo nakazuje prihod znamenja strelca, ki zaznamuje prehodno obdobje med jesenjo in zimo. Medtem ko ta čas v naravi za živali zaznamuje še zadnje iskanje dodatne hrane, preden pokrajino prekrije snežna odeja, je bil za ljudi to običajno čas lova, zaradi katerega so bili lovci pripravljeni prehoditi velike razdalje in ob tem v širnem prostranstvu okusiti svobodo in neodvisnost, ki sta tako značilni za pripadnike znamenja strelca.

Tehtnica

Tehtnica kot prvo jesensko znamenje prevzema pobudo za iskanje ravnovesja med tem, kar trenutno imamo, in tistim, česar v prihodnje ne bomo imeli. Je kardinalno in zračno znamenje ter edino znamenje, ki ga ne simbolizira žival. Ker v vsem išče ravnovesje in pravičnost, je prijazna do vseh v svoji okolici. Če ji gre kdo res na živce, se vedno zanese na svojo taktnost. Ne prenese konfliktov, zato se v prepire z drugimi ne spušča, zelo rada pa posreduje pri prepirih drugih in je rojena diplomatka. Slaba plat njenega večnega iskanja ravnovesja je neodločnost, saj se zelo težko odloča med dvema možnostma, zaradi česar lahko postane preveč pasivna in zgolj opazovalka sveta okrog sebe.

Njegovo obdobje: od 23. sep. do 23. okt.
Vladajoči planet: Venera
Značilnosti: karizmatična, diplomatska, miroljubna, neodločna, romantična
Kamen: opal
Barva: zelena, modra
Dan: petek
Srečna števila: 7,16,25,32,43,52,70
Element: zrak
Kvaliteta: kardinalna

Škorpijon

Škorpijon je drugo jesensko znamenje in vlada v obdobju, ko se je jesen že dodobra razbohotila v naravi. Je temačen, tako kot so temačni jesenski dnevi, njegove misli pa so marsikdaj lahko tako turobne kot jesensko vreme. To ne pomeni, da ni strasten, ne pričakujte pa, da bo pretirano evforičen. Pripadniki tega znamenja niso ravno optimisti, res pa je, da o prihodnosti ne razmišljajo preveč, saj se raje osredotočajo na tukaj in zdaj, na svoja trenutna čustva in dejanja. Lahko bi rekli, da se škorpijoni predvsem odzivajo na svojo okolico, namesto da bi aktivno uresničevali svoje načrte. Za kaj takšnega potrebujejo zelo veliko časa in volje, ki je imajo takrat, ko nekaj res želijo, na pretek.

Njegovo obdobje: od 24. okt. do 22. nov.
Vladajoči planet: Pluton
Značilnosti: poglobljen, trmast, maščevalen, nadzorujoč, karizmatičen
Kamen: topaz
Barva: šrklatna, rdeča, barva rje
Dan: torek
Srečna števila: 8,17,26,35,53,62,80
Element: voda
Kvaliteta: stalna

Strelec

Znamenje strelca simbolizira lov in s tem željo po novih pustolovščinah, ki jih doživlja na svojih dolgih popotovanjih po opustošeni pokrajini. V vsem najde nekaj pozitivnega in ima močno vero, da se bo vse dobo izteklo, ne glede na to, v kakšni godlji se lahko znajde. Njegova vera v življenje je neomajna, prav tako kot njegova vera v lastne sposobnosti in izpolnitev svojih načrtov. Strelec je prilagodljivo in spremenljivo znamenje, ki je vedno pripravljeno na spremembo, element ognja pa mu dodaja plamen in lesk, ki ga potrebuje za to, da o svojih velikopoteznih načrtih prepriča tudi druge, ki mu zvesto sledijo na njegovi poti iskanja življenjskega smisla.

Njegovo obdobje: od 23. nov. do 21. dec.
Vladajoči planet: Jupiter
Značilnosti: ambiciozen, optimističen, iskren, neodvisen, vodja
Kamen: turkiz
Barva: vijoličasta, rožnata, rdeča
Dan: četrtek
Srečna števila: 9,18,27,36,45,54,63,72,81,90
Element: ogenj
Kvaliteta: spremenljiva 


Zimska znamenja

Značilnosti znamenj kozoroga, vodnarja in rib se simbolično prepletajo s sezonskimi lastnostmi zime, ki jo zaznamujejo dolge in mrzle noči, pusta narava, ki počiva pred novim vstajenjem, in trdoživost živali, ki kljubujejo nevarnim zimskim razmeram.

Podobno trdoživost, potrpežljivost in vztrajnost simbolizira tudi znamenje kozoroga, ki je ponosen na svoje sposobnosti in dostojanstveno izkorišča zahtevne razmere, ki ga obdajajo, zato da bi preživel. Njegova ambicija je navsezadnje preživeti, pa najsi gre za preživetje v okrutni naravi ali pa v okrutnem poslovnem svetu.

V najhujšem mrazu, ko stoječo vodo prekriva led, je znamenje vodnarja s svojimi drznimi in neustrašnimi idejami sposobno prebiti še tako debele ledene plasti. V na videz mrtvih ledenih bazenih vodnar najde ostanke starega in zametke novega življenja, ki mu s svojo človekoljubnostjo vdahne nov optimizem in voljo do obstoja. Znamenje rib pa v času prehodnega obdobja, ko se zima preveša v pomlad in se led in sneg topita ter polnita vodotoke, simbolizira novo spremembo in ponovno prilagajanje na novo življenje, ki prihaja v vsem svojem sijaju.

Kozorog

Kot prvo zimsko znamenje kozorog prevzema pobudo za reorganizacijo življenja, kot ga poznamo, saj se moramo na novo privaditi na težke zimske čase in trdo delo, ki ga moramo postoriti v času pomanjkanja zato, da preživimo. Tako kot živali iščejo zavetje in zaščito sredi najhujše zime tudi pripadniki znamenja kozoroga okrog sebe nagonsko zgradijo zid zaščite, skozi katerega spustijo le redke srečneže. Kozorog je kardinalno in zemeljsko znamenje, ki na življenje gleda zelo praktično, resno in razumno. Kljub temu zna biti izredno duhovit, humor pa mu na neki način služi kot maska, za katero skriva svoje pristne ambicije in čustva.

Njegovo obdobje: od 22. dec. 20. jan.
Vladajoči planet: Saturn
Značilnosti: realist s smislom za humor, praktičen, previden, zanesljiv, potrpežljiv
Kamen: garnet
Barva: rjava, siva črna
Dan: sobota
Srečna števila: 1,4,8,10,13,17,22
Element: zemlja
Kvaliteta: kardinalna

Vodnar

Vodnar je stalno znamenje, ki vlada sredini zime, ko je narava najbolj ovita v svojo ledeno mrzlo odejo, ki ne kaže več nikakršnega življenja. Prav zato so njegovi pripadniki tako zelo strastno zavezani novim idejam, pionirskim vizijam in človekoljubnim dejanjem, s katerimi nameravajo spremeniti svet, razbiti puščobne in okostenele vzorce ter sredi kaosa zasejati nove. Vodnar ima močno vizijo in modrost, res pa je, da zaradi svojih skorajda nadčloveških idej velja za idealističnega ekscentrika, ki ga marsikdaj ne jemljemo resno. Toda bolj nemogoč se zdi njegov ideal, bolj mu je zavezan in odločen kljubovati tradicionalnim omejevalnim vzorcem.

Njegovo obdobje: od 21. jan. do 18. feb.
Vladajoči planet: Uran
Značilnosti: inovativen, inteligenten, iskren, radoveden, rad izstopa
Kamen: ametist
Barva:
modra, siva
Dan: sreda, sobota
Srečna števila: 11,29,38,47,56,65,74,83,92
Element: zrak
Kvaliteta: stalna

Ribi

Znamenje rib je prilagodljivo in spremenljivo znamenje, ki vlada prehodnemu obdobju med zimo in pomladjo. Njegov element je voda, v katero se konec zime spreminjata led in sneg. Tako kot polni vodotoki v poznem zimskem času grozijo, da bodo prestopili bregove in povzročili poplave, tako tudi pripadniki znamenja rib včasih težko nadzorujejo svoja čustva. Najbolje je, če svojo čustveno energijo izrazijo skozi umetniško udejstvovanje in uresničijo svoje številne talente, s katerimi jih je obdarovalo vesolje. So večni romantiki, ki hrepenijo po pristnem čustvenem in duhovnem stiku z drugimi, da bi to dosegli, pa so se pripravljeni prilagajati in tudi marsikaj žrtvovati.

Njegovo obdobje: od 19. feb. do 20. mar.
Vladajoči planet: Neptun
Značilnosti: umetniško nadarjen, intuitiven, čustven in sočuten, prilagodljiv
Kamen: jaspis
Barva: vijoličasta, lila, morsko zelena
Dan: četrtek, sobota
Srečna števila: 3,12,39,48,57,66,75,84,93
Element: voda
Kvaliteta: spremenljiva