Veliki letni horoskop 2017: Obširne napovedi za vsako znamenje

Spremembe, ki že dolgo trkajo na vrata, a še niso postale realnost, se bodo letos še intenzivneje poskušale uveljaviti tako na svetovnem političnem in gospodarskem področju kot v naših zasebnih življenjih.

Veliki letni horoskop 2017: Obširne napovedi za vsako znamenje (foto: Shutterstock) Shutterstock
25. 12. 2016

Pomladna znamenja: Novi začetki, vitalnost in aktivnost

Pomladno enakonočje okrog 21. marca, ko sonce vstopi v kardinalno znamenje ovna, v astrologiji zaznamuje novo astrološko leto. To je čas, ko Sonce premaga temo, og­njeno znamenje ovna pa prinaša toplejše dni, večjo voljo do življenja in več optimizma.

Obdobje stalnega znamenja bika konec aprila velja za obdobje stabilnosti, rasti in razcveta v rastlinskem svetu, novih rojstev v živalskem svetu in močnega energetskega potenciala in veselja pri ljudeh.

Konec spomladanskega obdobja zaznamuje spremenljivo znamenje dvojčkov, ki obeta spremembo in priložnost novih raziskovanj. Živalski mladiči zapuščajo svoje domove in se odpravljajo prvim dogodivščinam naproti, mi pa komaj čakamo na brezskrbno in vroče poletje, ki prinaša oddih in nove avanture.

Oven

Kot prvo spomladansko znamenje je nepotrpežljiv, saj želi čim prej uresničiti svoje spontane zamisli. Je intuitiven in zgovoren, zna navdahniti druge, toda kaj, ko so njegovi projekti večinoma kratkoročni, marsikdaj nesmiselni in brez posebne globine. Verjame v pogum, zato se loteva nevarnih podvigov in verjame, da ga bodo ljudje zato občudovali. Oven vlada glavi, možganom in očem, zato je nagnjen h glavobolom in poškodbam glave. Ker je pod okriljem Marsa, je adrenalinski tip in stremi k skrajnostim, zato je nagnjen k stresu in k s tem povezanim boleznim, tako psihičnim kot fizičnim.

Barvi sta rdeča in bela.
Rojstni kamen je diamant.
Cvetje so mak, geranija in kovačnik.

Bik

Kot drugo spomladansko znamenje, ki vlada obdobju stabilnega vremena in razvoja, je počasen, vztrajen, praktičen in zanesljiv. Je tudi zelo zaščitniški in trmast, pravi materialist, ki zna poskrbeti zase in za svoje bližnje. Druge navdihuje predvsem s svojo sposobnostjo, da zna uživati in se popolnoma sprostiti v družbi tistih in tistega, kar ima najraje. Bik vlada grlu, zato ima običajno močan in lep glas. Ker je pod okriljem Venere, ima zelo rad umetnost, najbližje sta mu prav petje in glasba. Čeprav se drži bolj zase, vas lahko preseneti z izrednim smislom za humor.

Barvi sta rjava in turkizna.
Rojstni kamen je smaragd.
Cvetje so marjetica, lilija in narcisa.

Dvojčka

Kot tretje spomladansko znamenje je dvojček znan po svoji spremenljivosti, saj se v tem času pomlad že preveša v poletje in s tem nakazuje spremembo. Prav zato je živahen, dinamičen in raznovrsten. Zanima ga vse in veliko ve, zato je zanimiv sogovornik. Žal ni pretirano samozavesten in poskuša svoje domnevne pomanjkljivosti prikriti z včasih prisiljenim humorjem. Dvojček vlada rokam in ramam, pljučem, ščitnici in zgornjim rebrom. Imajo občutljive dihalne organe, zato naj se izogibajo kajenju. Nagnjeni so tudi k psihičnim težavam, zato morajo najti primeren način sprostitve.

Poletna znamenja: Obilje, užitki in izkoriščanje darov

Poletni solsticij okrog 21. junija, ko Sonce vstopi v kardinalno ozvezdje Raka, zaznamuje najdaljši dan v letu. Sonce je na vrhuncu svoje moči, znamenje raka pa prinaša obilje v rastlinskem svetu ter več zaščitništva pri živalih in ljudeh; hranljivi poljski pridelki dozo­revajo, s tem se pojavi nagonska želja tako po njihovem izkoriščanju kot po varovanju pred drugimi. To je čas, ko se osredotočamo na dom in družino, ki jo želimo zaščititi pred slabimi vplivi.

V času leva je poletje najbolj vroče in stabilno, lepo vreme je čas zabav in užitkov, ko živimo kot kralji. V času obilja smo tudi bolj darežljivi in iskreni. Obdobje spremenljivega znamenja device prinaša krajše dneve, daljše noči in nagonsko poslavljanje od poletja. Živali se pripravljajo na zimo, ljudje pospravljamo poljske pridelke ter razmišljamo o tem, kaj nam prinaša mrzla prihodnost.

Rak

Kot prvo poletno znamenje je vodno znamenje raka podobno živahnemu žuborenju spomladanskega potoka, ki spretno vijuga po svoji strugi in se veseli zlitja v veliko večjo reko. Podobno žuborijo njegova čustva, ki so sprva lahkotna in neobvezna, ko se naveže, pa se spremenijo v močno in globoko naklonjenost. Rak vlada želodcu, diafragmi, prsim in zgornjemu delu jeter. Lahko ima težave s prebavo in prebavnimi organi na splošno, zaradi čustvene preobčutljivosti pa je nagnjen tudi k prenajedanju zaradi stresa ali drugih čustvenih težav.

Barvi sta srebrna in bela.
Rojstni kamen je biser.
Cvetje so iris, beli nagelj in lokvanj.

Lev

V času leva je poletje na vrhuncu. Vreme je stabilno in Sonce žari, tako kot žari tipičen lev, ponosen nase in na svoje dosežke. Zaradi svoje samozavesti je vreden občudovanja in spoštovanja, zaradi svoje darežljivosti pa je izredno dober prijatelj. Poletje je tudi čas, ko smo zaradi vročine bolj lenobni, zato je tudi lev nagnjen k lenobi. Lev vlada hrbtu in srcu, zato sta to njegovi najbolj šibki točki. Izogiba naj se pretiranim odgovornostim, saj ga to prehitro pahne v stres, posledica pa so lahko težave s srcem. Ker rad uživa, naj pazi tudi na prehrano.

Barvi sta zlata in vijoličasta.
Rojstni kamen je sardoniks.
Cvetje so dalija, sončnica in ognjič.

Devica

Spremenljivo znamenje device nakazuje spremembo letnega časa, saj se v tem obdobju poletje že preveša v jesen. Prav zato je devica tako zaskrbljena in marljiva, saj se zaveda, da sprememba prihaja, in se želi nanjo čim bolje pripraviti. Je praktična in sramežljiva, bolj kot družabno življenje pa jo zanimata trud in delo. Devica vlada sinusom, dihalnemu sistemu in črevesju. Najpogosteje jo tarejo alergije, prehladi in težave z zaprtjem. Nagnjena je tudi k muhavosti, njeno hitro menjavanje razpoloženja pa slabo vpliva tudi na druge.

Barvi sta modra in rumena.
Rojstni kamen je safir.
Cvetje so krizantema, astra in bršljan.

Jesenska znamenja: Iskanje ravnotežja, občutek minevanja in tesnobe

V času jesenskega enakonočja okoli 21. septembra, ko Sonce vstopi v kardinalno ozvezdje Tehtnice, so dnevi in noči enako dolgi, tema pa počasi prevladuje nad dnevno svetlobo. Priprave na zimske dni so v polnem teku, prilagajamo se naravi in poskušamo vzpostaviti ravnotežje med tem, kar imamo, in tem, kar potrebujemo.

Tradicionalna priprava ozimnice za dolge zimske dni in semen za nov spomladanski cikel sejanja je sestavni del astrološke jeseni, ki se nadaljuje z mračnim škorpijonom, vedno pripravljenim na najhujše, kar se lahko zgodi v zimskem času. 'Umiranje' narave v obdobju škorpijona, ki ga zaznamujejo deževje in čedalje krajši dnevi, psihološko doživljamo kot obdobje minevanja, tesnobe, pesimizma in strahu.

Spremenljivo znamenje strelca zaznamuje prehod z jesenskega na zimski čas, ko naravo pobeli sneg in ko se lovec v boju za preživetje odpravi na lov. Njegovo lovsko avanturo zaznamuje strah, a tudi želja po svobodi, neodvisnosti in prilagajanju, ki je v objemu okrutne mrzle narave še kako nujna.

Tehtnica

Kot prvo jesensko znamenje je tehtnica izjemno kreativna in iznajdljiva, saj se trudi prilagoditi okoliščinam in pri tem čim bolj izkoristiti svoje potenciale. V vsem išče ravnovesje, zato je umirjena in morda včasih kar preveč neodločna, saj ne želi nikogar prizadeti. Njena pasivnost se lahko sprevrže v lenobo, zato potrebuje dobro motivacijo. Tehtnica vlada ledvicam, spodnjemu delu hrbta in jajčnikom. Če ima težave v partnerstvu, se to pogosto kaže s težavami na omenjenih telesnih področjih oz. organih, zato je zelo pomembno, da najde osebo, ki jo osrečuje.

Barvi sta rožnata in modra.
Rojstni kamen je opal.
Cvetje sta bela ali rožnata vrtnica in orhideja.

Škorpijon

Kot drugo jesensko znamenje škorpijon prinaša predvsem mrakobnost in temačnost, ki sta značilni za ta letni čas. Je zelo poglobljen in se vedno spogleduje s skrivnimi platmi življenja. Lahko je ljubosumen ali maščevalen, po drugi strani pa boste težko našli zvestejšega prijatelja, ki vam bo stal ob strani, ne glede na vse. Škorpijon vlada spolnim organom in izločevalnemu sistemu, zato so zanj običajne težave z različnimi okužbami. Ker je izredno vzdržljiv, pa lahko prebrodi še tako zahtevne bolezenske tegobe.

Barvi sta rdeča in črna.
Rojstni kamen je topaz.
Cvetje so gardenija, vetrnica in vresje.

Strelec

Spremenljivo znamenje strelca simbolizira prehod jeseni v zimo, čas, ko se je treba prilagajati, vzpostaviti novo rutino zaradi novih zahtevnih okoliščin, ali pa se podati v neznano in si hočeš nočeš privoščiti novo pustolovščino. Strelec je pogumen, neodvisen in močno duhovno narav­nan, zato vedno verjame v srečo in uspeh. Strelec vlada stegnom, kolkom in do neke mere stopalom, zato so možne težave na teh delih telesa. Največ težav pa ima običajno z odvečnimi kilogrami, saj tako kot sicer v življenju tudi pri jedači in pijači ne pozna mere.

Barvi sta oranžna in kostanjeva.
Rojstni kamen je rubin.
Cvetje so dalija, hortenzija in potonika.

Zimska znamenja: Obdobje čakanja potrpežljivosti in načrtovanja

Zimski solsticij okrog 21. decembra, ko Sonce vstopi v kardinalno znamenje kozoroga, zaznamuje najkrajši dan v letu. Obenem je to tudi obet, da bodo od zdaj naprej dnevi čedalje daljši, le počakati je treba, da se to zgodi. Kozorogova potrpežljivost je zato neomajna, saj se dobro zaveda, da bo po temi posijalo sonce, ki prinaša nove priložnosti in uspehe. Toda načrtovati je treba zdaj, pozimi, ko vse še spi in ko lahko svoje rokave napolniš s številnimi aduti.

V času vodnarja je zima najbolj mrzla, in ker takrat ni priložnosti, da bi svojo energijo zapravljali za aktivnosti zunaj, se bolj posvečamo svojim zamislim in ustvarjalnim idejam, načrtujemo spremembe in poskušamo biti čim bolj razumski glede tega, kar prihaja. Obdobje spremenljivih rib prepoznamo predvsem po spremenljivem vremenu in vodi, v katero se spreminja taleči se sneg. Ta prekriva ceste, napolni reke in moči naše čevlje, medtem ko nestrpno čakamo na pomlad in s tem na novo astrološko leto.

Kozorog

Kot prvo zimsko znamenje je kozorog zelo trpežen, vztrajen in potrpežljiv. Na videz se zdi, da ga nič in nihče ne more zlomiti, toda v resnici se za hladno zunanjostjo skriva izredno občutljiv človek, ki hrepeni po ljubezni in uspehu. Ker je odločen, da mu bo uspelo, običajno v življenju doživi tako karierni uspeh kot srečo v ljubezni. Kozorog vlada kostem, sklepom, zobem in koži. Občutljiva koža, alergije in zlomi so pri njem lahko zelo pogosti. V mladosti je kozorog lahko zelo občutljiv in pod stresom, kasneje pa se umiri in uživa v starosti.

Barvi sta čokoladno rjava in temno zelena.
Rojstni kamen je rdeči granat.
Cvetje so kamelija, pomarančni cvet in rdeči nagelj.

Vodnar

Ker je rojen sredi zime, se mora vodnar znajti malo drugače kot drugi, saj so njegovi naravni viri sredi najhujše zime precej omejeni. Prav zato je tako kreativen, radikalen in poln skoraj nezaslišanih idej, ki se drugim zdijo povsem nemogoče. Vedno si bo prizadeval uresničiti svoje pionirske ideje. Vodnar vlada spodnjemu delu nog, gležnjem in obtočilnemu sistemu. Zanj so značilne nenadne alergije, krči in nenavadne nesreče. Možne so tudi težave z živci, zato je zanj pomembna ustvarjalna sprostitev.

Barvi sta vijoličasta in modra.
Rojstni kamen je ametist.
Cvetje sta gladijola in rumena lilija.

Ribi

Zadnje zimsko znamenje nakazuje novo spremembo in po eni strani simbolizira idealiziranje tega, kar je minilo, in veselo pričakovanje tega, kar prihaja. Ribe so zato precej sanjave, idealistične, ustvarjalne in vedno hrepenijo po nečem, česar nimajo. Pomembno je, da v življenju svoje hrepenenje tudi uresničijo v dejanjih. Ribi vladata stopalom in limfnemu sistemu. Telesne težave so povezane z zatekanjem udov, alergijami na različna zdravila in zelišča ter poškodbami stopal. Psihične težave so posledica globokega nezadovoljstva.

Barvi sta bledo zelena in rožnata.
Rojstni kamen je akvamarin.
Cvetje so orhideja, glicinija in mačeha.

Pripravila: Marta Pirnar Tittle