Jupiter – ekspanzija modrosti

Brez Jupitra ne bi bilo duhovne zmernosti in zaupanja, da je nad nami neka sila, ki je čista ljubezen in vera, da se dobro z dobrim vrača. Daje tudi mišljenje, ki je abstraktno in ki zna odstopati od vsakdanjih misli.

24. 6. 2012

Jupiter v astrološkem jeziku širi, daje in povečuje. Če se lotimo astronomskih ugotovitev, je znano, da je Jupiter planet, ki je največji v našem osončju. Od Sonca je oddaljen 778 milijonov kilometrov in obkroži ga v 11,86 leta. Zanimivo je, da je njegovo magnetno polje 20.000-krat močnejše od Zemljinega, oddaja pa tudi radijske valove. Ima 15 lun, od tega se jih nekaj vidi s teleskopom.

Njegova posebnost pa je tako imenovana »rdeča pega«, ki pa je najbrž posledica vulkanske erupcije. Jupiter predstavlja religijo, ekspanzijo, filozofijo in moralo. Nakazuje ljudi, ki veljajo, in je močno prepojen s krščansko religijo, saj simbolizira tudi teologijo in duhovnike. Predstavlja tudi moralne vrednote in daje vero in zaupanje v življenje.

Ravno Jupiter je tisti, ki poveličuje in osrečuje, vliva svetlo točko in zdi se, da ravno on po nevihtni razbije oblake in poskrbi, da posije sonce. Če smo stvarni in pričakujemo toliko, kolikor je potrebno, v skladu z ostalimi kazalniki, nam pomaga. Druga skrajna stran tega pa so nemoralnost, nepremišljenost in tveganje za vsako ceno – kar pa se zna končati slabo.

Vlada igram na srečo, ne pozabimo pa tega, da že res, da je sreča na strani pogumnih, je pa tudi opoteča. Jupiter simbolizira tudi visoko izobrazbo, pojem za širjenje pa je mišljen lahko tudi kot potovanja v tujino, tista oseba, ki ima v karti dobro postavljenega (in seveda še druge povezave), veliko potuje, doživi uspeh v tujini in podobno.

Bog nad bogovi

Grška mitologija ga simbolizira z zaščitnikom Rima, ki blagoslavlja svoje vojake, za napake kaznuje s strelo in dobro poplača za pravilna dejanja. Po drugi strani simbolizira Zevsa, ki je bil v Olimpu bog nad bogovi. V starih knjigah preberemo, da Jupitra povezujemo z veliko srečo, kajti kjer se pojavi, osrečuje.

V astromedicini predstavlja jetra, tu velja omeniti, da imajo težave z jetri ljudje, ki držijo v sebi jezo. Delno vpliva na rast, kako nekdo prebavlja hrano in z Merkurjem skrbi za pljučni sistem (dihanje). Najbolj se izrazi v poznih srednjih letih (58 in 69), ko človek uživa sadove svojega žetve, in lahko bi se reklo, da pobirava sadove žetve.

Jupitrova varovanca sta moški (pozitivni) strelec in ženski (negativi) ribi, to pa sta dve znamenji, ki sta zelo optimistični, poduhovljeni in modri. Res pa je, da imata tudi skrajnosti, naj pa poudarim, da je to zelo pomembno. Ljudje s poudarjenim Jupitrom v astrološki karti so močne postave, širokih ramen in ponavadi zvedavih oči.

Zaupanje v pozitivnost

V psihološkem smislu predstavlja zaupanje v moč in rasti in razvoja. Nakazuje in spodbuja potrebo po telesni, duševni in duhovni ekspanziji. Daje občutek pripadnosti družbi, v kateri živimo, dovaja modrost, poštenje in moralne vrednote, ki so še kako potrebni v današnjem svetu. Kaže tudi napredovanje in zagotavlja uspehe, v kolikšni meri, pa je seveda odvisno od vsakega posameznika.

Brez Jupitra ne bi bilo duhovne zmernosti in zaupanja, da je nad nami neka sila, ki je čista ljubezen in vera, da se dobro z dobrim vrača. Daje tudi mišljenje, ki je abstraktno in ki zna odstopati od vsakdanjih misli. Spodbuja tudi k strpnosti, liberalnosti in poštenosti. Jupiter daje, povečuje in širi, naj si bo dobro ali slabo, naša temeljna naloga pa je, da si najdemo ravnovesje in ga ohranjamo. Vsak človek v nekaj verjame na svoj način, in če bo ljubezen objela svet, bodo dnevi lepi, ljudje pa srečni in varni.

Tadej Šink, horarni astrolog
www.tadej-sink.si