2014 - leto nasprotij, izzivov in iskanj rešitev

Kakor na nebu, tako na zemlji, pravijo. Z vidika astrologije to vsekakor drži. Trenutna astrološka slika je tako kot trenutna svetovna situacija vse prej kot rožnata. Poglejmo, kakšne  vzporednice lahko povlečemo med planetarnimi položaji in globalnim dogajanjem v letu 2014.

17. 12. 2013

Se še spomnite, kako sta nas leta 2008 presenetila nenaden finančni zlom in gospodarska kriza? In kako smo bili leta 2010 presenečeni nad tako imenovano arabsko pomladjo, ki se, tako kot gospodarska kriza, še vedno nadaljuje?

Morda so bili nad takšnim dogajanjem še najmanj presenečeni prav astrologi. Kajti takšne in drugačne pomembne zgodovinske dogodke, ki korenito vplivajo na celotno družbeno, politično in gospodarsko podobo sveta, se da razbrati tudi iz trenutnih astroloških položajev.

Plutonova zahteva po preobrazbi

Vse večje globalne zgodovinske premike lahko v astrologiji spremljamo prek položajev tako imenovanih generacijskih planetov, med katere spadajo Uran, Neptun in Pluton, ter obeh socialnih planetov, Jupitra in Saturna. Vsakič ko generacijski planet, ki po določenem zodiakalnem znamenju potuje več let, zamenja znamenje in s tem spremeni svojo energijo, se to po navadi odraža tudi v svetovnem dogajanju.

Pluton, planet preobrazbe, ki po enem znamenju potuje najmanj 14 let, je tako leta 2008 iz strelca prešel v kozoroga in s tem dodobra premešal štrene svetovne gospodarske in družbene sfere. Vse, v kar smo v obdobju Plutonovega potovanja po Strelcu imeli za samoumevno, kot je čedalje večja finančna neodvisnost, družbena enakopravnost in sposobnost kupovanja sanj, se je z vstopom Plutona v kozoroga razblinilo v prah.

Ponovno smo občutili temeljno družbeno strukturo sveta in njegovo razdelitev na revne in bogate; uspešne in neuspešne; tradicionalne in napredne.

Kozorog v Plutonu nam bo še naslednjih deset let dajal priložnost, da na novo zgradimo podobo sveta, ki bo stala na trdnejših temeljih kot tista v času Plutonovega potovanja po znamenju Strelca, ko se je finančni milni mehurček vsesplošnega blagostanja in lažne finančne stabilnosti čedalje večal in nazadnje razblinil v nič.

Uranove hitre spremembe

Prej omenjena arabska pomlad in upor tamkajšnjih nezadovoljnih prebivalcev se je v astrološkem smislu zgodila ob Uranovem prehodu iz rib v znamenje ovna. Pasivnejšo energijo rib je nenadoma nadomestila energična, drzna in pogumna energija Ovna, ki je med drugim botrovala tudi dinamičnemu dogajanju v arabskem svetu. Pri tem je pomembno tudi dejstvo, da je Uran v ovnu v težavnem aspektu s Plutonom v znamenju kozoroga.

Kvadrat, ki se tvori med njima, je poskrbel za še dinamičnejšo globalno sliko, polno nezadovoljstva nad avtoritarnimi režimi, uporov in zahtev po spremembi. Medtem ko Uran v ovnu kliče po hitrem razreševanju, ki se zaradi svoje silovitosti marsikdaj sprevrže v nasilje, Pluton v tradicionalističnem kozorogu vztraja pri starih in že preživetih strukturah in vzorcih.

Glede na to, da je omenjeni kvadrat med obema planetoma še vedno aktiven, se na globalni ravni še vedno bije boj med novimi družbeno-političnimi silami in starimi, konservativnimi gibanji. Nemiri v arabskem svetu, nezanesljiva gospodarska situacija in čedalje večje nezadovoljstvo ljudi v zahodnem svetu se bodo tako v letu 2014 še nadaljevali.

Poglabljanje krize in potenciranje dogodkov

Dinamično trenje energij se bo v letu 2014 še povečalo zaradi Jupitra, planeta blagostanja, napredka in pozitivnih priložnosti, ki je trenutno v raku, in vedno aktivnega in agresivnega Marsa, ki se bo več kot pol leta sprehajal po znamenju tehtnice.

Skupaj s Plutonom v kozorogu in Uranom v ovnu bosta tako tvorila težaven aspekt, ki mu astrologi pravimo veliki križ: medtem ko si bosta Pluton in Jupiter stala v opoziciji, bosta obenem tvorila še kvadrata z Uranom oziroma z Marsom, ki bosta prav tako v opoziciji. Vsi štirje planeti so za nameček v kardinalnih znamenjih, ki simbolizirajo pobudo in aktivno željo po spremembi.

Rezultat? Medtem ko se bodo nemiri na perečih svetovnih območjih nadaljevali, se bo porajalo vedno več novih pobud k vzpostavitvi miru in stabilnosti na podlagi raznih kompromisov, glede na močna trenja med nasprotujočimi poli pa je malo verjetno, da bodo kompromisi zadostili potrebi po dolgotrajnem dogovoru, saj bo Mars še povečal vlogo in vpliv posameznih interesov, želje po moči in potrebe po napihovanju osebnih egov politikov.

Podobne bodo okoliščine pri reševanju evropske in ameriške gospodarske krize. Veliki križ v kardinalnih znamenjih po eni strani spodbuja k iskanju novih rešitev, po drugi strani pa kaže na status quo in nezmožnost preboja novih gospodarskih in finančnih idej, ki bodo še vedno capljale za že preživetimi finančnimi strukturami. Negotove razmere bodo porajale vedno večje strahove in nezadovoljstvo med ljudmi, začasne rešitve in dogovori pa kratkotrajni optimizem med strokovnjaki, ki se bo po vsem sodeč slej ko prej spet spremenil v nova razočaranja.

Napet položaj omenjenih štirih planetov obeta tudi dinamično dogajanje v naravi. Ekstremni vremenski pojavi se bodo še okrepili; požari, poplave, potresi in druge katastrofe bodo tudi v novem letu sestavni del vsakodnevnih medijskih novic, že v drugi polovici leta 2013 pa se je povečalo število železniških nesreč, ki se jim bodo zdaj pridružile še druge.

Opozarjanje na neenakosti

Ob tako črnogledih, a realističnih napovedih opozorimo še na nekaj svetlej­ših točk omenjenega velikega križa, ki kažejo na to, da se kljub navidezni svetovni pat pozicij nekaj vendarle premika.

Število gibanj, ki želijo opozoriti na krivice in zarote ter razkriti državne in poslovne skrivnosti najvplivnejših igralcev na geopolitičnem parketu, se bo v novem letu še povečalo. Alternativna gibanja čedalje bolj opozarjajo na pereča okoljevarstvena vprašanja, socialni nemiri zaradi družbene neenakosti in posledični padci vlad se vrstijo po tekočem traku, mednarodna skupnost in vedno glasnejši posamezniki pa glasno nasprotujejo togim in že preživetim zakonom, s katerimi se Rusija oddaljuje od moderne civilizirane družbe.

Mimogrede, najbrž ni naključje, da ima Rusija po mundani astrologiji, ki se ukvarja z astrološkimi kartami in napovedmi držav, v znamenju kozoroga kar tri planete, Sonce, Urana in Neptuna, in da bosta slednja dva še nekaj let v konjunkciji s prej omenjenim Plutonom v kozorogu.

Širitev duhovnih gibanj

Opozorimo še na eno pomembno astrološko konstelacijo, ki je bila močno dejavna že v letu 2013 in bo krojila globalno dogajanje tudi v prvi polovici novega leta. Saturn v Škorpijonu, Jupiter v Raku in Neptun v Ribah namreč tvorijo tako imenovani veliki trikotnik v vodnih znamenjih, ki po eni strani prinaša veliko upov in pričakovanj glede razreševanja trenutnih težav, po drugi strani pa tudi razočaranja. Prej omenjene začasne rešitve globalnih in še posebej evropskih finančnih tegob bodo vsekakor pomemben del te zgodbe, prav tako tudi pogovori političnih velesil o najbolj perečih svetovnih območjih, ki bodo na prvi pogled konstruktivni, po drugi strani pa ne bodo ustavili trpljenj čedalje večjih množic.

Kljub temu veliki vodni trikotnik nakazuje tudi nekaj svetlih premikov, ki se bodo zgodili predvsem na področju znanosti in duhovnosti. Pereča okoljevarstvena vprašanja bodo prihajala čedalje bolj v ospredje in vse bolj vplivala na praktični vidik življenja; povečala se bo uporaba alternativnih virov energije in tudi tehnični izumi bodo čedalje bolj naklonjeni zelenim virom energije. Pojavljalo se bo vedno več sodelovanj med znanstveno in alternativno medicino; vedno več znanstvenikov se bo začelo ozirati k novim, alternativnim oziroma duhovnim načinom razmišljanja in bivanja ter si dovolilo razmišljati izven okvirov materialno dokazljivega sveta.

Skladno s spreminjanjem podobe medijskega sveta, ki s pomočjo svetovnega spleta in družabnih omrežij čedalje bolj prehaja v roke ljudstva in se izmika vplivu medijskih magnatov, bodo tovrstne 'duhovno usmerjene' novice počasi prodirale tudi v glavne medijske in družbene tokove.

V smislu duhovnega osveščanja se bo tudi v letu 2014 povečevalo število ljudi, ki želijo aktivno krojiti svoja življenja prek ukvarjanja z različnimi duhovnimi tehnikami in praksami. Notranji mir, pozitiven pogled na svet in mirno sobivanje z drugimi bo postajalo čedalje pomembnejše, skupaj z našim duhovnim razvojem in osebno rastjo pa se bo višala tudi naša energetska vibracija in s tem vibracija vsega sveta.

Marta Pirnar Tittle

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri