Merkur – spretni govornik

Astrologija planet Merkur obravnava kot planet komunikacije, intelektualnih zadev in govorništva.

21. 1. 2015

Če se lotimo nekaj statistike: astronomi so proučili, da je Merkur najmanjši planet našega osončja in da je najbližje Soncu – njegovo leto traja samo 88 dni. Tako je poleg Lune, ki jo uporabljamo v astrologiji, najhitrejši planet.

V astrološki karti se, gledano s stališča Sonca, nikoli ne oddalji več kot 27 stopinj v eno ali drugo stran. Kot že rečeno, vlada komunikaciji, povezujemo ga z govorom, pomembno vlogo pa igra pri sposobnostih intelektualne narave. V astromedicini je povezan z rokami, nogami in živčevjem.

Merkur je planet, ki se prilagodi znamenju, v katerem je, kaže tudi stopnjo inteligentnosti in to, koliko dober retorik je nekdo – ali bo zadevam, ki so vezane na govor, kos ali pa ne. Vlada tudi trgovcem, posrednikom, prav tako tatovom in goljufom.

Povezujemo ga z vsemi publikacijami, je zaščitnik pisateljev in transporta. Dnevni dom ima v pozitivnem (moškem) dvojčku, nočnega pa v negativni (ženski) devici. Ščiti tudi vse delavce, ki so nam na uslugo in nam po potrebi priskočijo na pomoč.

Krilati deček

Grška mitologija ga povezuje z direktnim potomcem Hermesa, dečka s krili, ki je Zevsov poslanec in bogov popotnikov. Prav on je tisti, ki je iznašel liro in je bil nadarjen atlet. Zaradi tega je večkrat upodobljen kot gol športnik, obut v sandale.

Komunikacija, inteligenca in dojemljivost so tipične lastnosti znamenje dvojčka, kritika, analitika in notranji nemir pa so sorodni z znamenjem device – tako je dobil svoj »dom« v omenjenih znamenjih.

Vlada dobi, ko se otrok uči govoriti in spoznava svet, vse od petega do štirinajstega leta (ko se »uradno« začne puberteta), ko se naučimo največ oz. veliko pomembnih reči.

Ljudje pod njegovo vladavino (to so tisti, ki ga imajo dobro predstavljenega v osebni astrološki karti) so vitki, gibčni in nemirnih (zvedavih) oči. V mnogo astroloških učbenik je mogoče prebrati, da so ravno Merkurjevi varovanci večni otroci – seveda v prenesenem pomenu besede, kar pomeni, da so vedno za dogodivščine.

Zastoj komunikacije

Kot sem omenil, Merkur vlada vsem zadevam v povezavi s komunikacijo, zaradi tega pa je izredno pomemben tudi pri različnih dogovorih in podpisovanju pogodb. Vsak planet se določeno obdobje giblje naprej po nebesnem shodu in tako pride tudi čas, ko se giblje nazaj, strokovno se tej fazi pravi retrogradnost.

To je ključnega pomena, kajti to je čas, ko se zadeve ustavijo, začnejo se različne omejitve in blokade v komunikaciji. V letu 2015 se to dogaja od 21. januarja do 11. februarja, od 19. maja do 12. junija in od 17. septembra do 10. oktobra.

To bo čas, ko bo več blokad v komunikaciji, zastojev, lahko se zgubi kakšno pismo, pomemben dokument, na delu so tudi prevaranti in goljufi. Vsako leto se Merkur giblje retrogradno trikrat na leto, in sicer približno po tri tedne. Zaradi tega ni pametno načrtovati pomembnih dogodkov ali pa te prestavimo na kasnejši čas.

Če ima oseba retrogradni planet v osebni astrološki (natalni) karti, je ponotranjena, globoko razmišlja in ima moder uvid. Kljub temu pa mora tiste prave občutke zliti na list papirja.

Naj za zaključek dodam, da brez Merkurja ne bi bilo komunikacije in da v skladu z astrološkim znamenjem in hišo pripoveduje o tem, kako se bomo znašli na tem področju. Znanje o njem bi si morali pridobiti pedagoški delavci, kajti ni vsaka blokada kazen ali istovetenje z neznanjem, ampak šola duše.

Česa se v tem obdobju lahko veselimo in česa se moramo izogibati?

Tadej Šink, horarni astrolog
www.tadej-sink.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri