Prvi pomladanski lunin mrk (25. 4. 2013)

V četrtek, 25. aprila 2013, se srečamo s prvim iz trojice mrkov v letošnji pomladi – luninim mrkom.

24. 4. 2013

Lunin mrk nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna v ravni liniji in je Zemlja na sredini. Ko se to zgodi, se svetloba od Lune ne more odbijati, saj je v senci Zemlje. Lunin mrk je vedno ob polni luni: ta postane temna, del svetlobe pa Luno vseeno doseže. Večina modre svetlobe se zaradi kisika in ozona v ozračju razprši in ostanejo v glavnem odtenki rdeče barve, v katerih posledično sveti Luna.

Ja, res je – mrki so obdobje, ko je treba biti bolj pazljiv – na cesti, v prometu, pri poslovanju, odnosih ...

Res je tudi, da to ni dobro obdobje za začetek novih stvari, saj smo vsi neločljivo povezani z naravo in naravnimi ritmi in obdobje mrkov ne daje dobre popotnice za nadaljnji potek aktivnosti.

Ampak pomembneje se je zavedati nečesa drugega. Ne gre za zunanji vpliv planetov na nas. Nikoli. Tudi pri mrkih ne.

Dogajanje in stanje na nebu samo odraža tisto, kar se dogaja v nas samih. Je kot ogledalo tistega znotraj in zato tako čudovit smerokaz – kam, kako, zakaj ... Nismo nemočni opazovalci dogajanj, smo kreatorji, vsak trenutek, na vseh ravneh. In karkoli se nam že dogaja, čisto nobenega naključja ni. Sreča in smola ne obstajata. Tudi usoda ne, ne kot nekaj nespremenljivega.

Najboljši nasvet, ki ga lahko dam v trenutkih, ko so stvari zunaj in znotraj nas malo bolj razburkane, je:

TIŠINA.

Usedite se, zaprite oči in pojdite v tišino. Dvajset minut vsak dan, če je možno, dvakrat na dan. Tako preprosto je, a v resnici to dela ogromne čudeže, ker se stvari začnejo spreminjati. Mi se spreminjamo. Škoda, ker nas tega ne učijo že v šolah, pa bi bilo življenje zagotovo lažje.

Ker nič ni bolj osvobajajoče kot trenutek popolne tišine. Praznine. BITI TIŠINA in praznina, iz katere se vse rodi – ljubezen, zdravje, sreča, ustvarjalnost, denar ...

In potem tudi vse stare stvari ('karmične'), ki ob mrkih tako rade še bolj pokukajo na plano, niso več moteče. Še vedno obstajajo, seveda – ne smemo se slepiti, da ne. Ampak mi nismo samo to.

In življenje je lepše, srečnejše, bolj zdravo in usklajeno z naravo in naravnimi ritmi.

Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka

www.eroja.si