Retrogradnost Marsa in pomlad 2014

V soboto 1. 3. se je začelo obdobje, vredno naše pozornosti in pazljivosti.

Retrogradnost Marsa in pomlad 2014 (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
4. 3. 2014

Komaj smo za trenutek zadihali po obdobju retrogradnega Merkurja, že nas je s svojo navidezno potjo nazaj okupiral Mars, princip življenjske energije, moči, poguma, hrabrosti, borbenosti, pa tudi jeze, nepotrpežljivosti, sovražnosti, nesreč, nezgod, poškodb....

Ne glede na to, da vse prevečkrat želimo svoje težave preusmeriti na druge in vztrajamo v vlogi žrtve, pa je dobro ponovno povedati, da stanje na nebu ne govori o zunanjem vplivu na nas.

Stanje na nebu odraža in kaže stanje na Zemlji oziroma v nas samih. Je ogledalo tistega, kar je v nas, in samo mi sami smo tisti, ki stvari lahko spremenimo oziroma se drugače odzovemo in drugače delujemo ter s tem spreminjamo svojo resničnost.

Obdobje retrogradnega Marsa želi, da pogledamo, na kakšen način upravljamo s svojo lastno energijo in močjo in kako lahko preobrazimo svojo moč, željo po kontroli in jezo, ki je še nismo uspeli transformirati. Dobro se je ustaviti, ne delovati prehitro ali preveč čustveno in nepotrpežljivo.

Zato se ustavite. Večkrat. Vsak dan po malo. 20 minut v tišini dela čudeže.

Delajte na svojem telesu, a ne ženite se do meja svoje vzdržljivosti. Tudi telo potrebuje počitek, da se um lažje umiri in premakne tja, kamor sodi – v srce.

V obdobju retrogradnega Marsa je dobro večkrat slediti tem besedam:

  • Hiti počasi.
  • V vsem, kar delaš, se ozri tudi na druge.
  • Bodi potrpežljiv.


Predvsem sledite temu v mesecu aprilu, ki je letos – iz vidika naravnih ritmov - najbolj problematičen. Predvsem obdobje okoli 8. 4., 15. 4. ter 29. 4. 2014.

To ni dobro obdobje za sprejemanje pomembnih odločitev ali za nove začetke. Počakajte, bodite potrpežljivi. Delujte brez jeze oziroma umirjajte prevelik ogenj v sebi, preveliko zagnanost, preveliko čustvenost. Meditirajte.

In kaj od nas želi retrogradni Saturn?

Želi globoko integracijo modrosti, ki so nam jo dale izkušnje v drugi polovici leta 2013.

Želi živeti resnico – brez iluzij, a ne v zraku, temveč popolnoma integrirano v življenju tu in sedaj.

Saturn je življenje in ne pobeg v duhovnost. Je tišina, a ne odklop od življenja. Je ponižnost, a ne vloga žrtve ali občutek krivde.

To pa hodi z roko v roki z odgovornostjo. Toliko je govora o svobodi, a količina svobode je vedno v sorazmerju s količino odgovornosti. Smo jo pripravljeni prevzeti, biti ponižni, potrpežljivi in popolnoma pomirjeni z življenjem takim, kot je – čudovito resničnim?

Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka