Saturn - premišljena pot

2. 5. 2012
Deli
Saturn - premišljena pot

Saturn v astrologiji predstavlja resnost, doslednost in natančnost. Pripoveduje o zavesti materialne stvarnosti in kako dobro se bo nekdo osredotočil na cilje. Ravno Saturn je tisti, ki daje stvarnost, objektivnost in kaže praktičen odnos do življenja.

Saturn je zadnji planet našega osončja, ki je bil znan našim prednikom, simbolizira pa vztrajanje, čas, disciplino, a tudi frustracije in omejitve. Astronomske ugotovitve so naslednje: njegova masa je tako redka, da daje občutek, kot da bi plaval v vodi. Zanimiv je zaradi sistema svojih obročev, ki pa ležijo prav na ravni ekvatorja. Naj kot zanimivost povem, da je premer zunanjega obroča 275.000 km. Saturn je drugi največji planet našega osončja, ima pa 12 lun, od njih je najbolj znana Titan.

V astrologiji predstavlja resnost, doslednost in natančnost. Pripoveduje o zavesti materialne stvarnosti in kako dobro se bo nekdo osredotočil na cilje. Ravno Saturn je tisti, ki daje stvarnost, objektivnost in kaže praktičen odnos do življenja. Predstavlja stare ljudi, ki so sicer res onemogli, a so modri in izkušeni, zato imajo veliko povedati in od njih naj bi se tako ali drugače učili vsi.

Nakazuje tudi objektivnost, čut za odgovornost in dejstvo, da človek dosledno izvaja svoje cilje. Ravno zaradi Saturna se nam oglaša vest in nas od časa do časa najeda dvom. Vlada tudi strahovom in omejitvam, zato marsikje preberemo, da ko nekaj sprejmemo, nam je lažje, težava postane minimalna ali pa je sploh ni več. Ravno zato je treba Saturn sprejeti in čez čas prinese rešitev. Vlada tudi zemlji – vsem temnim zgradbam, nesrečam in boleznim.

Kronos – bog časa

Saturn je bil prav tako kot Mars sprva bog poljedelstva, v Rimu pa je vodil razkošno javno praznovanje, ki se je imenovalo saturnalije. Kristjani so ta dan preimenovali, danes ga poznamo kot božič (je pa v času znamenja kozoroga, katerega vladar je Saturn). Povezan je s Kronosom, ki je bog časa. Ker je bil zadnji planet starega veka, je označeval mejo in tako je pridobil lastnost oznanjevalca med omejevanjem, pa tudi vztrajnostjo in doslednostjo. Njegova varovanca ste kozorog in vodnar. Simbolizira osebo, ki  je zelo temeljita, odgovorna, lahko pa tudi ozko usmerjena in konservativna.

Ljudje, ki jim vlada oz. ga imajo v astrološki karti poudarjenega, so srednje postave, vitkega videza, koščeni, bledopolti in s poudarjenimi ušesi. V astromedicini pa vlada kostem, zobem in sklepom, taki ljudje naj bi jemali veliko kalcija in vitamina C.

Trije življenjski preobrati, tri življenjske spremembe    

Prvi preobrat se zgodi, ko Saturn naredi prvi povratek, in sicer okoli 30. leta. To je čas, ko se mora človek zresniti in se ozreti po že prehojeni poti. Največ moških se tedaj poroči ali pa dobi prvega otroka. Marsikateri se takrat počuti starega in dobi neki kompleks. Zanimivo je, da je takrat največ ločitev, saj spoznamo zmoto. Veliko ljudi si ustvari ime (grejo po poti kariere), počutijo se tudi bolj varni in stabilni. Pride pa tako ali drugače do globljih sprememb, načrtov in usmeritev.

Drugi Saturnov povratek simbolizira željo in odločitev, kaj bodo ljudje počeli po tem, ko bodo šli v pokoj. To je čas, ko človek dopolni 60 let. Poleg tega takrat pogostokrat sledijo selitev, usklajevanje želja zakoncev in ohranjanje prijateljev. Pogostokrat pa nakazuje spremembo, novo zanimanje in končno je čas za tisto, za kar prej ni bilo časa.

Tretji povratek pa dočakajo ljudje, ki so stari 90 let. To je predvsem čas obujanja spominov, ugotavljanja preteklosti in vir modrosti. Saturn simbolizira tudi zadnjo uro, takrat pridejo vse slabosti k nam in se moramo spokoriti – tako ali drugače, odvrti se film in dobimo vstopnico za večnost. Saturn opozarja, kot mati opozarja otroka, naj bo previden in naj se uči. Prej ga sprejmemo, lažje živimo. Brez njega ne bi bilo odgovornosti in bi bili kot čreda podivjanih konj.

Tadej Šink, horarni astrolog, www.tadej-sink.si