V obdobju mrkov je dobro več delati na sebi

Vstopili smo v april, opevano najtežavnejši mesec v letu 2014.

V obdobju mrkov je dobro več delati na sebi (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2014

Nisem zagovornica napovedovanja katastrof, ker verjamem, da imamo ljudje svobodno voljo in lahko z lastnimi notranjimi spremembami spremenimo stvari, ki se nam dogajajo na zunaj. To je tudi glavni namen, smisel in cilj djotiša – vedske astrologije, ki nam pomaga razumeti in prepoznati naravne ritme, se z njimi uskladiti in preobraziti možna neravnovesja – še preden se ta lahko izrazijo navzven.

V aprilu je potrebne malo več pazljivosti, zlasti okoli 8., 15. in 29. aprila.

8. aprila je Mars najbližje Zemlji in kot takšen najmočnejši. Zato je treba biti preudaren, počasen pri svojih izbirah in delovanju, počasnejši in bolj previden v prometu in strpnejši v komunikaciji.

Izogibajte se naglih odločitev in hitrih reakcij, bodite potrpežljivi in poskusite biti notranje mirni. Moto meseca aprila naj bo hiti počasi.

Pri vsem, kar delaš, se ozri tudi na druge. Bodi potrpežljiv. Delaj pa tudi na svojem telesu, a samo do meja zmogljivosti, ker so v tem mesecu lahko malo bolj verjetne tudi poškodbe, nesreče, padci, zvini ...

Nihče ne more nikoli predvideti vaših reakcij, ker so te vedno vaša odločitev vsakega trenutka sproti. In če ne moremo vedno na krajši rok spremeniti zunanjih okoliščin, lahko vedno izberemo svoj odziv nanje.

In vaš odziv je ogledalo vas v tem trenutku. Naj bo miren, preudaren, previden, potrpežljiv, strpen in neagresiven. Čeprav vas bo morda vleklo v drugo – nasprotno skrajnost.

In skupaj z močnim retrogradnim Marsom (in seveda še vedno tudi retrogradnim Saturnom) nas v aprilu spremljata še dva mrka – Lunin mrk 15. aprila in Sončev mrk 29. aprila.

Mrki so nekaj, kar se dogaja in nas spremlja vedno, dvakrat letno, torej je to redni del naših življenj. To ni nujno zelo problematično obdobje, je pa to obdobje, ko ni dobro sprejemati pomembnejših odločitev in ni dobro obdobje za nove začetke.

Stare stvari se lahko čistijo, izbruhnejo na plan, pridejo v naš um ali se pokažejo prek čustev in/ali telesa.

Zato je v obdobju mrkov dobro več delati na sebi, na čustveni in mentalni stabilnosti in poskrbeti za zdravje telesa. Redna tišina, meditacija, sprostitev, joga, telesna aktivnost ... Biti v trenutku – tukaj in zdaj – in spuščati čustveno navlako, ki se lahko v tem obdobju znova pojavi.

Hkrati z obdobjem mrkov je tudi princip Merkurja v stanju svojega neravnovesja, kar otežuje jasnost zaznav in pozitivnih odločitev. Nič hudega ni v tem, samo zavedajmo se kakovosti trenutka in vsega, kar ta v svojem potencialu nosi s seboj. In to ozavestimo in upoštevamo pri svojih odločitvah in delovanju.

Tina Pipan, djotiš in vastu svetovalka, www.eroja.si