Vpliv retrogradne Venere po hišah in znamenjih: Vzemite si čas za premislek

Ker bo decembrska retrogradna Venera potovala od 28 do 13 stopinj Kozoroga, bodo njen vpliv najbolj čutili vsi tisti, ki imajo v rojstnem horoskopu planete ali kotne točke (ascendent, descendent, MC in IC) položene med 13 in 28 stopinj Kozoroga, Raka, Ovna ali Tehtnice. Kljub temu bomo njen vpliv čutili vsi. Poglejmo, na kakšen način.

20. 12. 2013

Spodnji opisi so podani predvsem za posamezne astrološke hiše, v katere pade retrogradna Venera v vašem horoskopu, v splošnem pa lahko opis za 1. hišo velja tudi za vse, ki so rojeni v znamenju Ovna, za 2. hišo za vse rojene v znamenju Bika, za 3. hišo za vse, ki ste rojeni v Dvojčkih, itd.

Če torej nimate izdelanega rojstnega horoskopa in ne veste, v katero vašo astrološko hišo bo padla retrogradna Venera, preberite opis za svoje zodiakalno oziroma sončno znamenje.

Retrogradna Venera v 1. hiši (rojeni v znamenju Ovna)

Čas je, da se osredotočite nase, na svoje želje, potrebe, vrednote in svoj značaj. Ste zadovoljni sami s seboj in s svojimi lastnostmi? Kaj bi lahko spremenili na sebi in kako bi to lahko dosegli? Prazniki in mesec januar so odličen čas, da premislite tudi o svojem življenju na splošno in o tem, kakšen vpliv imajo na vas drugi ljudje. Če se zelo obremenjujete s tem, kaj si o vas mislijo drugi, vas lahko določen dogodek pripelje do tega, da boste končno zanemarili mnenje drugih in tudi v tem smislu postali neodvisni in svobodni. Ne pozabite, da je vaše življenje le vaše in da ni pomembno, kako vas sodijo drugi.

2. hiša (Bik)

Ta tranzit je zelo močan, saj Venera med drugim vlada tudi 2. hiši in znamenju Bika. Druga hiša v rojstnem horoskopu je sicer povezana s telesom, denarjem in moralnimi vrednotami, zato v času praznikov razmislite, kaj vam je pomembno v življenju, kakšni so vaši moralni kriteriji in kako se počutite v svojem telesu. Marsikdo s tem položajem bo obremenjen s svojim videzom, a vsaj med prazniki ne pretiravajte s tem. Januarja bo dovolj časa, da se odpravite na nekajdnevno dieto ali shujševalno kuro, lahko pa tudi popolnoma spremenite način življenja in prehranjevanja, če se tako odločite. Pri tem položaju je prav tako močno izraženo pretirano zapravljanje denarja, tudi za draga darila. Bodite zmerni.

3. hiša (Dvojčka)

Premislite o odnosih z bližnjimi in načinih, kako se sporazumevate z njimi. Ste dovolj razumevajoči ali preveč; od njih zahtevate preveč ali premalo? Ker je prazničen čas tudi čas zabav, bodo izpostavljene tudi vaše družabne veščine. Morda se boste v tem obdobju bolj zaprli vase in boste bolj zadržani, ali pa se boste v družbi lažje sprostili. Vsi ljudje s tem položajem lahko v sebi začutijo močno osamljenost in potrebo po tem, da se družijo z ljudmi, ki jim zaupajo in ki razmišljajo enako. Možno je tudi novo nepričakovano prijateljstvo, ponovno zbližanje s kakšnim sorodnikom ali svojcem, predvsem s sestro ali bratom, morda tudi s sosedom.

4. hiša (Rak)

Potreben je ponoven premislek o vrednotah, povezanih z domom in družino ter z lastnimi koreninami, pri ženskah pa je ta Venerin položaj povezan tudi z materinstvom. Če želite naraščaj, se imate v tem obdobju priložnost tudi psihično pripraviti na tako naporno, zahtevno in odgovorno življenjsko nalogo, če imate otroke, pa se jim boste med prazniki še posebej posvetili in bili precej obremenjeni z njimi.

Če razmišljate o selitvi, prenovi ali nakupu novega doma, boste v tem obdobju ponovno premislili o vsem skupaj in morda malce umirili svoje želje glede tega. V času retrogradne Venere se na silo nič ne doseže, zato je potrpežljivost nujna. Po vsej verjetnosti boste med prazniki obiskali tudi svoje sorodstvo ali pa se spet zbližali s svojimi starši oziroma sorodniki, ki vam veliko pomenijo.

5. hiša (Lev)

Posvetite se ustvarjalni naravi ali pa vsaj premislite o tem, če v svojem življenju dovolj izkoriščate in izražate svojo ustvarjalnost. Prisluhnite glasbi, oglejte si film, gledališko predstavo, ali pa preberite kakšno knjigo – vse to bo namreč prebudilo vaš kreativni kanal in vam dalo priložnost, da se ustvarjalno izrazite. Božično-novoletni prazniki so tudi odlična priložnost za izdelovanje voščilnic in daril.

Če imate otroke, to počnite z njimi in nekaj svoje ustvarjalnosti prenesite tudi na njih. Tudi sicer bo otroška energija v tem obdobju izredno pomembna za vas. Če imate otroke, boste v tem obdobju precej obremenjeni oziroma okupirani z njimi. Premislite tudi o tem, če se v življenju dovolj zabavate,  uživate in povsem neobremenjeno izražate svoje misli oziroma vse, kar prihaja od srca.

6. hiša (Devica)

Posvetite se svojemu zdravju, vsakdanjiku in službi. Živite dovolj kakovosten vsakdan ali vas vaša vsakodnevna rutina počasi ubija? Konec novega leta je odličen čas za nove odločitve tudi o tem, kako živite svoje življenje. Če ste po cele dneve samo v službi, če ste zanemarili svoj prosti čas in prijatelje, če se ne gibate dovolj, če ste precej depresivni, melanholični, osamljeni ali zadržani, bi bilo dobro, da to v novem letu spremenite. Za to ne potrebujete posebne formule. Pomembno je le, da to naredite. Ne pozabite, da morate nase in na svoje telo gledati celostno in da pregovor »Zdrav duh v zdravem telesu« še kako velja.

7. hiša (Tehtnica)

Ta položaj bo precej izražen, saj Venera med drugim vlada tudi znamenju Tehtnice oziroma sedmi hiši, hiši odnosov oz. partnerstev. V tem obdobju premislite o tem, ali ste zadovoljni s svojim partnerjem, kaj pogrešate v partnerstvu in ali ste sami dober partner ljubljeni osebi. Ste osamljeni in zadržani? Ste okrog sebe postavili zid in nikogar ne spustite blizu? Kako aktivno je vaše družabno življenje? Če na teh področjih čutite neravnovesje, bi bilo prav, da se na to osredotočite in začnete delati na tem, da v svoje družabno življenje in v svoje odnose vnesete več življenja, aktivnosti in pozitivnosti.

8. hiša (Škorpijon)

Premislite o svoji intimnosti, intimnem partnerstvu oziroma intimnih odnosih, ki jih imate. Osma hiša je prav tako povezana z občutkom moči oziroma premoči v partnerstvih. Sta s partnerjem v uravnoteženem odnosu ali čutite, da ste v podrejenem oz. nadrejenem položaju? Se počutite izkoriščani, izdani, prevarani? Vse to so občutja, ki lahko v tem obdobju upravičeno ali neupravičeno priplavajo na površje in s katerimi se boste morali soočiti.

Če se počutite nemočni, premislite, kako lahko ponovno najdete svojo samozavest in se opolnomočite. Premislite tudi o ljudeh, ob katerih se počutite manjvredno, nevredno ali neuspešno. So vredni vaše pozornosti? Jih res morate imeti v svojem življenju? Če ste v dolgovih ali v kakšnih drugih finančnih težavah, je to prav tako obdobje, ko morate premisliti o rešitvah za svoje težave, odločitve v zvezi s tem pa vseeno sprejemajte od februarja naprej.

9. hiša (Strelec)

Ponovno premislite o svojem vrednostnem sistemu ter o življenjskih prepričanjih. Kaj vam največ pomeni v življenju? Bi zaživeli lažje in bolj olajšano, če bi nekoliko spremenili svoje prioritete? Kakšen je vaš življenjski smisel in kakšna je vaša življenjska naloga? Ali živite v skladu s svojo življenjsko nalogo in svojimi prepričanji? Domena devete hiše so tudi potovanja, izobraževanje ter raziskovanja drugih kultur, družb in svetovnih filozofij. Zelo možno je tudi, da vam bo praznično obdobje pokvaril kakšen izpit, za katerega boste morali študirati, ali pa morda razmišljate ali načrtujete kakšno daljše potovanje.

10. hiša (Kozorog)

Ponovno razmislite o pomembnosti vašega družbenega položaja, kariere ter službenega napredovanja in ugleda na splošno. Vam kariera in družbeni položaj veliko pomenita? Morda preveč ali premalo? Če vaša ambicioznost negativno vpliva na druga področja vašega življenja, imate zdaj priložnost razmisliti o morebitnih rešitvah in spremembi življenjskih prioritet. Če ste premalo ambiciozni in ne znate ali ne želite izkoristiti svojih talentov, pa se prav tako vprašajte, zakaj ste na tem področju tako pasivni, kakšni strahovi, kompleksi ali predsodki so povezani s tem in kako lahko sebe in svoje talente najbolj uresničite.

11. hiša (Vodnar)

Premislite o svojih prijateljstvih in sodelovanjih. Ste zadovoljni s prijatelji, ki jih imate, ali so stara poznanstva že preživeta in hrepenite po novih? Ste sposobni svoje delo opravljati samo takrat, kadar s kom sodelujete, ali ste morda velik individualist in se branite skupinskega dela? Dobro bi bilo najti ravnotežje tudi na tem področju. Enajsta hiša je povezana tudi z vašimi prihodnjimi načrti, upanji in željami. Si dovolite upati in misliti na realno prihodnost ali pa se morda preveč zanašate na sanjarije in živite v povsem svojem svetu, ki nima veliko zveze z resničnostjo? Razmislite o prihodnji ciljih in podvigih, napišite seznam želja in se po 31. januarju osredotočite na njihovo uresničevanje.

12. hiša (Ribi)

Tokratno obdobje retrogradne Venere naj bo za vas čas počitka, miru in regeneracije. 12. hiša je povezana s samoto, meditacijo in duhovnostjo, zato bo to obdobje izredno primerno za širjenje vaših duhovnih znanj, meditativnih trenutkov, pisanja in vsega, kar radi počnete, ko ste sami. Morda obstajajo tudi stvari in ljudje, ki vas težijo in od katerih se morate osvoboditi, da boste lažje in bolj sproščeno zaživeli. Premislite o tem.

Marta Pirnar Tittle