12 astroloških znamenjih: Od ovna do rib

Vpliv Sonca je v astrologiji izredno pomemben, kajti iz njega izhaja teza o 12 astroloških znamenjih, imenovanih tudi živalski ali zodiakalni krog.

12 astroloških znamenjih: Od ovna do rib (foto: Pexels) Pexels
20. 2. 2020

Sonce ni planet, ampak je zvezda, ki je, kot rečeno, v astrologiji zelo pomembna. Je središče sistema planetov, od Zemlje je oddaljeno približno 150 milijonov  kilometrov in je tako veliko, da bi lahko v njegovo sredino postavili 109 Zemelj. V astrologiji ga povezujemo z moškim principom, z močjo, voljo in temperamentom. Ima v bistvu isto vlogo kot kralj pri igri šah – ni dobro, če se mu kakšen planet preveč približa. Izjema je le tako imenovani kazimi (kot stopinje nič), ko ta planet zasije v vsej svoji moči in lepoti. Predstavlja pa tudi vitalnost in življenjsko energijo.

Vlada znamenju lev, ki je močno znamenje in ki zahteva priznanje. Če sta to znamenje in Sonce v moški astrološki karti dobro poudarjena, nakazuje moškega, ki relativno zgodaj dobi plešo. V ženski karti pa predstavlja lik očeta in to, kako ženska dojema arhetip moškega, v moški karti pa je to Luna – ki je naravna mati, zaradi tega pa sta tudi nebeški par. Povezujemo ga s svetlečimi zadevami in velikimi stavbami, njegova kovina pa je zlato.

Vladar srednjih let

Grška mitologija ga upodablja celovito, vse civilizacije so imele svoje Sončevo božanstvo. V zahodni civilizaciji je bil to Apolon, sin Zeusa, preučevalci mitologije predvidevajo, da izvira iz Azije, v Evropo pa je prišel prek Grčije. Apolon ne posodablja samo svetlobe, ampak je upodobljen kot gol, odkrit mladenič. Naj še enkrat poudarim, da Sonce kaže lik očeta in je zaradi tega izjemno pomemben. Nakazuje tudi plemenitost in dostojanstvo, močno pa je povezan s srednjimi leti življenja, ko človek uživa slavo kariere.

Od ovna do rib

Naj se lotim nekaj strokovnosti, ekliptika je navidezna pot okoli Sonca, gledano s stališča Zemlje. Vsako leto 21. marca se začne spomladansko enakonočje, to je čas, ko Sonce prispe na nič stopinj ovna in tedaj se začne pomlad, po vsej Zemlji pa sta dan in noč enako dolga. Obdobje ovna (21. marec–20. april) se vse začne prebujati, popki vzbrstijo, semena vzkalijo in vse začne rasti. Podobno kot ovni, ko se zaženejo se ne ustavijo. So pač znamenje akcije.

Ko Sonce vstopi v bika (21. april–20. maj), se vsa narava krepi, pridobiva težo in obliko. Tako kot biki, čutni in estetski, ki so po srcu umetniki, kar je njihovo, pa je njihovo. Sledi znamenje dvojčka (21. maj–20. junij) – ozračje je že razgibano in vse je v razcvetu, rože se že razcvetijo in narava je pisana. Podobno kot znamenje dvojčka, ki je zgovorno, komunikativno in razigrano. Vse se pripravlja in je v pričakovanju poletja. 21. junija je poletni solsticij.

Tej točki se reče tudi rakov ali severni povratnik, saj je dan najdaljši in noč najkrajša – na severni polobli in na južni je ravno obratno. S tem se začneta znamenje raka (21. junij–22. julij) in poletje, rastlinski svet je pripravljen na oploditev, ravno to znamenje pa slovi po plodnosti in navezani na dom.

Julija je več neviht, tako so tudi oni od časa do časa muhasto naravnani – čeprav pa mehki v duši. Zatem pride znamenje leva (23. julij–22. avgust), ko je vrhunec poletja, Sonce je visoko na nebu in pripeka s svojo močjo, pobiramo pa že prve pridelke in sadove narave. Vse se razkazuje, prav tako kot Levi. Narava je v središču pozornosti in plemenito daruje – to je tudi njihova simbolika. V času device (23. avgust–22. september) se poletje preveša v jesen. Rabijo se pridne roke za pobiranje pridelkov in sadov zemlje; ravno take pa so Device – delavne, pridne in marljive.

Približno 23. septembra se začne jesensko enakonočje, to pomeni, da sta dan in noč enako dolgo, in tedaj Sonce prestopi v znamenje tehtnice (23. september–23. oktober). Narava se počasi spravlja v ravnovesje in vse se umirja. Prihajajoča jesen kliče po razsodnosti in ravnovesju. Tako kot tehtnice, ki stremijo k slogu, ubranosti in vsako odločitev skrbno pretehtajo. V času škorpijona (24. oktober–22. november) vse umira in informacija življenja se ohrani le v drobnih semenih. Prihaja čas »borbe« in želje po preživetju.

Takšni so škorpijoni; v življenju se borijo in vedno čakajo na priložnost, narava pa na toplo pomlad. Na vrsti je znamenje strelca (23. november–20. december), ko je čas, ko je vse pripravljeno za zimo. Ozimnica je pripravljena, narava počiva in zdaj je čas, da se človek ozre okoli sebe, kaj prebere in se dodatno izobrazi. Ravno strelci so ljudje, ki vedno brskajo in so simbolizirani z likom otroka, ki ga zanima, kaj se dogaja za tistim hribom.

Ko se na koledarju zapiše 21. december, je zimski solsticij, to je čas, ko je na severni polobli dan najkrajši in noč najdaljša, začne pa se tudi zima in Sonce se sprehaja po znamenju kozoroga (21. december–20. januar). To je čas zime in vlada mraz, seveda vsi poznamo dolgo večere in kratke dneve. Toda upanje je, dan se daljša, počasi in vendarle – tudi kozorogi so vztrajni in čakajo, kajti uspevajo počasi in sigurno.

V obdobju vodnarja (21. januar–18. februar) se nakazujeta močan duh in vera v pomlad. Prav taki pa so vodnarji: nenavadni, humani in posebni ljudje, kar ni nič čudnega, saj je njihov lik deček z vrčema v roki, ki na Zemljo zliva »vodo preobrazbe«. To je tudi čas nabiranja duhovne dediščine. Čas rib (19. februar–20. marec) pa je obdobje, ko se zima poslavlja in toplo Sonce privablja energijo pomladi. Tudi ribe so tihe, zadržane, idealistične in rade plavajo po svojem svetu.   

Tako se ciklus obrne in Sonce krene po svoji poti naprej, pot pa se ponavlja iz leta v leto. Ravno zaradi tega pa je nastala tako imenovana popularna astrologija ali astrologija Sončnih znamenj, horoskop. 

Tadej Šink, horarni astrolog
www.tadej.sink.si

Poglejte si še: