Filmi in knjige, ki odgovarjajo vašemu znamenju

Za zdravje ni vedno dovolj, da pazimo na prehrano, vadbo ali sproščanje. Zdravo življenje vključuje tudi veselje, ki pride z igro in domišljijo. Čarobno potovanje v izmišljeni svet zgodb hrani srce in čustva ter nam dviga razpoloženje. Astrološki vodnik skozi svet zgodb – iz knjig in iz filmov – bo razkril vaša skrita hrepenenja.

Jej, moli, ljubi (foto: Shutterstock, Pr) Shutterstock, Pr
10. 7. 2015

Vsakdanjost nas pogosto izčrpa, ne le telesno, temveč tudi čustveno. Ko lovimo ravnotežje med delom in družino, nakupi in na stotinami drugih stvari, nase pogosto pozabimo. Primanjkuje nam časa, da bi lahko naredili vse, kar želimo narediti.

Zaradi silnih obveznosti največkrat žrtvujemo čas za sproščanje in zabavo. Ko se čustveno in duševno izčrpamo, ni preprostejšega zdravila od prijetnega potovanja v svet domišljije.

Čas, ki ga porabimo za knjige ali filme, je za zdravje enako pomemben kot zdrav obrok. Vzemimo si ga brez slabe vesti. To nikakor ni zapravljeni čas, temveč čas, v katerem obnavljamo svoj notranji ustvarjalni svet.

Iz zgodb lahko črpamo nove zamisli, te nas navdahnejo in nam vlijejo pogum, da ostajamo vztrajni, predani in uspešni.

Nekateri med nami se skozi zgodbo radi potopimo v nevarne situacije in mračne skrivnosti. Tako nenevarno doživimo vznemirjenje, ki nam ob vrnitvi v resnični svet vlije občutek olajšanja, ker je naše življenje tako vsakdanje in varno.

Romantiki zadrhtijo v svetu domišljije, ko se ob ljubezenski zgodbi držijo za roke z ljubljeno osebo ali pa hrepenijo po ljubezni, ki jih še čaka.

Vsaka zgodba s svojimi junaki in zapleti v sebi nosi žig astroloških znamenj. V najljubši knjigi ali filmu lahko prepoznamo svoje astrološko znamenje, skrite sanje ali hrepenenja.

Ker vse velike zgodbe pravzaprav govorijo o ljubezni, se bomo osredotočili na romantične naslove. Knjige velikokrat zavzamejo tudi velika platna, zato lahko v njih uživamo v filmskih različicah. Čeprav ni bilo lahko izbrati zgolj nekaj naslovov, se pozabavajmo ob malem vodiču skozi svet zgodb, tako knjižnih kot filmskih, in odkrijmo, ali smo tipični predstavniki svojega astrološkega znamenja.

Rak, Škorpijon, Ribi

Od danes do večnosti

Hrepenite po pravi ljubezni, sorodni duši, s katero boste ostali za zmeraj. Vaši domišljijski junaki morajo imeti močna, a zadržana čustva, ki vam bodo iz oči izvabila solze. Usodna povezanost duš, ki se ljubita od vekomaj in do vekomaj, je popolna podlaga za zgodbo, ki bo izpolnila vaša pričakovanja.

Ljubezen in povezanost, ki brišeta meje v prostoru in času, je tisto, s čimer globoko sočustvujete in kar vas bo ganilo. Uživate v melanholičnem vzdušju, liričnem izrazju in usodnih razmerjih.

Zgodbe o družinskih vrednotah, ki so nad vsem in zaradi katerih je treba žrtvovati ljubezen, tudi če je tista prava, bodo zadele v srce raka. Najini mostovi je knjiga, ki je bila uspešno prenesena na velika platna.

Glavna junakinja za svoje družinsko življenje žrtvuje ljubezen svojega življenja. Kot voda za čokolado je zgodba o zatrti ljubezni ženske do sestrinega moža, ki se ob strogem upoštevanju družinskih odnosov lahko izrazi le prek kuhanja.

Božanska hrana, katere glavna sestavina je ljubezen, je literarna poslastica za raka, ki razume moč hrane.

Ribe bodo občudovale požrtvovalnost junakinje in uživale v čarobnih elementih te zgodbe.

Škorpijon je nagnjen k intenzivnejšim čustvom, na kakršna naletimo v filmu Viharni vrh. Zgodba o obsesivni ljubezni in strašnem maščevanju osvaja z gotskim ozračjem. Ko ljubezen zaide v mračne vode in postane neizprosna, vrtinec usode nesrečna ljubimca potegne na dno.

Duh je film, ob katerem bodo zajokali vsi pripadniki vodnih znamenj. Moč ljubezni, ki ne prizna meja, niti smrti ne, pri iskanju resnice in zadnjega slovesa ni nepremostljiva ovira. Vedno dobrodošel pridih okultnega, maščevalnosti in kazni škorpijonom prinaša posebno prijeten občutek.

Angleški pacient je še en filmski uspeh, posnet po knjižni predlogi, ki bo v velik užitek ribam in škorpijonom. Skrita ljubezen, tragično izgubljena v puščavi. Lirični opis likov, ujetnikov svojih nesrečnih src.

Všeč vam bodo tudi Casablanca, Somrak saga in Druga sestra Boylen.

Bik, Devica, Kozorog

Objemi me nežno

Čeprav ste zelo odgovorni, odlično organizirani in zbrani, je vaša romantična duša vedno pripravljena na dobro zgodbo. Dobra knjiga ali film začinita vaše urejeno življenje in služita kot protiutež previdnosti, ki vam je prirojena.

V svetu domišljije prek izmišljenih likov in situacij lahko doživite marsikaj, kar si v dejanskosti ne bi drznili niti poskusiti. Prepustite se, da vas zgodba odnese, in če je treba, izpustite tudi kakšno solzo.

Radi imate zgodbe o navadnih ljudeh, ki se znajdejo v nenavadnih situacijah. Ena od takšnih zgodb je Čokolada. Uspavano mestece in njegovi prebivalci doživijo korenito preobrazbo, ko jih prebudi čokolada, razkošni simbol lepote življenja.

Ob njenih sladkostih se sklepajo prijateljstva, kršijo se pravila in rojevajo ljubezni. Vse je odraz radosti življenja in lepote, ki se skriva v majhnih, vsakdanjih stvareh. Uspešnica po knjižni predlogi bo všeč tako bikom kot devicam.

Biki bodo še posebno uživali v filmu Julie in Julia, saj se lahko njihova romantična duša prepusti vsemu, kar čutila polni z radostmi življenja, predvsem kadar gre za hrano. Ne glede na to, ali boste brali knjigo ali gledali film, boste uživali v kuhanju in v hrani, ki predstavlja smisel življenja junakom te očarljive življenjske zgodbe.

Kozorogi bodo bolj uživali v resnejših zgodbah. Film Nespodobno povabilo prikazuje zgodbo o konfliktu med resničnostjo in sanjami, ko se liki zapletejo v globoko življenjsko dilemo: je vredno nedolžnost prave ljubezni žrtvovati za uresničitev ambicij in za materialno varnost?

Sto let samote je roman, posebno priljubljen pri kozorogih, ki uživajo v vzponih in padcih ambiciozne družine v čudovitem gradu, ki so ga zgradili. Mistični dogodki, nenavadni liki in nenavadna ljubezen so odlična začimba te epske zgodbe.

Notting hill je domiselna filmska zgodba o slavni igralki, ki najde srečo v ljubezni s skromnim in zmedenim lastnikom knjigarne. Razveselila bo vsa zemeljska znamenja, predvsem pa devico. Pripadniki zemeljskih znamenj odlično razumejo moč in vrednost 'navadnega' življenja.

Všeč vam bosta tudi Mojster in Margareta in Ljubezen v času kolere.

Oven, Lev, Strelec

Tanka je linija med ljubeznijo in sovraštvom

Od dobre ljubezenske zgodbe pričakujete čustveno dramo, romantično razpoloženje, ognjene strasti in, seveda, ovire, ki jih je treba premagati. Vašo domišljijo bodo vzburili samostojni in ponosni, uporniški, svojeglavi in drzni liki.

Ljubezen je vredna več, če se je zanjo treba boriti, kanček trpljenja in hrepenenja, ki se na koncu spremeni v ljubezensko srečo, pa je nepogrešljiva sestavina dobre zgodbe.

V vrtincu je zgodba o dveh neodvisnih in svojeglavih osebah, ki v stabilnem razmerju nista našli kompromisa in sprave. Strast, drznost, merjenje moči in nenehna napetost med likoma še posebno osvajajo ovne, medtem ko strelci uživajo v neodvisnosti likov in v humorju, ki prežema zgodbo.

V njej lahko uživate v knjižni ali filmski različici, enako velja tudi za eno najbolj slavnih romanc, ki je kot ustvarjena za leve. Prevzetnost in pristranost je klasična zgodba, ki ponosne in trmaste junake vodi v težke preizkušnje in ljubezenske bolečine. Levi dobro razumejo pogum in ponos, pravico do lastnega mnenja in do svobodne izbire.

Ena novejših uspešnic Jej, moli, ljubi je duhovno iskanje izpolnitve in miru oziroma pravih vrednot. Žene ga ognjena vizija življenja, kakršno bi moralo biti. Pogum, da se varnost zamenja za negotovost in brezkompromisno pot k resnici, ki je na koncu nagrajen z ljubeznijo, so teme, v katerih se bodo našla vsa ognjena znamenja, predvsem pa strelci.

Ognjeni duh se odraža v filmu Titanik, ki levom ponudi dramo in močna čustva, ovnom drznost in nezaustavljivost junakov v borbi za lastno življenje, strelcem pa nepotešljivo lakoto po življenju, ki je ena sama pustolovščina in tistim svobodnega duha ponuja vedno nove priložnosti.

Alkimist je tipično eksotično-duhovno potovanje za strelce, velika življenjska pustolovščina, v kateri poskušajo čim preprosteje razvozlati razlog obstoja.

Všeč vam bodo tudi Ana Karenina, Umazani ples in Moulin rouge.

Dvojčki, Tehtnica, Vodnar

Reci, da me ljubiš

Zaradi svoje radovednosti in odprtosti v svet in k ljudem ste velik ljubitelj oziroma ljubiteljica zgodb. Radi berete in se pogovarjate o knjigah in filmih. Izmišljeni junaki so za vas lahko enako resnični kot pravi ljudje.

Izmenjava zamisli in odprta komunikacija vam na splošno v ljubezni veliko pomenita, zato so vam všeč drame, ki razdelajo odnose med ljudmi, in inteligentne komedije.

Pogovor o čustvih krepi občutek varnosti, medtem ko zgodbe, polne dialogov, podžgejo vašo domišljijo in spodbudijo miselne procese. Zgodbe vam nudijo več kot le sprostitev, so navdih za dosežke v resničnem življenju.

Dve filmski komediji odlično odražata družabnega duha zračnih znamenj: Štiri poroke in pogreb je očarljiva komedija o družbenih ritualih, o sklepanju zvez in sprejemanju pomembnih življenjskih odločitev. Je kot narejena za tehtnice.

Dvojčkom bo všeč neodgovoren, spogledljiv glavni lik, ki se mu ni mogoče upreti. Še toliko bližje jim bo Nekateri so za vroče, viharna komedija, polna gangsterjev in glasbenikov, maskiranj in laži, predvsem pa iskanja prave ljubezni.

Hudomušna zgodba, polna preobratov, odlično odraža igrivost dvojčkov, obenem pa je dovolj ekscentrična, da bo všeč tudi vodnarjem.

Ljubezen med revolucijo v Doktor Živagu bo všeč vodnarjem, ki bodo v tej zgodbi globoko sočustvovali z ljubimcema, ki ne moreta biti skupaj, medtem ko bodo tehtnice uživale v bogatem opisu družbene slojevitosti in v preobratih, ki like privedejo v zanimive odnose moči.

Slika doriana graya, zgodba o dekadentnem življenju junaka, ki ga vodi egoizem, prikazuje pahljačo družbenih slojev in večno iskanje ravnotežja med dobrim in zlim.

Tehtnice dobro razumejo potrebo po družbenem ugledu, medtem ko dvojčke privlači poudarjena simbolika dvojne narave lika in njegove slike. Ker so nagnjeni k veselejši tematiki, se dvojčki in vodnarji noro zabavajo z Avtoštoparskim vodnikom po galaksiji.

Ekscentrična zgodba nas duhovito spodbudi, da se sprašujemo o smislu življenja, pri tem pa slavi toleranco, odprtost za novosti in, najbolj od vsega, ljubezen.

Všeč vam bodo tudi Zajtrk pri Tiffanyju, Veliki Gatsby in Polnoč v Parizu.

Senka Ljubić, fotografije: Shutterstock